Viktig vinst för herrlaget i vårens första match

Efter ett två månaders matchuppehåll fick herrlaget äntligen möjlighet att starta upp vårsäsongen med en match mot Nokian KrP. Matchen spelades inför tomma läktare men Blue Fox var taggade och vann matchen på förlängning med siffrorna 4-3.

Säsongen har hittills hackats sönder av coronarestriktioner och speluppehåll. Det betyder att när man tar en titt på serietabellen för herrarnas grupp i Finlandsserien så varierar antalet spelade matcher stort mellan lagen. Serien toppas för tillfället av Classic United som med sina 11 matcher är det lag som spelat flest matcher. Samma gäller helgens motstånd från Nokia som också de spelat 11 matcher. Blue Fox ligger för tillfället på en nionde plats i tabellen men är också det lag som tillsammans med SalBa spelat minst matcher, endast 7 stycken. Tittar man på statistiken för de andra lagen i regionen har SB Vasa spelat 8 matcher medan Nibacos redan hunnit skrapa ihop till 10 matcher.

Men så till lördagens match. Coach Holländer var lugn inför matchen eftersom han varit nöjd med lagets träningar och inställning. Man satte som mål att utnyttja den två månader långa matchpausen till att komma tillbaka ännu starkare än på hösten. Att militärkillarna Elliot Wingren och Jack Nylund igen kunnat träna med laget har förstås varit en humörhöjare. Och den glada nyheten om Johannes Vähäkangas återkomst till Blue Fox gjorde också att det var många som väntat på match. Inför lördagens match pågick en omröstning på sociala medier huruvida det skulle bli Elliot, Jack eller Johannes som gör det första målet i matchen. Efter en liten darrig start från Blue Fox sida blev det Elliot som i den femtonde minuten satte in matchens första mål. Johannes var inte sen att följa efter då han 30 sekunder senare, på pass av kompisen Jack Nylund, satte 2-0.

Oskari Tenho visade sig bli motståndarnas giftigaste vapen. Under en avvaktande utvisning i tiden 29:48 gjorde han Nokias första mål.  Två minuter senare satte dock William Sundelin Blue Fox tredje mål och man gick till den andra pausvilan med ställningen 3-1.  Det kändes som att Blue Fox hade bra kontroll över matchen. Målvakten Jan-O Backlunds slit och fina räddningar gjorde att man höll siffrorna under kontroll. Coach Holländer berömde även försvarets arbete. Men i innebandy kan det svänga snabbt. I tiden 40:48 gjorde Oskari Tenho sitt andra mål för dagen och under Tony Koponens utvisning i den femtiofemte minuten fullbordade Tenho sitt hattrick och matchen stod plötsligt 3-3. Matchen gick således till förlängning. I det skedet steg lagkapten Anton Kallvik fram och tog sitt ansvar. Efter fyra minuters spel i förläning satte han, på pass av Juuso Pukkinen, bollen i nätmaskorna och matchen vanns därmed 4-3.

Coach Holänder var både lättad och nöjd efter segern.

- Skönt att få inleda vårsäsongen med vinst. Vi har väntat på det här, konstaterar han.

Även Elliot Wingren och Johannes Vähäkangas var nöjda med vinsten. De konstaterar att det kändes lite rostigt att spela match efter så långt uppehåll men att det var precis så roligt som de kom ihåg att det brukar vara.

I skrivande stund är det mycket osäkert hur säsongen skall fortsätta. Enligt Innebandyförbundets och Olympiakommitténs regler räknas Finlandsserien till elitidrott vilket gör att herrlaget förutsätts träna och spela matcher. Detta i motsats till föreningens damlag som spelar i divison 1 och därmed räknas som hobbyverksamhet. Deras tränings- och matchverksamhet avbryts därför så länge distriktet befinner sig i spridningsfasen. Enligt herrarnas matchprogram väntas Ilves på besök inkommande lördag. Man fortsätter följa med läget i regionen och följer Innebandyförbundets påbud om vad som gäller angående matcherna i Finlandsserien. På föreningens sociala medier hittas senaste nytt om matchprogrammen för både dam- och herrlaget.