Vähäkangas till Oilers

Johannes Vähäkangas med Blue Fox som moderförening ingick i den trupp som ligalaget Esport Oilers från Esbo presenterade på torsdag. Jag bestämde mig därför att ringa upp Johannes och få en intervju med honom.

Johannes Vähäkangas är klar för Esport Oilers ligalag.
Foto: Anders Wingren

När jag får tag på Johannes är han vid en villa i Larsmo skärgård. Johannes som studerar informationsteknik vid Arcada i Helsingfors berättar att det har varit en lugn dag.
- Jag var på en länk på förmiddagen och så har jag gjort lite skolarbete. Annars har jag tagit det lugnt.

Johannes är naturligtvis glad över ligakontraktet.
- Det är kul, fint att de har förtroende för och tror på mig.

Johannes har studerat ett läsår i Helsingfors och spelade då med Oilers i A-juniorernas FM-serie, men han fick även göra några inhopp med representationslaget i innebandyligan. Eftersom Johannes faller för åldersstrecket A-juniorerna var han tvungen att börja fundera på olika alternativ för nästa säsong.
- Vi var några spelare födda 1999 i Oilers lag för A-juniorer som började diskutera vad vi ska göra nästa säsong. Ett alternativ som kom upp var Rangers från Kyrkslätt som spelar i Divari. Tränaren för A-juniorerna var mycket hjälpsam och han erbjöd oss även att hitta en spelplats för nästa säsong, oberoende om det skulle vara i Oilers eller i en annan förening.
- Sen ringde Heikki Luukkonen som är huvudtränare för Esport Oilers representationslag och efter att vi diskuterat lite så kom vi fram till att jag fortsätter med Oilers. Han tyckte att jag utvecklats mycket under säsongen som gick och tror att jag kommer att utvecklas ännu mera med Oilers.

På grund av den pågående coronakrisen har Johannes inte kunnat träffa Luukkonen, men lite vet han vad som kan förväntas.
- Jag tänker träna bra och så får vi se vart det räcker. Vi får se vilken roll jag får. Som jag förstod det kommer Oilers att göra farmavtal med SBS Kings som fått en plats i Finlandsserien, vilket betyder att om jag inte ryms med i ligalaget så blir det matcher med SBS Kings.


Ännu säsongen 2018-2019 spelade Johannes med Blue Fox representationslag.
Foto: Anders Wingren

Johannes har satt upp två olika målsättningar för sig själv.
- För den kommande säsongen är målsättningen att komma med i ligalaget och att få spela matcher. Jag vill hjälpa laget att vinna matcher. Min långsiktiga målsättning är att bli en ordinarie ligaspelare.

Johannes berättar att han fått träningsprogram från Oilers som han följer.
- De två veckor som gått har det varit ett mera allmänt program för att komma igång. Nu blir det ett mera individuellt program. Vi hade en del tester så länge jag ännu tränade i Esbo, så de vet vilka områden jag behöver träna på.
- I mitt träningsprogram ingår främst styrka och snabbhet. Min uthållighet är rätt bra, så därför behöver jag inte träna det lika mycket.

Vad är då Johannes styrkor som innebandyspelare?
- Jag tycker jag är bra på att skapa chanser i anfallszon. Jag tycker också att jag är rörlig och jag försöker vara lätt att spela med. Sen har jag väl helt ok teknik.

Johannes vet också vad han behöver bli bättre på.
- Jag måste bli snabbare på att ta beslut. Allt går så mycket snabbare i ligan. Sen behöver jag säkert utveckla fysiken.

Oilers har de senaste säsongerna varit ett topplag i innebandyligan. Säsongen som gick slutade man på andra plats i grundserien och säsongen före förlorade man i bronsmatchen mot SPV från Seinäjoki. Det är alltså inget dåligt lag som Johannes ska försöka ta en plats i.
- Det är klart att det kommer att vara en utmaning, men samtidigt är det en bra miljö att utvecklas i. Det var svårt att tacka nej när Luukkonen ringde och ville ha mig med i truppen. Vi siktar på att vara Finlands bästa lag kommande säsong.

Precis som för Didrik Lillas tog Johannes beslutet om att ha ligan som målsättning när Blue Fox föll ur Divari.
- Jag har nog haft det i bakhuvudet sen jag var liten, men det var när vi föll från Divari som jag började jobba för att ta mig till ligan.


Johannes Vähäkangas och Alexander Nyman har spelat tillsammans både under juniortiden och i Blue Fox representationslag.
Foto: Glenn Hägg 

Johannes kommer att få sällskap av Alexander Nyman i Esport Oilers samtidigt som Didrik Lillas har fått ligakontrakt med Nurmon Jymy.
- Det är klart att det underlättar för mig att ha Alex i samma lag. Jag har ju spelat väldigt länge med Alex och känner honom bra, så det känns bra. Att få spela mot Diddi skulle vara riktigt kul.

Vad betyder då Blue Fox för Johannes?
Det är klart att Blue Fox betyder mycket för mig. Det var där som allt startade, det var där jag började spela innebandy. Jag har fått många kompisar genom Blue Fox.

Johannes är hemma från Jakobstad, men har trots det alltid spelat i Blue Fox före han flyttade till Helsingfors för att studera. Hur kommer det sig att du spelat med Blue Fox?
- När jag ville börja med innebandy fanns det inget lag för min åldersgrupp i Jakobstad. Jag och William Sundelin testade då att träna i Nykarleby och vi trivdes så bra att vi blev kvar.

Precis som Didrik Lillas och Alexander Nyman hör Johannes Vähäkangas till Blue Fox åldersgrupp 98-99 som fostrat många spelare till representationslaget och sen vidare till ligaspel. Vad är hemligheten?
- Vi är bra kompisar allihop. Vi har alla siktat uppåt och vi har tyckt att det har varit roligt.

Vad vill Johannes ge för tips till en Blue Fox-junior som i framtiden vill spela i Blue Fox herrlag eller i ligan?
- Det är klart att det krävs en viss vilja att bli bättre. Allt grundar sig på träning och att man själv vill bli bättre. Man får inte bli för bekväm.

Vem har påverkat din innebandykarriär mest. Efter att ha funderat en stund svara Johannes.
- Där måste jag säga två personer. William Sundelin och Didrik Lillas. William är ju också från Jakobstad och vi har åkt många gånger tillsammans till Nykarleby för att träna. Vi har hunnit prata en hel del innebandy under de åren. De senaste åren har jag pratat mycket med Diddi eftersom vi har haft samma målsättningar.


William Sundelin och Johannes Vähäkangas är två av Jakobstads gåvor till Blue Fox.
Foto: Anders Wingren

Har du någon förebild inom idrott?
- Kanske inte direkt någon som sticker ut, men det finns två fotbollsspelare som jag följer. Det är Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United och Lionel Messi i Barcelona.

Vad har du för planer för sommaren?
- Som det ser ut nu blir det sommarjobb. Det har varit lite oklart på grund av situationen med corona, men nu det ser ut att bli jobb. Sen har jag planerat att resa med mina kompisar, men vi får se hur det blir med det? Annars kommer jag säkert att vara med mina kompisar.

Jag ber Johannes välja mellan några alternativ.
Mål eller Assist
Sommar eller Vinter
TV-serie eller Film
Kortspel eller Frågesport
Kött eller Fisk
Hund eller Katt

Jag måste naturligtvis fråga vad Johannes tror att det blir för ligaplacering för Oilers nästa säsong?
- Guld

Därmed får vi önska Johannes lycka till i jakten på att ta en plats i den spelande truppen i Esport Oilers. Något som jag personligen ser fram emot inkommande säsong är mötet mellan Nurmon Jymy och Esport Oilers. Då hoppas jag få se tre Blue Foxare på planen!


Vi önskar Johannes Vähäkangas lycka till med Esport Oilers i innebandyligan!
Foto: Anders Wingren