Lillas till ligan

Didrik Lillas presenterades på långfredagen som ett av Nurmon Jymys nyförvärv till föreningens herrlag som avancerat till innebandyligan. Jag beslöt därför att ringa upp Didrik för att få en pratstund med honom.

Didrik Lillas drar iväg ett av sina många skott under säsongen som gick.
Foto: Anders Wingren

När jag får tag på Didrik på eftermiddagen och jag frågar vad han haft för sig så här långt, så berättar han att han gjort lite skolarbete, men i övrigt har det varit en lugn förmiddag. Jag sov ganska länge berättar Didrik som studerar till klasslärare i Vasa.

Jag börjar med att gratulera till ligakontraktet och ställer den klassiska frågan, hur känns det?
- Tack, det känns nog riktigt bra. Jag är väldigt ivrig att få komma igång med innebandyn igen.

Didrik berättar att det var han själv som tog kontakt med Nurmon Jymys tränare Jarmo Eteläaho.
- Jag ringde i princip upp för att kolla om jag kan komma och visa upp mig, men han erbjöd istället kontrakt direkt.

Var Nurmo då ett självklart val? Fanns det andra alternativ?
- Det var nog ganska självklart. Jag kände att jag vill vidare i min karriär och eftersom jag har studieplats i Vasa behöver det vara nära till. Då fanns det i princip bara två alternativ och eftersom SPV från Seinäjoki är ett etablerat ligalag räknar jag med att det kan vara lättare att ta en plats i Nurmos trupp. I Nurmo finns det många spelare som jag spelat med och mot. Jag ser speciellt fram emot att spela med Jonatan Tynkkynen som har spelat i Blue Fox.


Här syns Didrik i en match i Nurmohallen, som blir hans nya hemmaarena.
Foto: Glenn Hägg

Eftersom laget för tillfället inte kan träna tillsammans har Didrik bara pratat kort med tränare Eteläaho i telefon.
- Jag har fått ett träningsprogram som jag följer. Där är det program för fyra av veckans sju dagar och på de dagar som är mellan de planerade träningarna står det återhämtande egen träning. Vi kommer att träna så hårt det går i sommar och sen ser vi hur långt det räcker.
- För tillfället är det löpträning och gym som står på programmet. Jag ska faktiskt imorgon till Seinäjoki och ha en genomgång med lagets fysiktränare. Tanken är att han ska hjälpa mig med att göra träningsprogrammet mera personligt anpassat för mig.

När vi börjar prata målsättning så har Didrik både en kortsiktig och en långsiktig.
- Min målsättning är i första hand att utvecklas och att få känna på hur det är att spela i innebandyligan. På längre sikt vill jag etablera mig som ligaspelare.

Vad är dina styrkor som innebandyspelare?
- Jag tycker att jag är ganska mångsidig, men det som sticker ut är kanske anfallsspelet, där jag kan bidra med ett bra skott och så är bra på att skapa chanser.

Vad behöver du utveckla för att klara dig på liganivå?
- Ligan är förstås ett helt annat tempo. Jag behöver utveckla min förståelse för spelet, kunna ta snabba beslut och kunna släppa bollen tillräckligt snabbt. Sen behöver säkert både fysiken och tekniken utvecklas. Jag har de senaste två åren försökt fokusera på mina svagheter i min träning och det tycker jag har gett resultat. Snabbheten tycker jag till exempel att jag utvecklat mycket de två senaste åren.

Jag tycker att Didrik har utvecklat sitt skott mycket under de senaste säsongerna, vad är hemligheten bakom det?
- Jag har börjat tänka mycket mera på hur jag skjuter. Jag har börjat kolla var det finns luckor för skott och hur jag ska få skottet förbi en täckande spelare. Jag har också försökt tänka vilka skott som är bra skott i olika lägen. Sen har jag naturligtvis även tränat mycket på att skjuta i Stjärnhallen. Alltid när det funnit lediga tider före och efter våra träningar har jag utnyttjat det.


I Blue Fox har Didrik fått många goda kamrater genom åren.
Foto: Anders Wingren

Didrik var 17 år när han debuterade med Blue Fox i Divari. Totalt har han gjort tre säsonger i Divari och de två senaste i division två. Vad har de här fem säsongerna med Blue Fox herrlag gett dig?
- Under åren i Divari gick jag från pojke till karl. Jag lärde mig att spela fysiskt och att stå emot fysiskt spel. I division två fick jag utveckla mina kunskaper i anfallszon, t.ex. mitt skott, spelet en mot en med boll, samt att skapa målchanser på kreativa och oförutsägbara sätt. Överlag har åren gett mig förståelse för vad innebandy handlar om och så har jag förstås fått goda kamrater i både spelare och tränare.

Hur länge har du då drömt om att spela i innebandyligan?
- Jag har nog alltid drömt om det, men när vi degraderades från Divari till division 2 med Blue Fox tog jag beslutet om ha ligan som målsättning för mig själv.

Två av Didriks vänner Alexander Nyman och Johannes Vähäkangas har båda spelat i ligan med Esport Oilers. Är det här något som pushat dig?
- Det är klart att det har pushat mig, jag vill ju inte vara sämre än dem. Jag, Alexander och Johannes har ju spelat nästan hela karriären tillsammans, så det är klart att det pushar mig.

Från Blue Fox åldersgrupp för pojkar födda 1998-99 är det fem som spelat i Divari eller högre (Anton Kronqvist, Alexander Nyman, William Sundelin, Johannes Vähäkangas och Didrik Lillas). Vad är det som gjort att så många från den här åldersgruppen nått så här långt?
- Vi har alltid haft bra tränare, det tror jag har varit viktigt. Det har gjort att det har varit hög nivå på träningarna och hög nivå på allt som vi har gjort. Vi har kunnat gå framåt och lyckas. När vi är flera som hållit på länge så har det ju drivit oss framåt som grupp.

Vad kan Didrik ge för tips till Blue Fox-juniorer som i framtiden vill spela i Blue Fox herrlag eller kanske till och med i innebandyligan?
- Det gäller att vara så mångsidig som möjligt och håll dig på en nivå som är rolig. Utmana dig själv att utvecklas och försök träna med äldre om du har möjligheten.

Vem har haft störst påverkan på din innebandykarriär?
- Där får jag nog säga Johannes Vähäkangas. Vi har pushat varandra och tränat väldigt mycket tillsammans och haft likadana målsättningar.


Johannes Vähäkangas är den person som haft mest påverkan på Didriks innebandykarriär.
Foto: Anders Wingren

Har du någon förebild inom idrottsvärlden?
- Alla proffsidrottare som lever som idrottare är mina förebilder, för jag försöker själv leva som dem. Jag har alltid försökt ta efter sådana som varit bättre än vad jag är och jag har försökt lära av dem.

Du håller ju på Chelsea FC i Premier League och Los Angeles Clippers i NBA. Om du skulle få chansen att åka och se på en match med ett av dessa lag nu i vår, vilket skulle du välja och varför?
- Då skulle jag nog välja Clippers. De har ett så otroligt bra lag i år och jag tror att de har en chans att knipa mästerskapet.

Jag ber Didrik välja mellan några alternativ.
Mål eller Assist
Sommar eller Vinter
TV-serie eller Film
Kortspel eller Frågesport
Kött eller Fisk
Hund eller Katt

Tror du att du har spelat din sista match i Blue Fox?
- Det tror jag inte. Jag har lovat att om alla mina tre yngre bröder spelar i representationslag så ska jag komma tillbaka och spela tillsammans med dem.

I så fall får vi alla hoppas att vi får se fyra bröder Lillas i Blue Fox representationslag, men nu önskar vi Didrik lycka till när han prövar sina vingar på landets högsta serienivå. Kanske han till och med får möta någon av sin medspelare från junioråren?


Vi önskar Didrik all lycka tillsammans med Nurmon Jymy i innebandyligan!
Foto: Anders Wingren