Serieplatserna fördelade

Innebandyförbundet presenterade på fredag beslutet om fördelningen av serieplatser till kommande säsong. Blue Fox herrarna erbjuds en plats i den nya Finlandsserien, medan Blue Fox damerna erbjuds en plats i nya division 1. Vi ringde upp damlagets tränare Andreas Nyby och herrlagets tränare Jori Isomäki för att få deras kommentarer om serieplatserna.

Andreas Nyby hoppas att division 1 är rätt nivå för Blue Fox damerna.
Foto: Anders Wingren

Andreas Nyby konstaterar att de beslut som kom från förbundet var väntade. ”Med tanke på att det finns så många zoner i division två hade det varit svårt att dela ut en plats i damliga B baserat på enbart seriespel.”

”Nu får vi bara hoppas att det blir rätt nivå för oss. Vi hade ett väldigt bra lag denna säsong och det hade varit intressant att se hur långt vi hade kunnat ta oss. Man märker nog att det irriterar spelarna att säsongen tog slut i förtid, vi hade ju hela tiden kvalet som målsättning och vi hade byggt upp vår säsong kring det.”

Nyby tror att största delen av laget är villigt att fortsätta i division 1. ”Nu får vi bara vänta på när det är möjligt att starta gemensamma träningar och try out.”


Jori Isomäki tycker det är märkligt att innebandyförbundet flyttar upp ett lag från division två till Divari.
Foto: Anders Wingren

Även Jori Isomäki konstaterar att beslutet från förbundet var väntat. ”Beslutet stämde överens med mina egna funderingar förutom på två punkter. Jag ställer mig lite frågande till hur de kan flytta upp ett lag från division två till Divari baserat på hur många poäng man har samlat i seriespelet. Jag tycker att det känns en orättvist med tanke på att det finns sex zoner i division två och att man bara mött lag från den egna zonen.”

”På samma sätt tycker jag att det är märkligt att man flyttar upp ett lag till ligan baserat på seriespel. Om man inför säsongen har kommit överens om att serieplatser skall förtjänas genom slutspel eller kval känns det konstigt att de nu fördelas baserat på seriespel. Det finns lag som i seriematcher testat taktiska detaljer som kan ha gjort att man förlorat en match. Man kan ha gjort det för att förbereda sig för ett slutspel och nu straffas man för det.”

”Trots det tycker jag att vi fick det vi var värda. Jag tror att Finlandsserien kommer att vara en bra nivå för oss. Den här serienivån kommer säkert erbjuda bättre och jämnare matcher för oss. I division två har det varit för stora klasskillnader mellan lagen.”

Trots att varken Isomäki eller Robin Holländer har kontrakt för kommande säsong kommer de att börja diskutera med spelarna inkommande vecka. ”Nu när serienivån är klar kan vi börja förbereda oss för kommande säsong. Vi ska börja med att kolla upp vem som vill fortsätta i laget. Troligen tappar vi både Alexander Nyman och Axel Hedman till huvudstadsregionen. De har båda studieplatser där och vi räknar med att de lämnar oss. Det betyder att vi har plats för några nya.”

”Överlag tror jag att vi har tuffa tider framför oss. Alla föreningar kommer att få kämpa med ekonomin inkommande säsong. Företagen blir tvungna att spara och det kommer att innebära minskade sponsorintäkter för alla föreningar.”

Herrarna är också på andra reservplats till Divari, men där krävs det att båda lagen som står före i tur tackar nej till erbjudandet för att Blue Fox ska få platsen.

Innebandyförbundets beslut kan du läsa på den här adressen.