Snuvad på konfekten

Det känns verkligen som att vi alla blev snuvade på konfekten efter att innebandyförbundet på onsdag denna vecka beslöt att avsluta alla serier förutom dam- och herrligan, samt Divari för herrar. Det känns som att man gått och väntat på julafton som en femåring och precis när utdelningen av julklapparna ska börja så går de upp i rök.

Tyvärr blir det inget kval för varken damer eller herrar.
Foto: Anders Wingren

Blue Fox hade både på herr- och damsidan de bästa lagen i division 2 Österbotten. Slutspelet för herrarna och kvalspelet för damerna skulle inledas denna helg, men allt fick avblåsas på grund av Coronaviruset (COVID-19). Jag tror att både våra damer och herrar hade haft goda chanser att ta sig till damliga B respektive Divari.

Damerna har hela säsongen dominerat division 2 utan att förlora en match och man har helt enkelt varit för bra för sin egen serie. Herrarna inledde säsongen lite knaggligt, men sen Alexander Nyman återvände från sina utbytesstudier har laget gått från klarhet till klarhet och vunnit sju raka matcher. Herrarna såg både på pappret och på planen bättre ut än förra säsongen och det hade verkligen varit spännande att se hur detta hade slutat. Att som idrottare förbereda sig för seriestart i ett halvår, sen spela fem månader av grundserie och plötsligt bli blåst på säsongens höjdpunkt måste vara otroligt frustrerande.


Blue Fox damerna fick i alla fall fira vinsten i lilla cupfinalen.
Foto: Glenn Hägg

Vi får nu leva i ovisshet ett par veckor innan det kommer att beslutas i vilken serie damerna och herrarna ska spela nästa säsong. Damerna har hur som helst säkrat en plats i nya division 1, medan herrarna är klara för nya Finlandsserien, men det finns platser i såväl damliga B, som herrarnas Divari som ska fördelas och det blir spännande att se hur innebandyförbundet löser det. Ska platserna lottas ut eller blir det kval till hösten? Det här är frågetecken som ska rätas ut senast 31.3 har man lovat från förbundshåll. På lördag fick vi också information att även dam- och herrligan, samt Divari för herrar avslutas. Det här betyder att man också måste ta ställning till om medaljer ska delas ut baserat på resultat i grundserien eller om det inte kommer att koras några finska mästare denna säsong.

Trots allt måste vi tro att innebandyförbundet har gjort rätt beslut. Det finns varken med tanke på smittorisken mellan spelare eller ekonomin någon möjlighet att spela inför tomma läktare. För föreningen innebär det här trots allt ett inkomstbortfall. Hemmamatcherna i kvalet och slutspelet hade antagligen lämnat ett plus i skattkistan.

Även med tanke på att detta är föreningens 30-årsjubileumssäsong hade det varit extra festligt om damer eller herrar eller varför inte båda lagen hade avancerat. Nu är det bara att gilla läget och ta sikte på säsongen 2020-21. #blåtthjärta