Två hemmamatcher i helgen

Det blir två hemmamatcher för Blue Fox herrar i helgen. På lördag står HIFK från Helsingfors för motståndet och på söndag är det RSS Laaka från Riihimäki som ställer upp sig på andra sidan mittlinjen.

Det här hoppas vi få se många gånger under helgens matcher.
Foto: Glenn Hägg

Lördagens motståndare HIFK är det lag som Blue Fox inledde säsongen mot på bortaplan i Helsingfors. Det blev vinst med 1-5 för Blue Fox i det första mötet. HIFK hade som målsättning när säsongen startade att stiga tillbaka till Salibandyliiga därifrån man föll efter säsongen 2007-2008. Efter 13 spelade matcher ligger HIFK på en elfte och nästsista plats i tabellen. Drömmen om återtåg till Salibandyliiga har spruckit för länge sedan. Nu gäller det för laget att rädda division 1 platsen. HIFK har bara lyckats ta 3 segrar hittills den här säsongen, men i lagets senaste match före julupphållet blev det seger mot topplaget Indians. Det här bäddar för en tuff match för Blue Fox. HIFK har dessutom fått förstärkning i tränargardet av den legendariske tränaren Kai Ahlstedt. Ahlstedt har varit med om att vinna FM-guld med både VFT och HIFK samt Europa Cup guld med HIFK. Tidigare den här säsongen tränade Ahlstedt ligalaget Nokian Krp, men han valde att stiga av från den sysslan för att få mera tid för sin dotter. Det tog däremot inte länge förrän Ahlstedt återvände som assisterande tränare för HIFK.
HIFK:s bästa poängplockare den här säsongen är Jani Karonen som på 13 matcher skrapat ihop 12 + 9 = 21 poäng. Följande är Keni Rautio med 8 + 13 = 21 poäng på 13 matcher och Mikko Jolma med 9 + 4 = 13 poäng på 7 matcher. Två andra intressanta spelare i HIFK är den spanske landslagsspelaren Luis Gonzalez och Tommi Kivilehto, bror med finländske landlagsbacken Juha Kivilehto.
Markus Åbb kommenterar lördagens motståndare på följande sätt: ”HIFK har så småningom fått ordning på sitt spel, så jag tror inte det blir någon lätt match. Jag tror att HIFK nu är mentalt bättre förberedda än de var i början av säsongen. Det här betyder samtidigt att de har blivit farligare att möta.”

På söndag är det RSS Laaka som är motståndare. Laaka från Riihimäki är en obekant motståndare för Blue Fox. Förra säsongen spelade laget som nykomling i den östra zonen av division 1 och där slutade man på en åttonde plats. För tillfället parkerar Laaka på nionde plats i division 1 västra med 9 poäng på 12 matcher efter fyra vinster, en oavgjord och 7 förluster. Lagets bästa poängplockare är Mika Penttilä med 14 + 6 = 20 poäng på 12 matcher. Därefter följer Jussi Lindholm med 10 + 10 = 20 poäng på 12 matcher och Janne Nordström med 12 + 6 = 18 poäng på 9 matcher.
Markus Åbb kommenterar RSS Laaka på följande sätt: ”Laaka är en ny bekantskap. Det är alltid roligt att spela mot nya lag. Vad vi hört så är Laaka ett av seriens mest fysiska lag, så det gäller att vara på sin vakt.”

Blue Fox har fått två förstärkningar under juluppehållet och båda är klara för spel i helgens matcher. Matias Österberg är bekant från förra säsongen när han var Blue Fox:s nästbäste poängplockare med 36 + 20 = 56 poäng på 27 matcher. Andreas Byggningsbacka är däremot en ny bekantskap för Blue Fox fansen. Byggningsbacka har gjort sig känd som en mycket duktig tvåvägs center och även han har tidigare spelat innebandy på division 1 nivå. Senast var säsongen 2006-2007 när han spelade med SB Vaasa och då blev det 7 + 6 = 13 poäng på 12 matcher. Både Österberg och Byggningsbacka har den här säsongen spelat med Team Merikotkat från Vasa i division 2. Markus Åbb säger: ”Vi är på väg mot de avgörande matcherna och vi känner att vi fortfarande är med i striden. Två nya spelare har anslutit sig och truppen har breddats. Det här har gett en positiv effekt på träningarna och nu är det igen kamp om spelplatserna. Förhoppningsvis är nyförvärven de sista pusselbitarna på vägen mot en vinstrik avslutning på säsongen.”
Det samma hoppas vi från webredaktionen. Nu tar vi sikte på ligakval!