Tung förlust på hemmaplan

Blue Fox herrarna åkte ikväll på en tung förlust på hemmaplan när man förlorade mot ÅIF med 8-6 efter perioderna 3-2, 3-0 och 2-4. Som tur är finns det möjlighet till revansch redan imorgon när Blue Fox möter PSS i Borgå.

Jakob Klingeberg och Miro Herlin, matchens två bästa spelare, kämpar om bollen.

Hemmalaget fick en dålig start på matchen. Jan Qvickström öppnade målskyttet för ÅIF vid tiden 6.58. När Jakob Klingenberg utvisades efter 10.41 kunde Kimmo Pekkanen utöka ledningen för ÅIF till 2-0 på pass av Miro Herlin. Vid 14.56 bjöd Johnny Ojala på lite magi. Tero Saaristo spelade in i slottet till Ojala som istället för att vända om och skjuta med forehand valde att knacka in bollen med backhand. Två minuter senare hade ÅIF återtagit sin tvåmålsledning. Markus Mitikka rann igenom Blue Fox-försvaret och kunde med en hand på klubban slå in en studsande boll på volley. Petri Kuitunen slog den långa passen. Med dryga minuten kvar att spela av första perioden skapade tredje femman totalt kaos i anfallszon. Till slut kunde Jakob Klingenberg passa från vänsterkanten till Henry Backman i slottet och Backman hade en enkel uppgift att rulla in bollen i tomt mål. 2-3 var ställningen efter första perioden och det kändes som att hemmalaget var på gång. Snacket i korridorerna var att det här vänder vi i andra perioden.

Tyvärr blev det ingen vänding i den andra perioden, istället skulle bortalaget ÅIF dra ifrån. Dryga tre minuter hade spelats när Miro Herlin gjorde ett riktigt give and go mål. Herlin passade ut till högerkanten samtidigt som han själv rusade mot mål. Herlin tog sig förbi sin back och fick tillbaka bollen av Huovinen och satte bollen säkert i mål. Efter det drog hemmalaget på sig två utvisningar och den andra utvisningen kunde ÅIF utnyttja. Atte Huovinen spelade fram till Henry Mattsson på högerkanten och Mattsson sköt ett slag skott som gick in bortre krysset. Målet var 16-årige Mattssons första i Divari. Blue Fox tog samtidigt time out och man böt målvakt. Mikael Enlund som startade i mål fick utgå och Roope Mutka kom in istället. Markus Åbb valde också att möblera om i femmorna. Tyvärr kom ÅIF åt att göra ännu ett mål i den andra perioden. Kimmo Pekkanen lyfte upp bollen mot mål och Atte Huovinen lyckades få kontroll över bollen trots att den studsade och till slut fick han också in bollen i mål. Med 25 sekunder kvar att spela av andra perioden drog samme Huovinen på sig en utvisning för slag på klubba. Blue Fox lyckades inte utnyttja läget i andra perioden och därför fick man inleda slutperioden i numerärt överläge. Ställningen efter den andra perioden var 2-6.

Ronnie Ludén fick chansen i numerärt överläge när Kim Nyström inte fanns i med i laguppställningen. Johnny Ojala hade bollen på höger backplats och hittade med en genomskärare Ludén vid bortre stolpen. Ludén var sin vana trogen kylig och styrde in bollen i mål vid tiden 41.07. Målet var för övrigt Ludéns hundrade mål i Blue Fox representationslag. Man brukar säga att bytet direkt efter ett mål är vikigt och det fick alla i publiken bevis för när Jesse Tolvanen utökade ÅIF:S ledning till 3-7 vid tiden 41.26. Tre minuter senare kunde Blue Fox reducera när Joni Lehtinen i kamp med en motståndarback kunde styra in Jakob Klingenbergs fina passning i mål. Lagen åkte på varsin utvisning innan Blue Fox kunde reducera pånytt. Jakob Klingenberg sköt från höger backplats och Henry Backman styrde in bollen framför mål. Från 57.38 och framåt tog Blue Fox ut målvakten vid varje tillfälle som gavs. Tyvärr straffade det sig med 46 sekunder kvar av matchen när Miro Herlin hittade målet på pass av Atte Huovinen trots att Tero Saaristo försökte göra en riktig hockeymålvaktsräddning. Samtidigt utvisades Kimmo Pekkanen för farligt spel. Blue Fox valde att spela med sex utespelare mot fyra och det gav resultat med tre sekunder kvar av matchen. Jori Isomäki gjorde sitt första mål för säsongen på pass av Johnny Ojala.

Hemmalaget gjorde den här matchen onödigt svår för sig själva. I de två första perioderna var ÅIF fantastiska på att täcka skott, men det var snarare så att Blue Fox sköt på den första täckande spelaren istället för att passa bollen och gå på direktskott. Tyvärr spelade hemmespelarna lite för själviskt och alla ville avgöra genom att själva skjuta. Det borde har varit mera pass och skott.
Matchavgörandet kom i den andra perioden då ÅIF gick från 3-2 till 6-2. Den käftsmällen kunde hemmalaget inte resa sig ifrån trots att man ändrade om i femmorna och bytte målvakt.
Spelet på hemmaplan har vacklat alldeles för mycket den här säsongen. Blue Fox verkar för tillfället inte ha någon hemmaplansfördel. Av de fyra förluster som Blue Fox tagit, har hela tre kommit i hemmahallen. 11 poäng på 10 matcher är betydligt sämre än vad vi hade räknat med, men visar samtidigt att serien är oerhört jämn. Till andra plats i tabellen skiljer det bara två poäng och serieledarna Steelers som Blue Fox har besegrat är ännu tre poäng före. Blue Fox är nu på sjunde och nästsista play off-plats. Till ÅIF som är på nionde plats skiljer bara en poäng och de har dessutom en match mindre spelad.

Ojala – Saaristo – Keskisipilä
J.Isomäki – Nyman

Fredriksson – Holländer – Kallvik
Mountassir – Rynnäs

Nyvall – Sjöblom – Backman
Saari - Klingenberg

I den tredje perioden spelade Blue Fox med följande femmor. Man spelade med fem backar i tredje perioden.