Två snygga poäng från Helsingfors

Blue Fox Nylandsturné fortsatte på söndag med match mot Erä Akatemia i Helsingfors. Efter lördagens tunga förlust i Lovisa var vinst i söndagens match det enda som kunde rädda blårävarna från att åka hem till Nykarleby helt utan poäng. Vinst skulle det också bli. Blue Fox vinner mot Erä Akatemia med slutsiffrorna 7-5 (2-1, 3-2, 2-2) i en jämn match som bjöd på många och snygga mål, högt tempo och fysiskt spel.

Johnny Ojala gjorde tre mål varav två i numerärt underläge.

Blue Fox mötte senast Erä Akatemia hemma i Stjärnhallen för tre veckor sedan. Den gången var Blue Fox det bättre laget och vann med 8-6. Erä Akatemia är ett relativt ungt lag som likt Blue Fox vill spela aktiv innebandy med hög fart. Matchen mot Erä skulle därför komma att bli en riktigt fartfylld match.

Det var också det fartfyllda hemmalaget Erä och Ville Mäenpää som vid tiden 07.11 gör matchens första mål, på pass av Tomi Turunen. Matchen inleds ganska osäkert av bortalaget Blue Fox. Men efter tio minuter spel var rävarna på gång på riktigt. Och kvitteringen kom. Formstarke Samir Mountassir kliver fram till mittplan, bryter Eräs uppspel och placerar på egen hand in bollen i mål. 1-1 vid tiden 10.59. Blue Fox med nyvunnet momentum skulle strax därefter också utöka ledningen vid tiden 11.18. Då genom nästa formstarka spelare: Anton Kallvik, med ett mycket fint skott i krysset på passning av kamraten Robin Holländer. Första perioden vinns av Blue Fox med resultatet 2-1.

I början av andra perioden kommer 2-2 vid tiden 23.18. Målgörare är ingen annan än Eräs poängkung, Mikko Jolma, efter ett snabbt uppspel ner i hörnet och sedan direktskott från slottet. Pass av Ville Mäenpää. Trots kvitteringsmålet är det Blue Fox som känns som det starkare laget. Efter de tio första röriga minuterna är det Blue Fox som kontrollerar matchen. Både med och utan boll. Kreativa anfall av samtliga kedjor i Blue Fox kom att resultera i ett tredje mål. Ett svängigt byte, en långboll som bryts av en Erä-spelares arm och Blue Fox med chans att ta ledning i matchen genom straff. Kyliga Tero Saaristo väntar kyligt ut Eräs mindre kyliga målvakt Arttu Puska. Ledning Blue Fox 3-2. Samma Saaristo utökar också ytterligare Blue Fox ledning till 4-2 med 32.07 spelade. Jori Isomäkis pass hittade Saaristo nära mittlinjen som pangade upp ett slagskott i Eräs nättak. Ett riktigt kanonskott. Ledningen utökas därefter ytterligare till 5-2, efter ett mönsteranfall signerat Blue Fox första kedja och sist med boll Johnny Ojala på Jukka Keskisipiläs passning. Men Erä är fortfarande med i matchen. Vid tiden 38.11 kommer Eräs reducering. Återigen ett snabbt uppspel och pass ut till vänstra kanten. Antti Roiha gör målet och Petri Ikonen assisterar. Blue Fox vinner också matchens andra period och går in i tredje perioden med en 5-3 ledning.

Den fartfyllda matchens tredje period skulle komma att bli matchens rörigaste. Perioden började också olyckligt med en skada för Blue Fox del. Samir Mountassir tar fart med boll längs kanten och tacklas sent i ryggen över sargen av en motspelare. Mountassir lämnar liggandes utanför plan och blir tvungen att vila resten av matchen. Mountassir som tidigare säsonger varit skadedrabbad kommenterar efter matchen att skadan som tur inte känns allvarlig. Mountassir tvingades vila resten av matchen efter flygturen. Situationen gav ingen utvisning åt hemmalaget utan matchen fortsatte. Erä spelade med hög press och snabba anfall hela matchen. Blue Fox svarade med kännspakt rutinerat och disciplinerat försvarsspel. Och med mål. Vid tiden 49.49 utvisas Ville Rynnäs för hårt spel. Men detta stoppade inte Johnny Ojala och Jori Isomäki. Blue Fox får frislag vid eget avbytarbås. Jori Isomäki slår en välplacerad hög boll mot kollegan Johnny Ojala som sakta rört sig bakom motståndarnas backlinje. Ett direktslaget volley-skott och 6-3 åt Blue Fox, med en man mindre på plan. Det blir inte mycket snyggare än så. Målet görs med 50.23 minuter spelade. Men också Erä ville göra mål under Rynnäs utvisning. Aapo Kakkola gör mål på pass av Mikko Jolma. Ställningen då 6-4 åt Blue Fox. Några minuter senare skulle Erä återigen få chans att spela med en man mer på plan. Kim Nyström utvisad två minuter efter att han lyft en motspelares klubba. Blue Fox alldeles tydligt missnöjda med det domslutet eftersom att matchen, dessvärre, präglats av mycket slag på klubba också från Eräs sida. Men Erä lyckades inte utnyttja Nyströms utvisning. Istället var det Blue Fox och återigen Johnny Ojala som skulle spela ut sina motståndare, trots en man mindre på spelplanen. Ojala tar in bollen i anfallszon, etablerar anfall med hjälp av kollegerna Jukka Keskisipilä, Sami Saari och Jakob Klingenberg. Klingenberg passar boll åt Ojala framför Erä-målet som gör Blue Fox sjunde mål efter med ett kyligt backhandmål upp i nättaket. Blue Fox helt klart det starkare laget. I matchens slutminuter lyckas Erä, liksom för tre veckor sedan, putsa till slutresultatet lite. Mikko Jolmas andra mål i matchen på passning av Aappo Kaakkola. Målet görs utan målvakt.

Matchkommentarer: Därför vinner Blue Fox

Blue Fox gör sju mål. Det ska räcka till vinst i innebandy.
Blue Fox jobbar stenhårt hemåt och hjälper Mutka i målet. Detta gäller hela laget. Utropstecken här: Samir Mountassir och Tero Saaristo.
Roope Mutka gör några riktigt viktiga räddningar, speciellt i numerärt underläge.
Johnny Ojala gör tre mål, varav två i numerärt underläge. Hatten av.
Blue Fox kontrollerar matchen trots att Erä pressar högt, spelar snabba och stundtals riktigt farliga anfall. Spelmässigt är Erä riktigt bra. En jämn och hård match. Blue Fox tydligt mer rutinerat än Erä. Därför vinner man matchen.
I en match med många närkamper och mycket slag på klubban gäller det att ta kontroll över bollen. Blue Fox lyckas med detta oftare än Erä.