Ingen kvalplats trots vinst

Det blev ingen kvalplats för herrarna trots att det blev vinst med 7-2 mot SBS Wirmo på bortaplan i seriespelets sista match. Eftersom både SB Welhot och SB Vaasa samtidigt vann sina respektive matcher så gick Blue Fox miste om kvalplatsen med futtiga en poäng.

Robin Holländer gjorde två mål i matchen mot SBS Wirmo.

Blue Fox fick bra start på start på matchen. Redan efter 13 sekunder kunde Anton Kallvik öppna målskyttet för bortalaget och göra 0-1. Johnny Ojala stod för framspelningen. Detta blev periodens enda protokollanteckning och därmed kunde Blue Fox gå till pausvila i ledning.

Vid tiden 25.29 drog Olli Laine på sig en utvisning för obstruktion. Blue Fox plockade in sin power play-formation och Tero Saaristo kunde utöka till 0-2 vid tiden 26.21. Johnny Ojala antecknades för framspelningen. Vid tiden 27.34 kunde hemmalaget reducera till 1-2 genom samme Olli Laine på pass av Joni Peltola. Matchuret hade hunnit fram till 31.02 när Robin Holländer prickade in 1-3 på pass av Jakob Klingenberg. Vid 35.17 var det hemmalagets tur att göra mål. Sami Koskis dubbelgångare, Hannes Kari, spelade fram till Joni Peltola som hittade målet. Ställningen var därmed 2-3 efter två perioder.

Vid tiden 45.22 utvisades Petteri Huuskonen för farligt spel och Blue Fox fick en ny chans att spela i numerärt överläge. Blue Fox behövde bara 36 sekunder på sig för att hitta rätt. Jori Isomäki spelade fram till Pekka Kontturi som hittade nätmaskorna. Knappa två minuter senare kunde Blue Fox utöka ledningen till 2-5. Robin Holländer var måslkytt och Janne Karvonen spelade fram. Vid tiden 50.36 gjorde Mikael Nyvall 2-6 på pass av Henry Backman och matchen började kännas avgjord. Vid 54.57 utvisades Matti Alivuotila för obstruktion, men denna gång lyckades inte Blue Fox utnyttja läget. Vid 57.39 utvisades Henry Backman 2+2 minuter för slag på klubba och för farligt spel. Samtidigt böt SBS Wirmo målvakt. Tomi Aaltonen fick utgå och Antti Arola kom in istället. SBS Wirmo tog time out vid tiden 59.04. Vid 59.57 kom dagens sista mål som fastställde slutresultatet till 2-7. Jori Isomäki hade bestämt att säsongens personliga målsaldo inte skulle sluta på ett gjorda mål när han prickade målet oassisterad i numerärt underläge.

Blue Fox kontrollerade matchen från ruta ett och gjorde vad man kunde för att säkra en kvalplats. Tyvärr hade Steelers inget att spela för och man förlorade sin match mot SB Welhot med 4-10. Eftersom SB Vaasa samtidigt besegrade redan nedflyttningsklara Ilves med 12-7 i Tammerfors blir det SB Welhot och SB Vaasa som kvalar till innebandyligan. Tvåan i Divari, SB Welhot från Kuopio, kommer att möta 13:e laget i ligan som är OLS. SB Vaasa kommer att kvala mot ligans 12:e lag som är Nokian Krp. SalBa från Raumo uppflyttas utan kval. Blue Fox slutade på fjärde plats i serien med 33 inspelade poäng och seriens bästa målskillnad, 179-127, vilket innebär 52 plusmål. Blue Fox var alltså bara en poäng från kvalplats eftersom man i kraft av bästa målskillnaden hade gått förbi alla lag med samma poäng. Serien förlorades inte i sista omgången utan det var nog de många förlusterna på hemmaplan som placerade laget utanför topp tre.