LaSB bättre än Blue Fox

Blue Fox herrarna åkte på sin andra tunga förlust på kort tid när LaSB kom på besök till Stjärnhallen på söndag kväll. Matchen slutade 5-10 efter perioderna 1-2, 2-1 och 2-7. I och med förlusten är Blue Fox fortfarande fyra i tabellen och i värsta fall är kvalplatsen förlorad.

Jakob Klingenberg var bäst i hemmalaget och stod för 1+1 i poängväg.

Blue Fox inledde matchen med hög press och lyckades skapa oro i motståndarleden. Mikael Nyvalls utvisning efter 1.56 gjorde dock att motståndarna fick ett tillfälligt övertag. Hemmalaget redde ut utvisningen och fortsatte med sin press utan att det gav utdelning. Hemmapubliken fick vänta i mer än 15 minuter före första målet såg dagens ljus. Jakob Klingenberg passade upp bollen längs med högerkanten till Johnny Fredriksson som trampade in i slottet och dragsköt bollen i mål. Dryga tre minuter senare kunde LaSB kvittera. Tino Nivala hade bollen på vänsterkanten och spelade bakåt till Heikki Hätönen på backplats. Hätönen drog till direkt och Mikael Enlund i Blue Fox-målet hann inte med i sidledsförflyttningen. Vid tiden 19.36 kunde LaSB ta ledningen. Roope Kainulainen rann igenom, men han hamnade ut mot högerhörnet. Mikael Enlund kom ut för att täcka av vinkeln, men han lade sig ner och det utnyttjade Kainulainen med en liten backhandchip som gick i en båge över Enlund. Henri Vilen antecknades för assisten. Det kändes efter första perioden att det här inte omöjligt och att hemmalaget kan ta det här.

Efter sex minuter spelade i andre perioden kom LaSB igenom i en kontring. Roope Kainulainen spelade upp bollen till Tino Nivala som i princip blev ensam med Mikael Enlund. Enlund täckte ut Nivala mot höger, men han passade till Heikki Hätönen som kom i andra vågen och han kunde stöta in 1-3. Vid tiden 26.51 utvisades Tino Nivala för fortsatt felaktigt spel och då fanns det läge för hemmalaget att reducera. Trots att man skapade skottlägen så ville det sig inte. Vid 36.28 kom följande utvisning för LaSB när Rasmus Kainulainen åkte ut för slag med klubba, men inte heller denna gång lyckades Blue Fox utnyttja läget. Spelet i numerärt överläge som dagen före varit så effektivt var plötsligt som bortblåst. Strax efter utvisningen var det dags för andra femman att komma in och de fick inleda med ett inslag från vänstra offensiva hörnet. Robin Holländer ställde sig vid bollen, Anton Kallvik sprang förbi och petade den åt honom. Samtidigt kom Jakob Klingenberg från höger backplats över till vänsterkanten och blev tack vare Rami Isomäkis spärr helt fri för skott. Holländer passade till Klingenberg och Klingenberg sköt ett skott som gick in lågt vid bortre stolpen. En perfekt utförd inslagsvariant av Blue Fox. Med dryga minuten kvar av andra perioden plockade hemmalaget in sin första femma som fick till uppgift att spela bort tiden och att få till stånde en sista chans. Med 15 sekunder kvar tog Tero Saaristo ett skott från vänsterkanten. Bollen gick förbi närmsta stolpen, men studsade via sargen till Johnny Ojala vid bortre stolpen. Ojala valde att runda målet och trycka in bollen köksvägen. Matchen var utjämnad till 3-3.

Senast Blue Fox hade utjämnat i andra perioden hade det inte gått så bra, men den här gången hade hemmapubliken förhoppningar om ett bättre slut. Tyvärr skulle det gå lika dåligt som i matchen mot SalBa. På tre svarta minuter skulle det komma fyra mål i egen bur. Vid 44.52 kom det första baklängesmålet. LaSB:s första femma skapade tryck i anfallszon. Heikki Hätönen sköt ett skott som Mikael Enlund räddade, men bollen studsade till Roope Kainulainen bakom Blue Fox-målet. Kainulainen passade direkt in bollen i slottet där backen Miika Pentikäinen dök up och lyfte in bollen högt över Enlund. 17 sekunder senare kom nästa mål. Aki Syrjälä trampade upp med boll längs med vänsterkanten och hittade Perttu Koljonen med en perfekt pass på andra kanten. Koljonen hade bara att prickskjuta bollen i mål förbi en överspelad Mikael Enlund. Följande mål lät vänta på sig ända till 47.15. Ville Rynnäs sköt ett skott från höger backplats i anfallszon. Skottet täcktes av Ville Toitturi och studsade till Rasmus Kainulainen som sprang sig fri. Kainulainen gjorde några kroppsfinter och lyfte upp bollen högt i målet trots att han blev hårt uppvaktad. Vid 47.59 kom det fjärde målet under de svarta minutrarna. Tino Nivala förde upp bollen längs med högerkanten och passade in bollen i mitten till Heikki Hätönen. Hätönen spelade omgånde vidare till Roope Kainulainen till höger om målet och Kainulainen sköt ett skott som gick i mål. 3-7 till LaSB. Markus Åbb kände sig samtidigt tvingad att ta time out och det verkade ha effekt för vid 48.12 kunde Blue Fox reducera till 4-7. Johnny Ojala hade bollen i högra offensiva hörnet och slängde iväg en passning till bortre stolpen där Tero Saaristo kunde störta fram och stöta in bollen i mål. Vid 55.59 valde Blue Fox att plocka ut målvakten för att försöka utjämna matchen. Johnny Ojala tog ett skott som täcktes av Heikki Hätönen. Bollen studsade till Tino Nivala som rullade in den i tomt mål vid tiden 57.21. Blue Fox kunde ännu reducera till 5-8. Tero Saaristo sköt ett skott från backplats, skottet täcktes av LaSB, men bollen blev liggande i slottet och Pekka Kontturi kunde trycka in den i mål. Vid 58.55 kunde Perttu Koljonen stressa till sig bollen och slå 5-9 i tomt mål med en backhand. Dagens sista mål kom vid 59.47 när Tino Nivala prickade det tomma målet för andra gången.

LaSB visade denna helg att ett nedflyttningshotat lag inte är att leka med. Under nästan hela säsongen har man befunnit sig under nedflyttningsstrecket, men i grevens tid fick man spelet att fungera och lyckades besegra två av seriens topplag på samma helg. Att besegra både SB Vaasa och Blue Fox på samma helg är en bedrift av ungdomarna i LaSB. Man visade att man hör hemma i Divari och med ett år mera på nacken kan vi få se ett betydligt starkare LASB nästa säsong. Var så säkra på att innebandy-Finland ännu kommer att få höra talas om namnen Kainulainen och Koljonen i många år framöver.

Med en match kvar att spela har Blue Fox inte längre kvalplatsen i egna händer. Blue Fox är på fjärde plats i tabellen. SalBa på första plats är i princip klara för Salibandyliiga säsongen 2014-2015. SB Vaasa på tredje plats har kvar att möta jumobon Ilves på bortplan och det borde inte var något problem för Vasaborna. De har därmed säkrat en kvalplats. Blue Fox kan nå en kvalplats om SB Welhot förlorar sin sista seriematch mot nedflyttningshotade Steelers. Om Blue Fox samtidigt vinner mot SBS Wirmo kan Blue Fox stiga till tredje i tabellen tack vare bättre målskillnad. Tyvärr vill också M-Team blanda sig i kvalstriden. M-Team har två matcher kvar att spela och om man vinner båda är man en het kandidat till kvalplatsen på bekostnad av Blue Fox eftersom man har bäst målskillnad av alla lag. Teoretiskt finns det alltså fortfarande en chans till ligakval även om chansen är väldigt liten.

Ojala – Saaristo – Karvonen
J.Isomäki – Brännbacka

Fredriksson – Holländer – Kallvik
R.Isomäki – Klingenberg

Nyvall – Sjöblom – Ludén
Rynnäs

I den tredje perioden skadade Mikael Nyvall sig och Henry Backman kom in i trean på spets. Ludén tog då ett steg ner. Pekka Kontturi spelade bara i numerära överlägen och i slutet när Blue Fox spelade utan målvakt. Daniel Blomqvist fanns också med på bänken.