Tung förlust mot SalBa

Blue Fox åkte på en blytung förlust i toppmötet med SalBa. Matchen slutade 6-9 efter perioderna 1-4, 3-0 och 2-5. Blue Fox gjorde en dålig första period, bättrade på i den andra perioden, men i den tredje var gästerna bättre och for iväg med de viktiga poängen.

Johnny Ojala var den enda Blue Foxaren som lämnade på plus i plusminusstatistiken i matchen mot SalBa.

Period 1

Redan efter 46 sekunder åkte Tomi Pihkoluoma i SalBa ut för felaktigt avstånd. Blue Fox fick därmed möjlighet att spela power play. Vid tiden 1.34 kunde Jori Isomäki spela fram Janne Karvonen till 1-0. Isomäki fanns på sin vanlig plats till vänster om målet och hittade Karvonen på bortre stolpen. Karvonen kunde slå in bollen på volley. Tyvärr tog det roliga i den första perioden slut efter det här. Blue Fox hade gått in för en passiv taktik där man backade hem och väntade på vad SalBa skulle hitta på. Vid 3.20 kom kvitteringen till 1-1. Janne Hyvönen sköt ett lågt skott från högerkanten som Antti Keskitalo styrde in. 23 sekunder senare gick SalBa upp i ledning. Jani Lehtoniemi hade bollen längs med vänsterkanten och passade vidare till Tommi Erkkilä som först sköt ett skott som Mikael Enlund reäddade, men returen hann inte Enlund med på och ställningen var 1-2. Vid 14.07 kunde SalBa utöka sin ledning. Janne Hyvönen och Antti Keskitalo satte in hög press i högra offensiva hörnet. Blue Fox tappade bollen, Hyvönen snappade upp den och passade till Tomi Pihkoluoma i slottet som kunde prickskjuta in bollen högt över Mikael Enlund. Vid tiden 18.08 kom följande kalldusch för hemmalaget. Tommi Erkkilä spelade fram till Jani Lehtoniemi till vänster om Blue Fox-målet. Lehtoniemi höll på att falla på ända när han tog emot bollen, men han samlade sig och kunde skickligt lyfta in bollen högt i målet. Stälningen var därmed 1-4 och den skulle stå sig perioden ut.

Period 2

Blue Fox kom med helt förändrad inställning och taktik till den andra perioden. Nu var det hög press som gällde. Publiken var också på ett helt annat sätt med på noterna och gav sitt fulla stöd åt hemmalaget. Den höga pressen höll på att straffa sig direkt i början när SalBa kunde spela sig ur den och komma i ett par farliga anfall. Vid tiden 24.57 kom så den förlösande reduceringen. Janne Karvonen drev upp bollen längs med vänsterkanten. Tero Saaristo kom rusande på bortre stolpen och ropade efter boll. Karvonen hittade också fram till Saaristo som kunde stöta in bollen högt över Petri Elo i SalBa-målet. Blue Fox hade nu vittring på att komma ikapp och man fortsatte att trumma på. Vid tiden 31.14 utvisades Mikael Nyvall för farligt spel och nu kändes det som att matchen stod och vägde. Ännu ett mål för SalBa skulle vara ödesdigert. Vid tiden 31.56 kom istället Blue Fox in i anfallszon, Jakob Klingenberg hade bollen i offensiva vänstra hörnet, han tog några steg mot egen zon och slog en backhandpass mot bortre stolpen där Johnny Ojala kunde styra in bollen i mål. Blue Fox hade reducerat till 3-4 i numerärt underläge. Man lyckades och freda det egna målet under resten av utvisningen. Vid 38.56 kom så kvitteringen och det var andra kedjan som stod för den. Robin Holländer hade bollen i offensiva högra hörnet och passade vidare till Anton Kallvik bakom motståndarmålet. Kallvik drev ut mot vänstra hörnet samtidigt som han passade till Rami Isomäki på backplats. Isomäki förlängde genast bollen till Jakob Klingenberg på höger backplats och Klingenberg drog iväg ett skott som gick i mål. Nästan hela femman var involverad i detta skolexempel på innebandymål. Det här var samtidigt andra periodens sista protokollanteckning och ställningen var 4-4.

Period 3

Blue Fox åkte på en utvisning efter bara 22 sekunder spelade av den tredje perioden. Tero Saaristo åkte ut för liggande spel och nu kändes det som att matchen kunde avgöras. Blue Fox spelade bra och fredade sitt mål. Vid 43.17 kunde dock SalBa återta ledningen. Jani Lehtoniemi fick fritt skottläge från vänster backplats i anfallszon och han sköt ett skott som inte såg helt otagbart ut. 4-5 till SalBa och Veli Peltonen antecknades för assisten. Vid 46.40 kom nästa mål för bortalaget. Antti Keskitalo kämpade om bollen längs med vänsterkanten vid mittlinjen, Niko Kaerla kom rusande från backplats på vänsterkanten och Keskitalo lyckades peta bollen till honom. Kaerla blev ensam med Mikael Enlund, han lyfte blicken och placerade in bollen vid närmsta stolpen. Följande mål var också det signerat bortalaget. Bollen spelades upp till vänstra offensiva hörnet. Tomi Pihkoluoma sköt ett skott som Mikael Enlund räddade. Returen studsade ut till Niko Kaerla som sköt ett nytt skott även det räddades, men när Janne Hyvönen var först på den andra returen så hade Enlund inte längre någon chans. Ställningen var nu 4-7. Vid 48.52 kunde Blue Fox reducera till 5-7. Tero Saaristo hade bollen bakom motståndarmålet och spelade in den i slottet där Janne Karvonen kunde stöta in den i mål och nu hade det funnits chans till att knappa in på SalBas ledning. Tyvärr drog Blue Fox istället på sig en utvisning vid tiden 50.15 när Rami Isomäki utvisades för obstruktion. Blue Fox spelade bra i numerärt underläge och kunde freda sitt mål. Vid tiden 53.24 var det Johnny Fredrikssons tur att uppsöka utvisningsbåset när han dömdes för slag på klubba, men också denna gång kunde hemmalaget freda sitt mål. Vid 55.32 kom 5-8 målet. Niko Kaerla hade bollen bakom Blue Fox-målet och spelade till Tomi Pihkoluoma i vänstra hörnet. Pihkoluoma skarvade genast in till Antti Keskitalo i slottet och Keskitalo satte bara klubban till och styrde in bollen i mål. Vid tiden 56.16 tog Blue Fox time out och samtidigt plockade man ut Mikael Enlund ur målet. Vid 57.29 kom Enlund in igen och vid 57.39 fullbordade Jani Lehtoniemi sitt hat trick. Ville-Petteri Lilja lyckades ensam stressa till sig bollen i offensiva högra hörnet och han spelade den vidare till Lehtoniemi som var helt omarkerad i slottet. Lehtoniemi slog lätt in bollen i mål. Vid 57.54 tog Blue Fox på nytt ut Enlund ur målet och vid 59.15 utvisades Tomi Pihkoluoma för fördröjande av spel. Blue Fox fortsatte att spela med 6 utespelare och vid tiden 59.35 kunde man reducera till 6-9 genom ett skott från vänsterkanten av Tero Saaristo. Johnny Ojala antecknades för assisten.

Matchkommentarer

SalBa matchade sin första femma med Pihkoluoma, Hyvönen och Keskitalo i anfallet samt backarna Rokosa och Kaerla, väldigt hårt. I princip spelade de vartannat byte genom hela matchen. Det visade sig vara ett bra val eftersom de gjorde en betydligt bättre match än Blue Fox motsvarande formation. Jani Lehtoniemi i motståndarlagets andra femma övertygade också med sina 3+1 i poängväg. Det syntes klart och tydligt varför han belönats med en plats i juniorlandslaget.

Den passiva taktik som Blue Fox gick inför från början av matchen fungerade inte alls. Att pressa högt fungerade bra i den andra perioden och man kunde utjämna matchen. I den tredje perioden hade Blue Fox ett par kostsamma personliga misstag som gjorde att SalBa kunde dra ifrån och säkra poängen.

Med tre matcher kvar att spela ligger Blue Fox, tre poäng efter serieledande SB Vaasa, på en fjärde plats i tabellen. Upp till SBS Wirmo på kvalplats skiljer det bara en poäng. Det kan vara svårt att avancera utan kval, men en kvalplats är ingen omöjlighet. Blue Fox har kvar att möta Steelers och LaSB på hemmaplan och SBS Wirmo på bortaplan. Vinst i alla matcherna och en kvalplats är säkrad.