SB Vaasa bättre i säsongens andra derby

SB Vaasa var bättre även i säsongens andra derby. SB Vaasa besegrade Blue Fox med 6-2 efter perioderna 1-1, 1-0 och 4-1. Blue Fox inledde matchen bättre, men från den andra perioden och framåt var SB Vaasa det bättre laget.

Johnny Ojala gjorde ett mål i matchen mot SB Vaasa.

SB Vaasa kunde inleda målskyttet vid tiden 6.28. Bortlaget hade fått ett frislag halvvägs in i anfalsszon framför Blue Fox-målet. Rasmus Nyström rusade mot mål på högersidan om bollen och Blue Fox-spelarna vände sig åt det hållet. Samtidigt passade Sami Kujala till Joona Kukko som var till vänster om bollen och Kukko fick fritt skottläge. 1-0 till bortalaget. Vid tiden 13.30 utvisades Jakob Klingenberg för obstruktion, men Blue Fox kunde freda sitt mål. Vid 17.11 kunde hemmalaget kvittera till 1-1. Ronnie Ludén drev upp bollen längs med högerkanten och passade framår till Janne Karvonen som kunde rulla in bollen under Toni Oinas i SB Vaasas mål. Den första perioden behärskades av Blue Fox, men trots att man skapade bra målchanser fick man utdelning bara en gång.

I den andra perioden böljade spelet fram och tillbaka, men inget av lagen kom till riktigt bra målchanser. Trots det började matchen svänga över till SB Vaasas fördel. Vid tiden 21.23 kunde Joona Kukko föra upp SB Vaasa i en ny ledning. Sami Kujala hade bollen på vänsterkanten och passade över till Kukko på högerkanten som sköt ett lågt skott som gick in vid närmsta stolpen.

Den tredje perioden hann bara bli 29 sekunder innan SB Vaasa kunde utöka sin ledning till 3-1. Allt började med att Blue Fox hade skottläge i anfallszon. Rami Isomäkis skott från backplats tog på SB Vaasas anfallare och SB Vaasa kunde kontra. Samtidigt ramlade Isomäki och SB Vaasa kom i tre mot en läge. Joona Kukko spelade fram till Rasmus Nyström som fick sätta bollen i tomt mål. Vid tiden 42.35 utvisades samma Rasmus Nyström för otillåten trängning. Blue Fox spelade ett bra power play men lyckades inte få utdelning. Vid 46.00 kom följande kalldusch för hemmalaget. SB Vaasa kommer i en ny spelvändning. Hannu Palomäki spelar ut till Valtteri Nurmi på vänsterkanten. Nurmi avancerar och skjuter ett skott som Mikael Enlund räddar, men returen studsar ut till Nurmi som slår in den. Vid tiden 52.04 kan Johnny Ojala reducera till 2-4. Johnny Ojala fick bollen till höger om motståndarmålet och sköt ett skott. Returen studsade tillbaka till honom och han slog ett par gånger och till slut studsade bollen in i mål. Vid tiden 53.25 kan SB Vaasa utöka sin ledning till 2-5. Blue Fox ska spela upp bollen längs med vänsterkanten, men Kari-Matti Viinamäki kan bryta uppspelet och han skjuter ett skott som går in vid den bortre stolpen. Vid 55.59 kan SB Vaasa utöka till 2-6. Igen är det en kontring och den här gången är det Mikko Kuusisto som får slå in bollen i tomt mål. Tommi Hakala antecknas för passningspoängen. Vid 58.02 tar Blue Fox time out och samtidigt plockas Mikael Enlund ut ur målet. Vid 59.07 tar SB Vaasa time out. Blue Fox lyckas inte skapa någon riktigt bra målchans när man spelar sex mot fem. SB Vaasa ställer upp en köttmur framför det egna målet och täcker alla skott.

Blue Fox inledde matchen bra och hade de farligare chanserna i första perioden. Tyvärr kunde man inte förvalta sina chanser och Toni Oinas i SB Vaasa-målet var mycket bra. På läktaren hade SB Vaasa en stor hejarklack på plats och man förde mycket ljud direkt från start. I den andra perioden började SB Vaasa ta över mera och mera av spelet, men man lyckades bara göra ett mål. Det snabba målet i den tredje perioden skulle få stor betydelse för matchens utgång. Blue Fox gjorde ett misstag i anfallszon och det blev ett kostsamt misstag. Efter hand blev hemmapubliken tystare och tystare och till slut hade SB Vaasa vunnit matchen både på planen och på läktaren. Gärna skulle man se att motståndarnas supportrar skulle fokusera på att stöda sitt eget lag istället för att försöka störa motståndarnas spelare.

Markus Åbb sade efter matchen att han tyckte att Blue Fox hade mera av spelet i första perioden, men att SB Vaasa var bättre i två perioder och förtjänade vinsten. – SB Vaasa gjorde flera mål på våra misstag. I den tredje perioden tappade vi bollen ett par gånger i anfallszon och SB Vaasa vände spelet snabbt. Våra backar jobbade hem, men resten av laget jobbade inte lika bra och SB Vaasa kunde slå in andra eller tredje bollen när vi inte lyckades rensa undan den. Vi fick inte igång vårt spel i andra perioden. Det blev väldigt korta anfall från vår sida och vi skapade aldrig något tryck i anfallszon. Som tur var avgjorde det här ingenting i toppstriden. SB Vaasa är nu två poäng före oss, men väldigt mycket matcher har gått i kors, så vad som helst kan hända ännu.