Blue Fox besegrade SB Welhot

Blue Fox besegrade ikväll gästerna SB Welhot från Kuopio med 8-5 efter perioderna 3-0, 1-3 och 4-2 efter en tät och svängig match. Johnny Ojala stod för 1 mål och hela 6 framspelningar. Tero Saaristo gjorde 4 mål och Janne Karvonen gjorde 2 mål.

Johnny Ojala var fenomenal med 1+6=7 poäng i matchen mot SB Welhot.

Lite mera än halva första perioden hann passera innan Blue Fox öppnade målskyttet för dagen. Blue Fox tilldelades ett frislag vid mittlinjen och Jori Isomäki var snabb att märka att Johnny Ojala hade sökt sig till bortre stolpen. Med en välriktad passning hittade Isomäki fram till Ojala som styrde in bollen med backhand. Precis när matchklockan nått 15.00 kan Blue Fox utöka sin ledning till 2-0. Johnny Ojala bryter en passning i egen zon och startar en kontring längs med vänsterkanten. Tero Saaristo rusar framåt på högerkanten och skapar ett 2 mot 1 läge. Ojala hittar Saaristo med en perfekt passning som Saaristo förvaltar på bästa sätt. I det följande bytet, vid tiden 15.23, drar Aleksi Viinikainen i SB Welhot på sig en utvisning för låsning av klubba. Blue Fox behöver bara 30 sekunder på sig för att utnyttja läget. Janne Karvonen bakom motståndarmålet passar till Johnny Ojala på vänster backplats. Ojala direktpassar till Tero Saaristo på höger backplats. Saaristo skjuter ett dragskott som går in vid bortre stolpen. Samtidigt tar SB Welhot time out. Vid 18.00 utvisas Mikael Nyvall för slag på klubba, men Blue Fox kan freda sitt eget mål. Ställningen är därmed 3-0 efter första perioden.

Samir Mountassir utvisas vid tiden 20.57 för farligt spel, men ännu en gång lyckas hemmalaget freda sitt mål. Vid 24.10 får Blue Fox ett frislag till vänster strax innanför mittlinjen. Blue Fox bjuder på en välinövad frislagsvariant. Tero Saaristo och Johnny Ojala ställer sig vid bollen. Saaristo springer framåt utan att röra bollen och Ojala petar bollen till Anton Kallvik som kommer springande längs med vänsterkanten. Kallvik kurvar inåt planen och eftersom Rami Isomäki samtidigt ställt sig ivägen för SB Welhots mur får han fritt skottläge. Kallvik skjuter ett dragskott i steget som går in under armen på Joonas Kristiansson i Welhot-målet. Vid tiden 30.54 utvisas Ville Rynnäs för hög klubba. Vid 32.31 kan SB Welhot reducera ställningen till 4-1. Jonni Koskinen på vänster backplats spelar till Niko Mäkinen på höger backplats. Mäkinen skjuter ett dragskott som Mikael Enlund i Blue Fox-målet har handen på, men han kan inte stoppa bollen som går i mål. Vid 33.12 tilldöms SB Welhot ett straffslag. Iiro Lankinen får chansen att skjuta straffen, men Mikael Enlund bjuder på en bensax och drar det längre strået. Tero Saaristo utvisas därmed två minuter för liggande spel. 24 sekunder hinner matchklockan innan vi får se en repris på 4-1 målet. Jonni Koskinen agerar igen framspelare från vänster backplats och Niko Mäkinen på höger backplats skjuter denna gång ett slagskott som går i mål. Bollen flyttas till mitten för tekning, men bara 9 sekunder senare får Mikael Enlund igen plocka den från nätmaskorna. Iiro Pitkänen slänger en långboll från egen zon mot Blue Fox-målet. Bollen studsar strax före Mikael Enlund och han störs också av en anfallare som viftar med klubban. Pitkänen får målet och Iiro Lankinen antecknas för passningen. Inga fler protokollanteckningar i den andra perioden och ställningen är 4-3.

Vid tiden 42.29 kan SB Welhot kvittera matchen. Aleksi Viinikainen får till vänster om målet. Skottet tar på Mikael Enlund och studsar mot mål. Ville Rynnäs försöker slå undan den studsande bollen, men lyckas inte. Vid tiden 43.00 tilldöms Blue Fox en straff efter att Tero Saaristo stoppats regelvidrigt i skottögonblicket framför motståndarmålet. Janne Karvonen får chansen att skjuta straffen. Han bjuder på några dragningar och sätter bollen upp i vänstra krysset och ställningen är 5-4. Vid 45.01 utvisas Jussi Hiltunen för fortsatt felaktigt spel, men Blue Fox kan inte utöka sin ledning. Vid 48.20 har Blue Fox ett frislag i högra offensiva hörnet. Johnny Ojala väggpassar längs med kanten till Rami Isomäki, när Ojala får tillbaka bollen spelar han in den rakt i slottet till Tero Saaristo som skjuter ett skott som stoppas av en försvarare, men han är först på returen som han slår in högt. Blue Fox leder därmed med 6-4. Vid 52.17 utvisas Iiro Lankinen för slag på klubba. Blue Fox kan inte utnyttja läget och Robin Holländer drar vid tiden 53.38 på sig en utvisning för slag på klubba. I spel fyra mot fyra visar firma Ojala – Saaristo vad de kan bjuda på. Blue Fox har igen frislag i högra offensiva hörnet. Saaristo petar bollen till Ojala och springer in mot mål. Ojala passar till honom och Saaristo svänger om och skjuter in bollen högt över målvakten. Målet är Saaristos fjärde mål för kvällen. SB Welhot börjar naturligtvis chansa att med att ta ut målvakten och vid tiden 57.06 lyckas man reducera till 7-5. I spel sex mot fem skjuter Niko Mäkinen igen från högerbackplats och skottet går in vid närmsta stolpen. Jonni Koskinen agerar även denna gång framspelare. Vid 58.26 kan Janne Karvonen slå in den sista spiken i SB Welhots kista. Johnny Ojala frispelar honom med sin sjätte assist för dagen och Karvonen sätter in bollen i tomt mål. Matchen slutar därmed 8-5 till hemmalaget.

Matchen mellan Blue Fox och SB Welhot bjöd på spänning och dramatik. Efter den första perioden kändes det som att Blue Fox enkelt skulle utgå som segrare, men som så många gånger förut kan man konstatera att det behövs inte mycket för att svänga en match i innebandy. SB Welhot fick ett par numerära överlägen och plötsligt var man med i matchen igen och när man kvitterade kändes det som att matchen kunde svänga åt vilket håll som helst. Som tur var fick Blue Fox en straff bara 30 sekunder senare. Janne Karvonen var stensäker straffläggare och nu satt Blue Fox igen i förarsätet. Med lite briljans av Ojala – Saaristo kunde man avgöra matchen.

Vår första period var den bästa vi spelat den här säsongen konstaterade Markus Åbb efter matchen. – Vi spelade som riktiga karlar idag. Den andra perioden blev väldigt söndrig. Dels var det mycket utvisningar, men vi hade också avblåsningar för skador på båda målvakterna. Det här gjorde att jag blev tvungen att gå ner på två femmor. Samir Mountassir skadade sig i slutet på andra perioden vilket också påverkade mitt beslut att gå ner på två femmor. Samir slog upp en gammal skada i axeln. Vi får se hur allvarligt det är. Vi spelade tredje perioden med fyra backar och fem sista minutrarna med tre backar efter att Jori Isomäki fick för mycket problem med sin högervad. Jori var inte hundraprocentigt i skick idag, men han valde att ändå spela. Alexander Nyman saknades på grund av feber. Det är bra att Tobias Brännbacka kommer med till nästa helg, vi kan behöva lite förstärkning på backsidan.

Ojala – Saaristo – Kallvik
J.Isomäki – R.Isomäki

Sjöblom – Holländer – Karvonen
Mountassir – Klingenberg

Nyvall – Fredriksson – Backman
Rynnäs

Blue Fox gick ner på två femmor efter ca. 15 minuter i andra perioden. Eftersom Mountassir skadade sig bildade Rynnäs och Klingenberg backpar i andra femman.