Stålmännen bättre än blårävarna

Steelers besegrade Blue Fox i Tavastehus på söndag kväll. Matchen slutade 7-6 till hemmalaget efter perioderna 1-0, 6-3 och 0-3.

Samir Mountassir stod för två mål i matchen mot Steelers.

Period 1

Steelers kunde ta ledningen i matchen efter 1.55 när Jarno Mäkinen prickade in 1-0 på pass av Risto Parikka. Halvvägs in i den första perioden började det dugga tätt med utvisningar. Först var det Jakob Klingenberg som åkte på en utvisning för fortsatt felaktigt spel vid tiden 10.34, men Blue Fox kunde freda sitt mål. Vid 14.09 var det Jori Isomäkis tur att uppsöka utvisningsbåset efter en hög klubba. Blue Fox fortsatte spela bra i numerärt underläge och hemmalaget kunde inte utöka sin ledning. Vid 17.31 var det dags för Sakari Nummi i Steelers att besöka syndabänken för obstruktion. Tyvärr kunde Blue Fox inte kvittera matchen. Periodens sista utvisning kom vid tiden 19.56 när Samuli Hirvonen åkte ut för slag på klubba. Ställningen efter första perioden var 1-0.

Period 2

Blue Fox fick inleda den andra perioden i numerärt överläge. Vid 21.26 kunde man kvittera ställningen till 1-1 genom Pekka Kontturi på pass av Janne Karvonen. Dryga tre minuter sneare utvisades Sami Ruotsalainen för slag på klubba. Blue Fox plockade pånytt in sin power play formation. Vid 25.13 kunde blårävarna ta ledningen i matchen med 1-2 genom Johnny Ojala på pass av Janne Karvonen. Vid 26.29 kunde Steelers kvittera matchen. Joel Vallinkoski var målskytt och Samuli Hirvonen spelade fram. Från den 29:e matchminuten och framåt följde fyra svarta minuter för Blue Fox när Steelers kunde göra fyra mål. Det började med att Joonas Jokipalo gjorde 3-2 vid tiden 29.12 på pass av Tuomas Mikkola. Vid tiden 30.48 ökade Samuli Hirvonen på till 4-2 på pass av Aleksanteri Ihalainen. Matchuret hann fram till 33.20 innan Aleksanteri Ihalainen kunde utöka ledningen för hemmalaget till 5-2. Bara 16 sekunder senare kom 6-2 genom Joonas Jokipalo på pass av Steelers-målvakten Antti Järvinen. I det här läget tog Blue Fox en välbehövlig time out. Vid tiden 35.14 kunde bortalaget reducera till 6-3 genom Samir Mountassir som gjorde sitt första mål i seriespel för Blue Fox. Jonathan Sjöblom antecknades för assisten. Vid 36.19 kunde Steelers gå upp i en ny fyramålsledning när Mico Pihlajinen gjorde 7-3 på pass av Jarno Lehtonen. Risto Parikka i hemmalaget drog på sig en utvisning för fördröjande av spel vid tiden 38.57, men Blue Fox kunde inte reducera under den andra perioden och ställningen var 7-3.

Period 3

Blue Fox fick inleda tredje perioden i numerärt överläge utan att lyckas. Vid tiden 44.47 utvisades Antti Järvinen i Steelers. Vid 45.32 kom reduceringen till 7-4 genom Robin Holländer på pass av Johnny Ojala. Vid tiden 50.25 tilldelades Tero Saaristo ett matchstraff 5+20 minuter för farligt spel efter att han tacklat en motståndare in i sekretariatsbordet. Tränaren Markus Åbb konstaterade efter matchen att om tacklingen kommit på en annan del av planen hade den antagligen inte ens renderat en utvisning, men i och med att motståndaren åkte in i sekretariatsbordet såg det mycket värre ut än det var. Blue Fox lyckades freda sitt mål under utvisningen och vid slutet av den drog Aleksanteri Ihalainen i Steelers på sig en utvisning för lyftning av klubba. Blue Fox plockade ut Mikael Enlund ur målet och spelade 6 mot 4. Vid 56.28 kunde Blue Fox reducera till 7-5 genom Pekka Kontturi på pass av Jori Isomäki. Ihalainen hade då precis hunnit in på planen igen. Blue Fox forsatte att plocka ut Enlund direkt när läge gavs. Vid 59.18 utvisades Jori Isomäki för slag på klubba och förhoppningen om en reducering grusades något. Samir Mountassir var av annan åsikt och vid tiden 59.30 gjorde han 7-6 på pass av Janne Karvonen. Blue Fox försökte änu göra en sist kraftansträngning, men man lyckades inte kvittera till 7-7 och Steelers vann matchen.

Matchkommentarer

Blue Fox måste nu undvika att ge motståndarna så stort försprång på bortaplan. Det är svårt att vinna matcher om man alltid måste jaga från underläge. Det gäller att vara skärpta redan från början av matchen och att hålla skärpan uppe i 60 minuter. Det är endast mot SalBa som man har lyckats spela en match där man har haft skärpa i spelet under hela 60 minuter. Nu tar laget sikte på lördagens match mot seriejumbon Ilves.