Förlust i derbyt

Det blev förlust i debryt mot SB Vaasa för Blue Fox. SB Vaasa vann matchen med 5-4 efter perioderna 2-0, 2-1 och 1-3. Blue Fox föll på sin svaga start i matchen. Det tog ända till den tredje perioden innan man fick igång något riktigt tryck på motståndarmålet.

Rami Isomäki stod för 1+1 i derbyt mot SB Vaasa.

Matchklockan hade tickat fram till 4.14 när SB Vaasa kunde ta ledningen i säsongens första match. Eetu Sariola fick bollen på vänster backplats i offensiv zon och drog iväg ett skott som gick i mål. Mikko Kuusisto antecknades för passningen. Blue Fox hade efter det här väldigt svårt att få något till stånd i spelet med boll. Man kom inte till bra lägen med boll. Vid 14.00 lyckades man skapa ett bra skotläge för Tero Saaristo, men skottet gick inte på mål. Vid 15.15 kom följande kalldusch. Rasmus Nyström spelar in bollen till Joona Kukko i slottet och Kukko sätter bollen högt över Mikael Enlund i Blue Fox-målet.

Den andra perioden börjar på sämsta möjliga sätt när SB Vaasa kan utöka sin ledning efter en minut och en sekund. Joona Kukko har bollen på vänsterkanten och hittar Valtteri Nurmi på högerkanten med en bra pass. Nurmi drar till direkt med ett högt skott och Mikael Enlund har ingen chans att hinna med i sidledsförflyttningen. Vid tiden 27.00 utvisas Pekka Kontturi. SB Vaasa rullar boll och plötsligt får man chansen från vänstersidan av mål. Bollen studsar bakom mål, Hannu Palomäki lyckas fånga upp den och trycker i den köksvägen vid högra stolpen. 4-0 till SB Vaasa när matchuret hunnit fram till 28.21. Vid 35.35 kommer så äntligen en ljusglimt för Blue Fox. Bortlaget får till en kontring längs med högerkanten. Tero Saaristo håller i bollen och spelar den till Rami Isomäki som stormar fram. Isomäki passar in till mitten där Johnny Ojala får rulla in bollen i tomt mål. Ett riktigt mönsteranfall av Blue Fox. Vid 37.05 utvisas Juuso Pietilä i SB Vaasa. Blue Fox spelar ett hyfsat numerärt överläge, men lyckas inte göra mål. Ställningen efter andra perioden är därmed 4-1.

Blue Fox har möblerat om i femmorna till den tredje perioden. Mikael Nyvall har kommit in på spets i den första femman och det börjar direkt hända saker. Redan i sitt första byte lyckas han knuffa en motståndare så han faller över sin egen målvakt. Vid 43.14 utvisas Janne Karvonen för obstruktion. Blue Fox kan freda sitt mål under utvisningen och när klockan tickat fram till 45.19 kan man vända spelet. Rami Isomäki driver upp bollen längs med mitten av planen. Han spelar ut till högerkanten där Janne Karvonen precis kommit ut från utvisningsbåset. Karvonen passar tillbaka till Isomäki och han trycker in bollen lågt i mål. Ställningen är därmed 4-2. En minut senare lyckas Blue Fox etablera tryck i motståndarzonen. Johnny Ojala kämpar om bollen i det vänstra hörnet i offensiv zon. Han lyckas spela bollen tillbaka längs med vänsterkanten, där Tero Saaristo väntar och genast drar in bollen i bortre krysset. 4-3 vid tiden 46.43. Nu känns det att Blue Fox är på gång. Vid tiden 53.09 blir Pekka Kontturi utvisad för fördröjande av spel. Blue Fox kan freda sitt mål under utvisningen, men vid tiden 55.51 utökar SB Vaasa sin ledning. Mikko Kuusisto spelar fram till Juuso Pietilä i slottet och och Pietilä gör inte något misstag utan trycker in bollen och gör 5-3 för SB Vaasa. Vid 57.48 begär Blue Fox time out. Samtidigt plockar man ut Mikael Enlund ur målet och väljer att spela med sex utespelare mot fem. Vid 58.49 lyckas man reducera till 5-4 när Pekka Kontturi slår in en retur framför mål. Till den efterföljande tekningen plockar man in Enlund i målet igen. När Blue Fox får kontroll över bollen tar man igen in en sjätte utespelare. Med ett fåtal sekunder kvar av matchen får Pekka Kontturi ett nytt läge, men bollen viner ett par centimeter förbi det bortre krysset och matchen slutar därmed 5-4 till hemmalaget SB Vaasa.

Det såg inte alls ut som att Blue Fox var redo för seriestarten. Det tog 35 minuter innan man fick till stånd ett ordentligt anfall. I de två första perioderna var det i princip SB Vaasa som förde spelet och rullade boll. När Blue Fox fick bollen hade man svårt att komma upp i anfallszonen och alldeles för ofta slog man bort bollen. Tränarteamet i Blue Fox gjorde några lyckade ommöbleringar till den tredje perioden och man lyckas skapa tryck mot motståndarmålet. Efter drygt tre minuter i den tredje perioden fick Blue Fox en utvisning, men man redde ut den och gjorde mål direkt efter. Där och då återvände självförtroendet i blårävsflocken. Det var nära att man hade kunnat vända matchen, men den här gången räckte det inte.

- Tyvärr var det lite sån känsla i bussen på väg hit som om vi var på väg till en träningsmatch säger Markus Åbb efter matchen. Nivån på Divari är så pass hög att det räcker inte med att göra en bra period, även om det höll på att räcka idag.
- Vi började matchen dåligt, men vi bättrade på i slutet på den andra perioden. I den tredje perioden spelade vi helt bra. Vi hade motståndaren i brygga i den tredje perioden, men de tog sig ur den. Tyvärr lyckades de göra ett mål i tredje perioden.
- Jag hade gärna sett att vi hade följande match redan imorgon så att vi skulle haft möjlighet att genast göra bättre ifrån oss, men nu blir vi tvungna att vänta en vecka på nästa chans avslutar Markus Åbb.

Alexander Nyman tyckte det kändes bra att att få spela sin första match i Divari. – Synd bara att det blev en förlust. Man vill ju alltid vinna.
- Det var nog lite högre tempo än i träningsmatcherna, men framför allt tyckte jag att det var betydligt hårdare i närkamperna.
- Det var bra att komma igång med seriespelet, men nu får vi rikta blicken mot nästa helg.

Ojala – Ludén – Saaristo
J.Isomäki – R.Isomäki

Kontturi – Holländer – Karvonen
Mountassir – Klingenberg

Kallvik – Sjöblom – Backman
Nyman – Rynnäs

Till den tredje perioden tog Nyvall över Ludéns plats i första femman. Nyvall kom in som spetsanfallare och Saaristo tog ett steg ner. Samtidigt kom Nyman ut och Sjöblom tog hans backplats. Fredriksson kom in istället i anfallet.