Vinst i sista seriematchen

Det blev vinst i sista seriematchen för Blue Fox herrarna. SB Welhot fick åka hem till Kuopio utan poäng trots de fick en bra start. Matchen slutade 7-6 efter perioderna 1-3, 1-0 och 5-3.

Pekka Kontturi var poängbäst med 2+1 och belönades också som matchen spelare.

Henry Backman drog på sig en utvisning för slag på klubba vid tiden 3.11. SB Welhot behövde dryg en minut på sig för att spräcka nollan. Aleksi Viinikainen hade bollen vid vänsterkanten och crosspassade till Olli Taskinen som direktsköt bollen i mål. Vid 11.43 kunde Blue Fox kvittera. Henry Backman hade bollen bakom motståndarmålet och lyckades hitta Johnny Fredriksson framför målet med en passning. Fredriksson kunde stöta in bollen i mål. Vid tiden 16.16 utvisades Rami Isomäki för fortsatt felaktigt spel och samtidigt rann sinnet över för Jarno Pahkakangas som drog på sig en utvisning för protest. Blue Fox fick således spelas tre mot fem. 40 sekunder behövde SB Welhot före de hittade målet. Riku Tuononen vid vänsterkanten passade till Aleksi Viinikainen på högerkanten och Viinikainen fick öppet mål att prickskjuta i. Vid tiden 19.32 var samme Viinikainen i farten igen. Olli Taskinen hade bollen i högra offensiva hörnet och passade in bollen framför mål där Viinikainen befann sig och kunde slå in bollen högt över Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Första perioden slutade därmed 1-3.

Vid tiden 21.11 tilldömdes SB Welhot en väldigt tvivelaktig straff. Domarna dömde att Jakob Klingenberg dämpade bollen över knähöjd och därmed hindrade en SB Welhot-spelare att blir fri med Mikael Enlund. Domslutet renderade en enorm visslingskonsert och domarna fick verklen veta att de levde. Aleksi Viinikainen fick förtroendet att skjuta straffen, men Enlund drog det längre strået. Jakob Klingenberg blev därmed utvisad två minuter för hög klubba och SB Welhot fick spela power play. Blue Fox lyckades freda sitt mål och ställningen förblev 1-3. Ett fjärde mål för SB Welhot i det här skedet hade kunnat avgöra matchen. Vid 29.31 utvisades Iiro Pitkänen i SB Welhot för farligt spel. Blue Fox får igång spelet i numerärt överläge, men SB Welhot lyckas bryta och bollen studsar in framför mål. Där finns både Kim Nyström och Pekka Kontturi tillsammans med ett par Welhot-spelare. Konttur lyckas kämpa till sig bollen och avlossar ett skott som går i mål vid tiden 29.56. Nyström får passningspoängen. Vid tiden 37.13 utvisades Jussi Hiltunen för slag på klubba, men denna gång kunde Blue Fox inte utnyttja det numerära överläget. Ställningen efter två periode var 2-3.

Vid 43.44 har Robin Holländer bollen längs med högerkanten. Holländer lyfter blicken och ser att Pekka Kontturi smugit upp vid bortre stolpen. Passningen når Kontturi som kan styra in bollen i mål. Vid 45.32 kan SB Welhot återta ledningen. SB Welhot spelar upp bollen via vänsterkanten. Anfallaren Joonas Toikkanen spelar bollen tillbaka till backen Jussi Hiltunen som skjuter in bollen högt över Mikael Enlund. Vid 46.25 kan Anton Kallvik kvittera för Blue Fox. Sami Saari passar upp bollen i offensiv zon till Kallvik som finns i det offensiva vänstra hörnet. Kallvik driver bollen tillbaka mot egen zon och svänger plötsligt tillbaka mot SB Welhots mål och avlossar ett skott som går i mål. Ställningen är 4-4. Vid 47.41 kan Blue Fox för första gången gå upp i ledning. Jarno Pahkakangas passar till Robin Holländer på vänsterkanten. Holländer springer in med bollen i anfallszon. Alla i publiken tror att han ska avlossa ett hårt dragskott, men istället fintar han och rullar in bollen i mål. Vid 52.12 spelar Pekka Kontturi upp bollen till Henry Backman. Backman kommer ur skottvinkel, men slänger ändå bollen mot mål och den går in via SB Welhots målvakt Petri Lesch. SB Welhot tar samtidigt time out. Vid 55.08 kan Blue Fox utöka sin ledning till 7-4. Sami Saari driver upp bollen längs med vänsterkanten. Han passar bollen till Johnny Fredriksson och gå själv på mål. Fredriksson passar bollen bakom sin egen rygg tillbaka till Saari som blir helt fri med Lesch i Welhot-målet. Saari skjuter in bollen högt över Lesch. Vid 56.59 kommer reduceringen för SB Welhot. Bollen studsar fram till Joonas Toikkanen som är omarkerad framför Blue Fox-målet. Toikkanen lyckas finta Enlund och rulla in bollen. Pasi Purhonen antecknas för assisten. Efter detta mål börjar SB Welhot ta ut sin målvakt vid varje läge som ges. Med enast 12 sekunder kvar av matchen lyckas SB Welhot reducera till 7-6 i spel sex mot fem. Pasi Purhonen är sist på bollen när han stöter in den vid högra stolpen. Tomas Hoikkanen får assisten.

Det såg verkligt dåligt ut för hemmalaget efter första perioden. Det var lite dagen efter känsla över hela matchen, men i den andra perioden började matchen vända. I den tredje perioden visade Blue Fox varför man slutar på andra plats i Divari. Fina kontringar och bra spel i anfallszon. Johnny Ojala saknades idag på grund av magsjuka och det syntes i första femmans spel. Det var istället andra och tredje femman som fick reda upp situationen och det gjorde man med bravur.