Seger i derbyt mot SB Vaasa

Blue Fox besegrade SB Vaasa i derbyt på lördag kväll. Matchen slutade 7-6 efter perioderna 4-1, 1-1 och 2-4. Blue Fox gjorde fyra mål på tio minuter i den första perioden och det såg ut som att matchen skulle rinna iväg, men SB Vaasa samlade sig och kom nästan ikapp på slutet.

Mikael Enlund var kung mellan stolparna idag med 53 räddningar.

Period 1

Kvällens första måljubel kom när Henry Backman drev upp bollen längs med högerkanten i en kontring. Backman passade in till Anton Kallvik i mitten och Kallvik kunde styra in bollen i öppet mål. Minuten senare var det dags igen. Jakob Klingenberg bröt en motståndarpass i egen zon och trampade iväg mot anfallszon. Från högerkanten passade han in bollen till Holländer i mitten som styrde in bollen i mål. Nästa mål lät vänta på sig hela 1 minut och 29 sekunder. Robin Holländer hade bollen vid vänstra offensiva hörnet och passade in till Pekka Kontturi. Kontturi vände och vred på sig och slog till slut in bollen i krysset med en backhand. Blue Fox hade chocköppnat i matchen och SB Vaasa tvingades ta time out. Vid 9 minuter lyckas tredje femman stressa SB Vaasa att dra på sig en utvisning. Blue Fox spelar ner bollen via det egna försvaret och byter in power play-specialisterna. Blue Fox kan spela 6 mot 5 under den avvaktande utvisningen och rullar bollen ända tills det rätta läget uppstår. Det är Robin Holländer som får läget i slottet och han gör inte något misstag utan sätter 4-1 vid tiden 9.27. Kim Nyström antecknas för assisten. Vid 11.17 utvisades Pekka Kontturi för slag på klubba. SB Vaasa spelar bra i numerärt överläge och Hannu Palomäki kan med en crosspass från vänsterkant till högerkant se till att Kari-Matti Viinamäki kan få öppet skottläge och ställningen är 4-1 vid tiden 11.51. Vid 15.09 åker Tero Saaristo ut för en regelvidrig tackling, men Blue Fox kan inte utnyttja läget. Vid 17.23 är det Henry Backman som får uppsöka utvisningsbåset för slag på klubba, men inte heller SB Vaasa lyckas göra mål i numerärt överläge. Ställningen är därmed 4-1 efter första perioden.

Period 2

Den andra perioden hinner bara blir 19 sekunder gammal innan Mikael Nyvall drar på sig en utvisning för farligt spel. Blue Fox spelar bra i numerärt underläge och lyckas freda sitt mål. Vid tiden 24.16 är det Thomas Backmans tur att sitta av två minuter för hindrande av spel. Inte heller denna gång kan Blue Fox göra mål i numerärt överläge. Nästa mål kommer istället vid tiden 27.16. Målet kommer igen efter en snabb omställning av tredje femman. Henry Backman driver upp bollen längs med vänsterkanten och drar på sig en avvaktande utvisning. Backman lyckas trots den hårda uppvaktningen passa över till Johnny Fredriksson på andra kanten som stöter in bollen via en motståndare i mål. 5-1 till Blue Fox. Vid 29.59 utvisas Joona Kukko för farligt spel, men Blue Fox kan inte få sitt power play att fungera. Möjligtvis är det SB Vaasa som har studerat hur Blue Fox spelar med en man mera? Istället åker Blue Fox på en egen utvisning när Jarno Pahkakangas åker ut för slag på klubba vid tiden 30.57. Lagen får spela 4 mot 4 i knappt en minut och sen får SB Vaasa spela power play utan att lyckas. Vid 32.48 är det Teppo Haakana som åker ut för otillåten trängning, men krutet är vått i power play-bössan denna kväll. Vid 37.40 åker Johnny Fredriksson ut för en tvivelaktig hands. Blue Fox fortsätter spela bra i numerärt underläge och fredar sitt mål. Med endast tre sekunder kvar av perioden kan SB Vaasa reducera till 5-2. Janne Tuomivirta slänger en långpass från egen zon till Thomas Backman som styr in bollen vid vänstra stolproten förbi Mikael Enlund i Blue Fox-målet.

Period 3

Vid 42.46 kommer följande reducering för SB Vaasa. Bollen passas från SB Vaasas försvar till Olli-Jussi Sariola på högerkanten. Sariola direktskarvar bollen in framför mål där Valtteri Nurmi dyker upp och styr in den. Vid 53.11 kan Valtteri Nurmi göra sitt andra mål för dagen. Joona Kukko har bollen i vänstra offensiva hörnet och spelar in till Nurmi i slottet. Nurmi skjuter direkt på passen, men Mikael Enlund räddar. Returen går ut till Nurmi, som drar bollen med sig och får Enlund i sidledsförflyttning. Nurmi kan därefter lyfta bollen över Enlund med backhand. 40 sekunder senare har Blue Fox ett frislag längs med högra sargen i offensiv zon. Rami Isomäki ställer sig vid bollen och ser att Pekka Kontturi smugit upp vid bortre stolpen. Isomäki slänger iväg en pass mot Kontturi som glömts bort av sin försvarare och Kontturi kan enkelt rulla in 6-4. Vid 54.28 har Mikael Nyvall bollen i egen zon och skickar upp en långpass mot Johnny Ojala på högerkanten. Ojala tar emot bollen och vänder in mot planen samtidigt som han avlossar ett dragskott i närmsta krysset. Vid 57.27 utvisas Jarno Pahkakangas för fortsatt felaktigt spel. SB Vaasa tar ut målvakten och spelar 6 mot 4. Thomas Backman kommer in och ställer sig framför Blue Fox-målet. Joona Kukka skjuter ett skott från backplats som från sargen studsar in framför mål där Backman påpassligt kan slå in bollen. Från 58.13 framåt tar SB Vaasa ut målvakten varje gång tillfälle ges. Med bara några sekunder kvar av matchen skjuter Tero Saaristo ett skott från vänsterkanten. Thomas Backman är igen och hugger på returen som Mikael Enlund räddar. Backman passar då bollen bakom mål till Kari-Matti Viinamäki som drar bollen med sig in framför mål och slår in den i tomt mål vid tiden 59.55. Detta blir matchens sista mål och slutställningen blir 7-6.

Matchkommentarer

Blue Fox fick en mycket bra start på matchen och allt verkade gå vägen i den första perioden. Man uppvisade bra kontringsspel och fantastisk effektivitet. Den andra perioden var betydligt jämnare och de många utvisningarna gav inget flyt i spelet. I den tredje perioden var SB Vaasa det bättre laget, men Mikael Enlund i Blue Fox-målet visade varför han är Divaris bästa målvakt. Med 26 räddningar i tredje perioden var han väl värd titeln matchens spelare.
Markus Åbb kommenterade inför ligakvalet att det känns som om formen fortfarande pekar uppåt. – Senast vi var i kval så hade vi nedåtgående trend, men nu är vi hela tiden på väg åt rätt håll. SB Vaasa är ett av Divaris bästa lag när det gäller anfallsspel och det här var en bra generalrepetition inför kvalmatcherna mot OLS. Faktum är att jag efter vår sista träningsmatch mot OLS sa åt deras tränare, Jarmo Härmä, att vi ses nästa gång i kvalet.
-Vi var väldigt effektiva idag och gjorde mål på de chanser vi hade. Jag tycker attt vi borde klara av att hålla boll lite bättre. Vi gav bort bollen för lätt, speciellt i tredje perioden.