Kvalplatsen säkrad

Kvalplatsen till Salibandyliiga är säkra i och med att herrarna ikväll besegrade PSS i Borgå med 7-3 efter perioderna 3-1, 2-1 och 2-1. Matchen präglades av att hemmalaget drog på sig många utvisningar och Blue Fox kunde göra fyra mål i numerärt överläge.

Jori Isomäki var poängbäst i Blue Fox med 1+3.

Period 1

Blue Fox kunde inleda målskyttet vid tiden 2.28 när Mikael Nyvall hittade målet på pass av Tobias Brännbacka. Nio sekunder senare drog Borgåspelaren Seppo Jäppilä på sig en utvisning för hindrande av spel. Knappa minuten senare var matchen 0-2 när Kim Nyström prickade målet på pass av Jori Isomäki. Vid tiden 9.54 åkte Deina Imjack i PSS ut fem minuter för hårt spel. Här var det läge för Blue Fox att utöka ledningen, men istället var det Rasmus Horn som kunde reducera för PSS på pass av Tatu Valkonen vid tiden 11.02. Vid 12.55 kunde Johnny Ojala utöka Blue Fox ledning till 1-3 på pass av Jori Isomäki. Tyvärr kunde Blue Fox inte utnyttja Imjacks femminuters utvisning desto mer, utan perioden slutade 1-3.

Period 2

Den andra perioden hann bara blir 59 sekunder gammal när Kevin Nylund reducerade för PSS till 2-3 på pass av Rasmus Horn. Vid 22.50 utvisades dessutom Jakob Klingenberg för fortsatt felaktigt spel och PSS hade kvitteringsläge. Blue Fox lyckades dock reda upp situationen. Vid 28.39 drog PSS på sig en dubbelutvisning, när både Tim Kunttu och Tatu Valkonen åkte två minuter för farligt spel. Jori Isomäki spelade fram Pekka Kontturi till ett målläge och ställningen var därmed 2-4. Vid 34.08 drog Petri Mäki på sig en utvsning för hindrande av spel, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget. Drygt fyra minuter senare var samme Mäki i farten igen och drog på sig en utvisning för farligt spel. Denna gång var Blue Fox mera skärpta i numerärt överläge och Jori Isomäki pangade in 2-5 på pass av Johnny Ojala.

Period 3

Vid 45.31 drog Petri Mäki på sig sin tredje utvisning för kvällen, denna gång för fortsatt felaktigt spel. Blue Fox lyckades inte samla trupperna och göra ett femte mål i numerärt överläge. Det sjätte målet för bortalaget kom istället vid tiden 53.07 när Johnny Ojala blev tvåmålsskytt på pass av Tobias Brännbacka. Vid 53.25 var det Niklas Nurmelas tur att uppsöka utvisningsbåset. Nurmela utvisades för farligt spel, men Blue Fox kunde inte heller denna gång utöka sitt målsaldo. Vid 57.23 beslöt PSS att det var dags att chansa på att ta ut målvakten Ville Jokinen och plockade in en sjätte utespelare. 15 sekunder senare gav det resultat när Timo Iivonen reducerade till 3-6 på pass av Petri Mäki. PSS passade samtidigt på att ta time out för att göra en sista kraftansträngning. Under de följande två minutrarna var Ville Jokinen mera på avbytabänken än vad han vaktade sitt mål. Vid 59.37 kom den sista spiken i kistan när Anton Kallvik kunde rulla in 3-7 i tomt mål.

Matchkommentarer

Det här var en viktig seger för Blue Fox. Nu är ligakvalet säkrat. Det viktiga i följande helgs matcher är att säkra andra platsen i Divari och därmed även säkra hemmaplansfavör i ligakvalet. Enligt det preliminära matchprogrammet spelas ligakvalet lö 9.3, sö 10.3 och on 13.3, samt vid behov lö 16.3 och sö 17.3.