Oavgjort i toppmötet med ÅIF

Toppmötet mellan Blue Fox och ÅIF slutade oavgjort 7-7 efter perioderna 3-2, 3-4, 1-1 och 0-0. Herrarna får vara nöjda med en poäng, med tanke på hur matchen utvecklade sig. ÅIF visade klart och tydligt att de hör hemma i toppen av Divari trots att de denna gång saknade både Wilhelm Wainio och Kari-Matti Ratsula.

Domarna tillät hårt spel längs med sargen i matchen mellan Blue Fox och ÅIF.

Första protokollanteckningen kom efter 2.04 när Tobias Brännbacka utvisades för obstruktion. Blue Fox kunde nästan freda sitt mål, men med 8 sekunder kvar av utvisningen förde Jimmy Sved upp ÅIF till ledning. Sved på högerbackplats i anfallszon fick bollen av Atte Huovinen. Sved tog en svepande löpning inåt planen och avlossade samtidigt ett skott som gick i mål. Vid 5.32 kunde Blue Fox kvittera. Johnny Ojala frispelade Mikael Nyvall som inte gjorde något misstag fri med Fredrik Hollsten i ÅIF-målet. Vid 8.27 kunde Atte Huovinen föra upp ÅIF i en ny ledning. Huovinen fick bollen av Tuomas Savukoski längs med högerkanten i anfallszon och vände bara och direkstköt mot mål. Bollen gick in vid närmsta stolpen. Vid 11.52 tilldelas Blue Fox en straff efter att Henry Backman regelvidrigt stoppats i skottögonblicket framför motståndarmålet. Johnny Ojala får förtroendet att skjuta straffen. Ojala går fram mot målvakten och håller blicken på bollen, utan att lyfta blicken skjuter han bollen till vänster om ÅIF-målvakten som inte hinner reagera. Vid tiden 13.05 utvisas Rami Isomäki för slag på klubba. Blue Fox spelar bra i numerärt underläge och får ett frislag i egen zon. Jori Isomäki är snabb att uppfatta situationen och ser att Juho Väisänen springer mot motståndarmålet. Isomäki slänger iväg en långpass mot Väisänen som får bollen på kroppen och bollen studsar in i mål. ÅIF-spelarna försöker protestera eftersom Väisänen samtidigt springer in i Fredrik Hollsten i ÅIF-målet, men domarna dömer mål till Blue Fox och ställningen är 3-2 efter första perioden.

Vid 23.09 kan Blue Fox utöka ledningen till 4-2. Sami Saari har bollen längs med vänsterkanten i egen zon. Han passar upp bollen längs med vänstra kanten till Juho Väisänen. Väisänen driver in mot slottet och vippar med backhand bollen mot mål. Johnny Ojala håller sig framme och lyckas peta in returen. Vid tiden 25.01 utvisas Jesse Tolvanen för protest. Blue Fox får chansen att ännu utöka sin ledning, men tyvärr lyckas inte spelet i numerärt överläge. Tuomas Savukoski vinner boll längs med vänsterkant och spelar fram den till Jonas Weckström som rundar Mikael Enlund och petar in reduceringen till 4-3 vid tiden 26.39. Knappt två minuter senare är samme Weckström i farten igen. Weckström har bollen vid Enlunds vänstra stolpe och passar in till Matias Kuisma i slottet. Kuisma skjuter et skott och Weckström är först framme på returen och kan stöta in bollen i mål. Matchen är därmed kvitterad till 4-4. Vid 31.35 utvisas Mikael Nyvall för hands och det känns som att matchen håller på att svänga till ÅIF:s fördel, men Blue Fox reder upp situationen. Vid 33.05 drar ÅIF på sig en dubbelutvisning. Först Jesse Tolvanen för farligt spel och sen Kenneth Myllyniemi för protest. Blue Fox har lite svårt att komma någonvart i spelet i numerärt överläge, men vid tiden 34.35 beslutar Jori Isomäki sig för att avlossa ett slagskott och det går rakt i mål. Passningen står Johnny Ojala för och ställningen är 5-4.  Vid tiden 35.40 har ÅIF ett frislag i högra hörnet i offensiv zon. Tino Helenius passar bollen till Jonas Weckström bakom mål. Weckström lyckas spela in bollen i slottet där Matias Kuisma kommer tuffande och Kuisma skjuter in bollen i mål. Endast 21 sekunder senare fins bollen igen bakom Mikael Enlund. Kenneth Myllyniemi för upp bollen längs med vänsterkanten och passar över till Tuomas Savukoski på högerkanten. Savukoski väntar tills Myllyniemi hinner in framför mål och passar då tillbaka till honom, Myllyniemi lyckas styra in bollen med en enhandsbackhand. Vid 37. 42 tilldöms Blue Fox ett frislag i offensiv zon. Blue Fox kör en inövad variant och Jimmy Sved blir lurad att komma närmare är tre meter innan första bollberöringen. Sved utvisas därför vid tiden 37.44 för felaktigt avstånd. Blue Fox behöver bara 35 sekunder för att utnyttja läget. Jori Isomäki har bollen i vänstra offensiva hörnet, han spelar bollen längs med vänsterkanten till Johnny Ojala som direktskjuter och bollen går i mål vid bortre stolpen. 6-6 efter två perioder.

Knappt två minuter in i tredje perioden för Keni Rautio upp bollen längs med högerkanten.  När han kommer in i offensiv zon passar han in till Jesse Tolvanen i mitten. Bollen tar en konstig bana från Tolvanens klubba och flyger in över Enlund. Vid 46.18 har Rami Isomäki bollen i mitten av bana i egen zon. Isomäki passar bollen till vänsterkanten till Robin Holländer. Holländer skjuter ett dragskott som ÅIF-målvakten inte lyckas knipa. Målet är periodens sista och ställningen efter ordinarie matchtid är därmed 7-7.

Förlängning

Det fanns en del chanser i förlängningen. Den kanske farligaste var den boll som Jori Isomäki räddade på hemmalagets mållinje med hjälp av klubbskaftet. Matchen slutade 7-7 och poängen fördelades broderligt.

Hemmalagets försvarsspel nådde inte upp till normal nivå i denna match. Många gånger var hemmaspelarna alldeles för slappa framför eget mål och man får vara tacksamma för att man lyckades bärga en poäng i matchen. I och med att Indians samtidigt förlorade mot Karhut så övertog Blue Fox trots allt ledningen i Divari. Jarno Pahkakangas saknades på grund av familjeskäl och det märktes i försvarsarbetet. Markus Åbb kommenterade efter matchen att den kändes som om man spelade med handbromsen på i både första och andra perioden. – Först i tredje perioden lossnade det för oss och då visade vi de kämpatag som krävs. Vi blev alldeles för lätt överspelade i den här matchen. Det räckte med en pass av motståndarna så var de förbi tre av våra spelare. Vi får vara nöjda med en poäng, det var minimikravet från denna match.

Ojala – Nyström – Nyvall
J.Isomäki – Brännbacka

Kontturi – Holländer- Pollarinen
R.Isomäki – Klingenberg

Fredriksson – Sjöblom – Väisänen
Saari – Mountassir

Backman gjorde några byten som spets i den första perioden. Fredriksson tog Kontturis plats från den andra perioden. Enkvist kom samtidigt in i tredje kedjan. I den trejde perioden kom Kallvik in istället för Fredriksson.