Blue Fox besegrade SB Welhot

Blue Fox herrarna besegrade SB Welhot i Kuopio på söndag kväll. Matchen slutade 5-7 efter perioderna 1-2, 0-3 och 4-2. Jarno Pahkakangas gjorde de två matchavgörande målen i den tredje perioden och Mikael Enlund gjorde en bra match i Blue Fox-målet. SB Welhot direktsände matchen över internet och tittarna bjöds på bra underhållning.

Jarno Pahkakangas i mitten stod för två viktiga mål i den tredje perioden.

Den första perioden hade hunnit bli knappt 4 minuter gammal när SB Welhot öppnade målkontot. Det uppstod en trasslig situation vid Enlunds högra stolpe vid Blue Fox-målet och Tero Korhonen kunde slå in bollen. Tomas Hoikkanen antecknades för passningen. Vid tiden 6.31 kan Blue Fox kvittera. Mikael Nyvall kommer störtande mot mål och får en bra pass av Kim Nyström på högerkanten. Nyvall kan stöta in bollen i tomt mål. Vid 9.48 kan Johnny Fredriksson föra upp Blue Fox i ledning. Rami Isomäki har bollen i egen zon och passar bollen till Fredriksson i slottet i anfallszon. Fredriksson vänder om och skjuter in bollen via Petri Lesch i SB Welhot-målet. Vid tiden 11.54 drar Iiro Pitkänen i SB Welhot på sig en utvisning för lyftning av klubba, men Blue Fox kan inte utnyttja läget. Pekka Kontturi ser ut att skada sig under utvisningen och Johnn Fredriksson tar hans plats i andra femman. Thomas Enkvist tar Fredrikssons plats i tredje femman och får i sitt första byte ett friläge. Petri Lesch i SB Welhot-målet är följsam och kan styra ut Enkvist i dålig vinkel. Vid tiden 17.18 blev Johnny Fredriksson utvisad för slag på klubba, men inte heller SB Welhot kan utnyttja läget.

Pekka Kontturi gjorde ett nytt försök att spela i början av den andra perioden, men fick igen stiga av. Vid tiden 22.39 kunde Blue Fox utöka sin ledning. Rami Isomäki hade bollen längs med vänsterkanten i offensiv zon. Isomäki sköt bollen mot mål, men den studsade tillbaka från en försvarare. Isomäki lyfte blicken och såg Juho Väisänen som smugit upp på bortre stolpen. Isomäki passade till Väisänen som hade en enkel uppgift att stöta in bollen i mål. Vid tiden 27.54 tilldömdes Blue Fox en straff efter att Johnny Fredriksson varit på väg igenom och fått slag på klubban i skottögonblicket. Pekka Kontturi fick chansen att ta hand om straffen, men han misslyckades med sin dragning. Blue Fox fick istället spela i numerärt överläge. Vid tiden 29.16 kunde Blue Fox utnyttja det numerära överläget. Robin Holländer får bollen i slottet och lyckas stöta iväg bollen mot mål. Lesch i målet släpper en retur som Kim Nyström kan peta in. Vid tiden 33.20 åker Janne Pitkänen ut för fortsatt felaktigt spel. Bleu Fox plockar in sin power play-formation och denna gång får Tobias Brännbacka chansen framför mål. Bollen spelas också in till Brännbacka, men han knuffas hårt i ryggen i skottögonblicket och Blue Fox tilldöms sin andra straff vid tiden 33.48. Denna gång får Johnny Ojala chansen. Ojala gör inget misstag, han gör snabba dragningar från sida till sida och rullar in bollen under målvakten. 1-5 till Blue Fox. Vid tiden 38.07 utvisas Iiro Lankinen för farligt spel.

Den tredje perioden hinner knappt börja innan SB Welhot kan reducera. Welhot får ett frislag i mittsektorn. Iiro Lankinen är snabb att uppfatta situationen och slår ett snabbt frislag till Tero Korhonen vid Blue Fox vänstra stolpe. Korhonen lyckas runda Enlunds långa ben och peta in bollen i mål. Vid tiden 45.41 blev Mikael Nyvall utvisad för tackling, men Blue Fox fredar sitt mål. Vid tiden 50.04 åker Harri Tavasti i hemmalaget på en utvisning för hands, men Blue Fox kan inte utnyttja läget. SB Welhot stressar Blue Fox och Jarno Pahkakangas blir tvungen att ta en utvisning för slag på klubba vid tiden 51.12. SB Welhot tar samtidigt time out och plockar ut Lesch ur målet för att spela 5 mot 4. Vid 52.04 får SB Welhot in sin sjätte spelare och bara 14 sekunder senare kan man reducera till 3-5. Passningen går bakom mål till det högra offensiva hörnet, där Olli Taskinen spelar bollen vidare längs med högerkanten till Tomas Hoikkanen som klipper till direkt och bollen går in i bortre krysset. Vid tiden 53.08 bryter Jarno Pahkakangas ett uppspel och driver bollen över mittlinjen, när han kommit ett par meter in i anfallszon skjuter han ett dragskott som för upp Blue Fox i en 3-6 ledning. 48 sekunder senare kan Welhot reducera. Olli Taskinen är målskytt på pass av Aleksi Viinikainen. Vid tiden 56.05 åker Janne Pitkänen ut för tackling. Blue Fox försöker spela tid, men kommer till sist in i anfallszon. Petri Pollarinen har bollen i vänstra hörnet och ser Jarno Pahkakangas på höger backplats. Pollarinen hittar Pahkakangas med sin passning och Pahkakangas får gott om tid att prickskjuta in bollen i bortre krysset. Welhot plockar naturligtvis ut målvakten och med bara två sekunder kvar av matchen kan man reducera till 5-7 genom Olli Taskinen. Pasi Purhonen får bollen längs med högerkanten i offensiv zon och direktpassar in till Olli Taskinen som skjuter in bollen lågt förbi Mikael Enlund i Blue Fox-målet.

Matchen avgjordes i andra perioden där Blue Fox var det klart bättre laget. SB Welhot hade i den andra perioden svårt att koncentrera sig på spelet utan istället var man irriterade på domarna och motståndarna. I den tredje perioden kom SB Welhot ut som ett nytt lag och hade det inte varit för Jarno Pahkakangas två mål så hade det här blivit en betydligt jämnare tillställning.

Markus Åbb intervjuades efter matchen och tyckte att Blue Fox spelade bra. – Det är klart att vi var matchotränade efter att vi inte spelat en match på tre veckor och koncentrationen var inte på topp. I den andra perioden spelade vi bra försvar och var effektiva framåt. SB Welhot hade inte många farliga chanser i den andra perioden. Jarno Pahkakangas gjorde en bra match och han har bättrat på under hela säsongen.

Ojala - Nyström - Nyvall
J.Isomäki - Brännbacka

Kontturi - Holländer - Pollarinen
Pahkakangas - Klingenberg

Fredriksson - Sjöblom - Väisänen
R.Isomäki - Mountassir

Fredriksson tog Kontturis plats i andra femman efter hans skada och Thomas Enkvist kom in i tredje femman. Henry Backman hade några ströbyten. I slutet på matchen gick Blue Fox ner på två femmor och spelade med följande uppställning.