Herrarna krossade PSS

Alla hade väntat sig en hård match mot PSS från Borgå, men det räckte med en period för Blue Fox att avgöra matchen. Matchen slutade 8-2 efter perioderna 5-0, 2-0 och 1-2. Det blev därmed en lyckosam comeback för Tommi Ahola i den blå speldräkten.

Första femman lyfte sig ett par nivåer när Tommi Ahola var tillbaka.

Period 1

PSS började matchen bra och Mikael Enlund i målet höll Blue Fox med i matchen. Matchuret hade nått fram till 3.32 när imo Iivonen åkte ut för hindrande av spel, men Blue Fox kunde inte utnyttja det numerära överläget. Vid tiden 5.54 fick hemmalaget ett frislag vid vänsterkanten strax innanför mittlinjen på motståndarnas planhalva. Blue Fox bjöd på en bra frislagsvariant där Johnny Ojala fick fritt skottläge och sköt in bollen lågt förbi Jesse Johnsson i PSS-målet. Vid tiden 9.42 åkte Niklas Nurmela ut för hindrande av spel. Blue Fox behövde bara 17 sekunder för att utöka sin ledning till 2-0. Tommi Ahola hade tagit sin gamla vanliga plats i Blue Fox power play. Johnny Ojala matade fram bollen till honom och Ahola sköt från backplats in bollen i mål. Vid tiden 11.21 åkte Tuomas Hyökki ut för hands. Den här gången tog det lite längre eller 20 sekunder för Blue Fox att göra mål. Jori Isomäki hade bollen till vänster om målet och han försökte hitta Tommi Ahola på bortre stolpen, men bollen studsade på en PSS-försvarare och Kim Nyström kunde slå in den med en backhand. Vid tiden 12.01 åkte Niklas Nurmela på sin andra utvisning för kvällen, denna gång för fasthållning av klubba. Johnny Ojala drev upp bollen från egen zon vid tiden 12.55. När han passerat mittlinjen sköt han ett dragskott som Johnsson inte lyckades hålla och bollen studsade pånytt ut till Ojala. På något sätt lyckades Ojala lobba bollen över Johnsson och ställningen var 4-0. Det här var sista droppen för Johnsson som gav över ansvaret i målet till Ville Jokinen. Vid tiden 17.06 kom följande mål. Jakob Klingenberg retirerade under press in i egen zon, men lyckades passa bollen över till vänsterkanten till Jarno Pahkakangas. Pahkakangas drev framåt med bollen och sköt ett av sina patenterade stenhårda slagskott när han passerat mittlinjen. Bollen gick spikrakt i mål och Jokinen i PSS-målet hade inte en chans. Ställningen var 5-0 efter första perioden.

Period 2

Publiken han inte bänka sig innan Blue Fox kunde utöka sin ledning. Johnny Ojala böjde sig ner för att teka. Ojala fick bollen, tog några steg framåt och lämnade bollen till Tommi Ahola som sköt en markkrypare som studsade in i mål. 6-0 efter fyra sekunder i andra perioden. Följande mål kom efter ett uppspel av Jori Isomäki. Isomäki hade bollen längs vänsterkanten och hittade Ojala med en diagonalpassning. Ojala tog några steg framåt och sökte sig bakom mål, strax före han gled in bakom mål backhandspassade han in bollen framför mål där Kim Nyström kom rusande och stötte in bollen. 7-0 till Blue Fox. Vid 38.18 åkte Kim Nyström ut för spel utan klubba, men Blue Fox kunde visa varför man är seriens bästa lag i numerärt underläge.

Period 3

PSS fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge, men Blue Fox kunde freda sitt mål. PSS lyckades däremot behålla trycket i anfallszon efter utvisningen och vid tiden 40.46 kunde Petri Mäki spräcka nollan. Mäki hade bollen i vänster hörnet och tog några steg uppåt i banan och sköt in den mellan benen på Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Matchuret hade tickat fram till 45.11 när Jonathan Sjöblom bröt ett uppspel av PSS. Sjöblom tog några steg framåt och avlossade ett handledsskott som Jokinen i PSS-målet inte hade en chans på. 25 sekunder senare fick Mikael Enlund plocka bollen ur Blue Fox-målet. Kevin Nylund sköt ett skott från vänsterkanten och Niklas Horn kunde peta in returen. Matchens sista protokollanteckning var när Jarno Pahkakangas åkte ut två minuter för slag på klubba. Matchen slutade därmed 8-2 till Blue Fox.

Matchkommentarer

Att Tommi Ahola anslöt till truppen gav första femmans spel en helt ny dimension. Johnny Ojala var som pånyttfödd när han fick spela med Ahola och hade 2+3=5 poäng vilket förde upp honom på andra plats i Divaris poängbörs. Han sekonderades väl av Ahola och Kim Nyström som båda hade 2+0. Jori Isomäki hade dessutom 0+2. Jarno Pahkakangas verkar nu ha blivit van med de nya Salming-klubborna och han sköt ett av säsongens hårdaste slagskott i Stjärnhallen när han gjorde Blue Fox femte mål för kvällen. Blue Fox har nu två matcher kvar före nyår. 8.12 möter man SalBa i Raumo och det borde bli en riktig toppmatch eftersom SalBa är trea i tabellen. 30.12 spelar Blue Fox årets sista match i Kuopio mot SB Welhot. Målsättning för laget måste naturligtvis vara att fira in det nya året som serieledare.