Borgå bjuder på hårt motstånd

PSS från Borgå är ett av lagen i årets Divari som överträffat alla förväntningar inför serien. PSS har spelat en fördomsfri innebandy och efter de fem första omgångarna var laget obesegrat. I den haltande tabellen ligger PSS nu på en sjätte plats, medan hemmalaget Blue Fox har befäst sin tätposition.

Tommi Ahola gör comeback i Blue Fox i matchen mot PSS.

PSS har bara spelat 8 matcher i serien i vilka det har blivit 6 vinster och 2 förluster. Lagets målskillnad är 56-40. I de tre senaste matcherna har maskineriet hackat en aning. Det har blivit förlust med 8-1 mot ÅIF, vinst med 8-5 mot Karhut och förlust med 7-4 mot M-Team. Det är nu två veckor sen PSS mötte M-Team så laget har haft bra med tid att fila på spelet. Kollar vi på poängbörsen så finns ingen PSS:are bland de 25 bästa. Petri Mäki är bäst med 5+11=16 poäng. Han följs av Rasmus Horn med 13+2=15 poäng och Joonas Föhr med 13+2=15 poäng. Av dessa tre står Mäki född 1981 för erfarenheten och Horn och Föhr, båda födda 1994 står för ungdomligheten. PSS har precis som Blue Fox en stor trupp med 25 utespelare och 3 målvakter. Ser man på åldersstrukturen är det däremot en klar skillnad, 16 av spelarna är födda på 90-talet. Motsvarande siffror för Blue Fox är 22 utespelare och 3 målvakter, varav 7 är födda på 90-talet. Ville Jokinen i PSS toppar målvaktsligan med räddningsprocenten 83,56 och på femte plats hittar vi hans backup Jesse Johansson med räddningsprocenten 80,49. PSS har alltså en stark målvaktsduo. Jokinen spelade för övrigt förra säsongen i Indians, medan Johansson var tredje målvakt i SSV. Kollar vi på spelet i numerärt överläge så är PSS seriens sämsta lag. Det tar i snitt 5 minuter och 59 sekunder för PSS att göra mål i numerärt överläge. Att spela i numerärt underläge är man däremot bra på, där är man seriens tredje bästa lag. Det tar i snitt 5 minuter och 39 sekunder att få hål på PSS.

Hemmalaget Blue Fox toppar som bekant Divari. På 11 matcher har det blivit 9 vinster, 1 oavgjord match och 1 förlust. Målskillnaden är nu uppe i 93-63. Blue Fox har 7 raka vinster, varav de tre senaste har kommit mot SB Vaasa, Karhut och Top Team. Matchen mot PSS och den efterföljande bortamatchen mot SalBa är två mycket viktiga matcher med tanke på toppstriden. Vinst i de båda matcherna och ledningen i Divari är ännu tryggare, förluster innebär att toppstriden jämnar ut sig. Blue Fox bäste poängplockare, Johnny Ojala, återfinns nu på sjätte plats i poängbörsen med 15+13=28 poäng. Robin Holländer är nionde i poängbörsen med 18+8=26 poäng. I den interna poängbörsen följs de närmast av Perti Pollarinen med 11+4=15 poäng och Pekka Kontturi med 8+7=15 poäng. Mikael Enlund i Blue Fox har startat 11 av 11 matcher så här långt och finns på fjärde plats i målvaktsligan för hela Divari. Enlund har räddningsprocenten 81,21. Spelet i numerärt överläge är inget Blue Fox kan precis skryta med efter 11 omgångar. Blue Fox är nämligen nionde lag i statistiken och det tar i snitt 4 minuter och 4 sekunder för laget att göra mål i power play. Ser vi på spelet i numerärt underläge så är Blue Fox däremot i en klass för sig. Blue Fox har spelat 70 minuter och 9 sekunder i numerärt underläge och bara släppt in 9 mål, vilket ger ett snitt på 7 minuter och 47 sekunder för ett insläppt mål.

Matchen mot PSS blir med största sannolikhet en av säsongens höjdare. Fartfylld innebandy på toppnivå när den är som bäst. Att Tommi Ahola gör comeback i den blå speldressen gör inte saken sämre. Tommi som under två säsonger med Blue Fox stått för 55+23=78 poäng är en efterlängtad förstärkning. När Sportia Mattsson dessutom fungerar som matchvärd och kommer att finnas på plats för att sälja Salming-klubbor och utrustning till föreningspriser  kan det här bli en riktigt rolig match. Speciellt inbjuden gäst är Tommy Koponen, guldtränare från SPV och han kommer att intervjuas i en av pauserna. Nu ska alla juniorer och juniorföräldrar på match för att visa sitt stöd för Nykarlebys stolthet Blue Fox! Trust your instincts!