Derbyvinst som smakar manna

Söndagens derbyvinst för Blue Fox herrarna mot SB Vaasa smakade verkligen manna. Matchen i Botniahallen slutade 8-10 efter perioderna 2-4, 3-2 och 3-4. Matchvinnare var Robin Holländer med 3+1, Johnny Ojala med 1+3 och Henry Backman med 2+0.

Robin Holländer utnämndes ännu en gång till matchens bästa spelare.

Endast 43 sekunder hann passera av den första perioden innan SB Vaasa drog på sig en utvisning för felaktigt byte.Tyvärr kunde Blue Fox inte utnyttja situationen. Istället var det SB Vaasa som öppnade målskyttet vid tiden 5.43 när Arttu Kukko hittade målet assisterad av Valtteri Nurmi. Vid 11.15 var det dags för Blue Fox att kvittera genom Johnny Ojala på pass av Jori Isomäki. Exakt två minuter senare var det Henry Backmans tur att föra upp Blue Fox i ledningen. Sami Saari stod för framspelningen. Målet var extra betydelsefullt för Backman som är hemma från Vasa och ännu förra säsongen representerade Woodcutters. Vid tiden 13.40 valde SB Vaasa att ta time out, men det hjälpte inte. Blue Fox hade flyt och vid 15.04 kunde Henry Backman pricka in sitt andra mål för kvällen och igen stod Sami Saari för assisten. Fem sekunder senare blev Anssi Puska utvisad för tackling och Blue Fox fick läga att utöka sin ledning. Tyvärr lyckades inte spelet i numerärt överläge och vid tiden 16.04 blev Jarno Pahkakangas tvungen att ta en utvisning för hindrande av spel. Vid tiden 16.36 tilldömdes Blue Fox en straff som Tobias Brännbacka fick chans att skjuta. Straffen misslyckades, men Blue Fox fick istället spela numerärt överläge, fyra mot tre. Tre sekunder innan SB Vaasas första utvisade spelare skulle få lämna utvisningsbåset lyckades Robin Holländer pricka in 1-4 på pass av Johnny Ojala. Den första periodens sista anteckning i protokollet kom vi tiden 19.15 när Hannu Palomäki reducerade till 2-4 under en avvaktande utvisning. Joona Kukko agerade framspelare.

Den andre perioden hann bli drygt 5 minuter gammal innan Robin Holländer utökade bortalagets ledning till 2-5 på pass av Jarno Pahkakangas. I det efter följande bytet ville storebror Backman eller Thomas presentera sig och reducerade till 3-5 på pass av Olli-Jussi Sariola. Vid tiden 29.25 utvisades samme Sariola för farligt spel. När endast fyra sekunder återstod av utvisningen var det igen dags för Robin Holländer att avlossa bössan och ställningen var 3-6. Passningen från Jori Isomäki. Vid tiden 34.11 åkte Tobias Brännbacka ut för fortsatt felaktigt spel.  SB Vaasa var inte sena att utnyttja läget och vid tiden 35.23 reducerade Teppo Haakana till 4-6 på pass av Hannu Palomäki. Drygt två minuter senare knappade SB Vaasa ännu in på Blue Fox ledning när Arttu Kukko prickade in 5-6 på pass av brodern Joona Kukko.

Kim Nyström var förste målskytt i den tredje perioden när han ökade på Blue Fox ledning till 5-7 vid tiden 42.16 på pass av Johnny Ojala. Vid 44.34 blev Olli-Jussi Sariola utvisad för liggande spel, men Blue Fox kunde inte utöka sin ledning. Istället var det SB Vaasa som reducerade till 6-7 genom Tommi Talvitie på Jussi Hankkios pass. Vid 49.52 var det dags för Blue Fox andra Vasa-förstärkning att presentera sig. Pekka Kontturi gjorde 6-8 på pass av Robin Holländer. Thomas Backman var följande spelare att uppsöka syndabåset när matchuret tickat fram till 52.34. Vid 53.40 åkte Jarno Pahkakangas ut för fortsatt felaktigt spel och när Pahkakangas dessutom retade upp sig på domslutet snackade han till sig två minuter till. Som tur var kunde SB Vaasa inte reducera. Istället var det Blue Fox som utökade sin ledning vid tiden 58.12. Juho Väisänen prickade in 6-9 på pass av Samir Mountassir. Vid 58.37 plockade SB Vaasa ut målvakten Niko Isoniemi och tog in en sjätte utespelare. Matchuret var framme vid 59.18 när SB Vaasa tryckte in det första reduceringsmålet. Joona Kukko målskytt på pass av Thomas Backman. Vid 59.40 gjorde så Tero Saaristo sitt första mål för kvällen på pass av Janne Tuomivirta. Nu var det spänning i matchen, 8-9 till Blue Fox med 20 sekunder kvar av matchen. Petri Pollarinen kunde dock med 9 sekunder kvar punkter matchen genom att sätta 8-10 i tomt mål. Johnny Ojala fick assisten. Samtidgt passade Blue Fox på att ta time out och lugna ner spelet. Time outen hade önskad effekt och Blue Fox var vinnare i säsongens första derby.

Ojala - Nyström - Nyvall
J.Isomäki - Brännbacka

Kontturi - Holländer - Pollarinen
Pahkakangas - Klingenberg

Enkvist - Sjöblom - Backman
Saari – Mountassir

I tredje perioden kom R.Isomäki in istället för Enkvist och Väisänen istället för Backman.