Två nya poäng i Uleåborg

Det var inget snack om saken när poängen skulle delas ut i Uleåborg ikväll. Blue Fox var det bättre laget och avgjorde matchen mot Merikoski SBT i den tredje perioden som man vann med 6-1. Själva matchen slutade 13-6. Petri Kontturi var herre på täppan med 2+4=6 poäng och han assisterades väl av Robin Holländer med 3+2=5 poäng och Henry Backman med 3+0=3 poäng.

Henry Backman i vitt gjorde tre mål i matchen mot Merikoski.

Merikoski SBT öppnade målgörandet vid 2.00 när Ville Mänty gjorde mål på passa av Jere Achrén. Vid 6.58 kunde Blue Fox utjämna när Mikael Nyvall gjorde sitt första mål för säsongen på pass av Johnny Ojala. Mindre än en minut senare gick Merikoski pånytt upp i ledning. Jarmo Anttila var målskytt och Mika Särkelä spelade fram. Endast 49 sekunder senare kunde Blue Fox kvittera genom Johnny Ojala på pass av Kim Nyström. 24 sekunder senare och Blue Fox var först gången i ledningen i matchen. Robin Holländer gjorde 2-3 målet på pass av Pekka Kontturi. Nu blev det lite längre väntan på följade mål. Vid 13.27 var det dags för Robin Holländer att göra sitt tredje mål för kvällen. Också denna gång med Pekka Kontturi som framspelare. Vid 14.40 var det Jere Achrén som reducerade för Merikoski till 3-4 på pass av Tapani Kemppainen. 13 skunder senare hade Robin Holländer fullbordat sitt hat trick och ännu en gång var det Pekka Kontturi som assisterade. Tre mål på 5 minuter och 47 sekunder av Robin Holländer. Atte Paloste kunde ännu reducera till 4-5 vid tiden 16.19. Marko Latvalehto spelade fram. Periodens sista protokollanteckning kom vid 16.39 när Sami Saari utvisades för hindrande av spel. Ställningen efter andra perioden var alltså 4-5.

När matchuret tickat fram till 23.09 utvisades Roope Nevalainen i Merikoski för farligt spel, men Blue Fox lyckades inte utnyttja läget. Vid 26.19 var det Mikael Enlund som blev utvisad för liggande spel, vilket i princip innebär att han höll i bollen utanför målvaktsområdet, men inte heller Merikoski kunde utnyttja sitt läge. Vid 28.22 åkte Tomi Kursula i Merikoski ut för hindrande av spel och denna gång blev det ätnligen mål i numerärt överläge. Blue Fox behövde 24 sekunder på sig innan Pekka Kontturi gjorde 4-6 på pass av Jori Isomäki. Vid 34.31 kunde Jarkko Hiltunen reducera till 5-6 på pass av Jere Achrén. Om Blue Fox i förra matchen släppte in ett mål i slutsekunden av andra perioden så var det denna gång dags att göra ett mål i slutsekunden. Henry Backman stod för bedriften att sätta in segermålet 5-7 vid tiden 39.59 på pass av Thomas Enkvist.

Merikoski kunde ännu reducera till 6-7 i början av den tredje perioden när Marko Latvalehto gjorde mål på pass av Blue Fox-bekantingen Juhopekka Pietilä, men efter det var det Blue Fox för hela slanten. När knappt halva perioden hade spelats kunde Tobias Brännbacka utöka till 6-8 på pass av Mikael Nyvall. Vid 54.19 var det dags för andra kedjans tredje anfallare att presentera sig, Petri Pollarinen gjorde 6-9 på pass av Pekka Kontturi. Vid 56.07 gjorde Kontturi själv 6-10 på pass av Robin Holländer. Vid 57.36 ökade Henry Backman på till 6-11 på pass av Juho Väisänen. 11 skunder senare kunde Petri Pollarinen göra 6-12 på pass av Robin Holländer. Henry Backman kunde fullborda sitt hat trick i matchens sista spelminut på pass av Anton Kallvik och han avslutade därmed också målskyttet i matchen.

Blue Fox visade att förlusterna i träningsmatcherna mot Merikoski enbart var olycksfall i arbetet. Nu var det klart vilket lag som  var bättre. Pekka Kontturi var som fisken i vattnet med 2+4=6 poäng och Robin Holländer var inte mycket sämre med 3+2=5 poäng. När andra femmans tredje länk, Petri Pollarinen, dessutom stod för 2+0=0 poäng så kan vi utläsa att de stod för ännu en stark insats. Att alla spelare i andra femman dessutom landade på +6 i plusminusstatistiken efter sex gjorda mål och noll insläppta mål visar att de gjorde allt rätt i båda ändar av planen. Extra glädjande var också att Henry Backman som tidvis varit utanför spelande truppen under säsongen gjorde tre mål i den här matchen. Backman hade före ankomsten till Blue Fox gjort ett mål i Divari på 51 matcher. Nu har han i Blue Fox gjort fyra mål på fyra matcher. Den här matchen visade också vilken bredd i truppen Blue Fox har för tillfället. Jarno Pahkakangas, Johnny Fredriksson och Samir Mountassir saknades på grund av skador. Rami Isomäki var avstängd och Jonathan Sjöblom är på resa.