Derbykänsla i luften

Det börjar kännas i luften att det är ett derby på gång. På torsdag spelas säsongens första derby när Blue Fox och Woodcutters möts i Botniahallen i Korsholm. Blue Fox är femte i tabellen och Woodcutters är trejde från slutet.

Det här hoppas vi få se mycket av på torsdag i Botniahallen.
Foto: Glenn Hägg


Woodcutters har inte precis rosat marknaden i årets Divari. Laget ligger på en tolfte plats i tabellen vilket innebär nedflyttning vid säsongens slut. Woodcutters har på 8 matcher samlat på sig 4 poäng och målskillnaden 37-47. Blue Fox har på 6 matcher samlat på sig 9 poäng och målskillnaden 34-29. Woodcutters är inne i en dålig period och har förlorat sina sex senaste matcher. I de tre senaste har det blivit förluster med 8-5 mot ÅIF på hemmaplan, 11-4 mot FoSu på bortaplan och med 5-4 på övertid mot Backbirds United på bortaplan. Inget vackert facit precis. Blue Fox å sin sida har fyra vinster, en oavgjord och en förlust så här långt i serien. I de tre senaste matcherna har det blivit oavgjort 6-6 borta mot Papas, vinst hemma mot ÅIF med 7-4 och nu senast vinst med 4-3 mot Steelers på övertid. Statistiskt och formmässigt borde Blue Fox ha ett övertag, men i ett derby brukar de tidigare resultaten och statistiken inte ha så mycket betydelse. Det är ofta så mycket känslor inblandade i ett derby så matchen kan sluta hur som helst.

Ser vi till den personliga statistiken så är det ganska jämnt mellan Blue Fox och Woodcutters. Johnny Ojala är bäste poängplockare i Blue Fox med 8+8=16 poäng på 6 matcher, det ger honom en åttonde plats i poängbörsen. På plats nummer tio hittar vi Kari-Matti Viinamäki från Woodcutters med 8+7=15 poäng på 8 matcher. Tommi Ahola från Blue Fox är sextonde i poängbörsen med 10+2=12 poäng på 6 matcher. Joona Kukko från Woodcutters är nittonde i poängbörsen med 5+7=12 poäng på 8 matcher.

Woodcutters största spelaförlust inför säsongen var när Tero Saaristo flyttade över till FBT Pori i Salibandyliiga. Saaristo var överlägsen poängetta i Woodcutters senaste säsong med 37+16=53 poäng på 23 matcher. Andra viktiga förluster är Petteri Mäki-Jokela som varvar ner med PB Team och den estländske innebandyjätten Rando Kramm som flyttade till ÅIF i Sibbo. Nya i laget är Elias Viljamaa från PB Team och nygamla Heikki Varsanpää från SB Amerikaarto. Det kanske viktigaste nyförvärvet, den tidigare estländske landslagsanfallaren Valtteri Nurmi, presenterades senaste vecka. Nurmi har ännu bara hunnit spela två matcher med laget med poängen 1+1=2. Senaste säsong spelade Nurmi i Jõgeva Spordiklubi Tähe i Estland. När Nurmi senast spelade i Finland, säsongen 2009-2010, så representerade han Indians från Esbo. Det året gjorde han 22+29=51 poäng på 20 matcher i division 1. En Nurmi i form kan vara skillnaden mellan att Woodcutters faller ur Divari och att de hålls kvar.

Som vi har konstaterat tidigare så avgörs ett derby oftast på det psykiska planet. Den som klarar av att hålla sig lugn och behärskad i stundens hetta har bättre chans att bärga poängen. På torsdag kommer det garanterat att vara två laddade lag som ställer sig på planen i Botniahallen. Woodcutters kämpar för sin överlevnad i Divari och Blue Fox kämpar för att hållas med i toppstriden. Vi hoppas på många högljudda supportrar från Nykarleby! Visa ditt stöd, klä dig i blått!