Ahola 4 Steelers 3

Tommi Ahola var kung på planen när Blue Fox och Steelers möttes i Stjärnhallen på lördag. Ahola gjorde hemmalagets alla fyra mål och avgjorde matchen med sitt 4-3 mål endast tre sekunder från slutet av förlängningen.

Tommi Ahola avgjorde matchen mot Steelers med tre skunder kvar.

Matchen fick en smakstart när Blue Fox gjorde mål efter bara 22 sekunder. Jori Isomäki slog en pass längs med sargen till det vänstra offensiva hörnet där Johnny Ojala hämtade bollen. Ojala drev med bollen bakom mål och spelade in till Ahola i slottet som lyfte in bollen i det vänstra krysset. Vid 5.46 hade Petteri Toivola möjlighet att öka på ledningen, men bollen tog i stolpen. Vid 8.37 blev Jarno Mäkinen i Steelers utvisad för liggande spel. Johnny Ojala hade vid tiden 9.20 ett bra skott, men den här gången gick bollen i ribban. Vid tiden 14.49 kunde så Steelers kvittera. Sami Saarinen fick bollen av Timo Kankaanpää bakom Blue Fox-målet. Saarinen lyfte upp bollen på bladet och slängde in bollen i mål på känt Mikael Granlund-manér. Vid tiden 15.16 blev Robin Holländer utvisad för felaktigt avstånd. Steelers skapar tryck framför Blue Fox-målet och Saarinen kommer igen åt att lyfta in bollen. Domarna dömer först mål, men efter diskussion kommer de fram till att Saarinen stod i målgården och målet döms bort. Strax därefter vid tiden 16.31 blir Jori Isomäki utvisad för fortsatt felaktigt spel och Blue Fox får spela 3 mot 5 i 45 sekunder. Hemmalaget lyckas rida ut stormen och ställningen är 1-1 efter första perioden.

Om den första perioden var händelserik så håller den andra perioden på att bli en riktigt sömning historia. Steelers som bara har 13 utespelare att tillgå försöker dra ner på tempot och försvarar exemplariskt. Vid tiden 33.58 visar Tommi Hakala som spelade sin första match i Blue Fox prov på fina dragningar och avslutar med ett skott i ribban. Vid tiden 35.01 blir Jori Isomäki utvisad för hands. Utvisningen kan verkligen ifrågasättas. Isomäki får en långboll emot sig som han tar ner med bröstet. Bollen ser inte ut att ta på handen, men ändå döms det som hands. Här vaknar publiken till och buropen är många. Vid tiden 36.46 skapar Steelers tryck framför Blue Fox-målet. Flera spelare slår på bollen, men domaren bedömer att Tobias Brännbacka slår på motståndarens klubba och dömer straff. Nu är publiken verkligen uppe i varv. Sami Saarinen får chansen att skjuta straffen, men Mikael Enlund drar det längre strået och skyddar sitt mål. Blue Fox klarar även av att skydda målet i det efterföljande numerära underläget och perioden förblir därmed mållös.

Matchuret hade tickat fram till 44.24 när Elias Juppala i Steelers blev utvisad för fasthållningen. Blue Fox behövde bara 30 sekunder för att utnyttja läget. Jori Isomäki passade fram till Tommi Ahola som från backplats drog till för kung och fosterland. Juha Jokinen i Steelers-målet hade inte någon chans på det stenhårda skottet. Knappt 5 minuter senare var Tommi Ahola i farten igen. Blue Fox kontrade längs med vänstra kanten. Johnny Ojala hade bollen och passade in till Kim Nyström som sköt bollen på motståndarmålvakten. Ahola var först på returen och slog in den med en hand i mål. 3-1 till Blue Fox vid tiden 49.30. Matchen såg ut att vara i hemmalagets grepp, men vi vet alla att det kan svänga snabbt i innebandy. Vid tiden 58.12 hade Jussi Korhonen bollen bakom Blue Fox målet och spelade fram till Aleksanter Ihalainen på bortre stolpen som kunde slå in bollen i tomt mål. Steelers tog naturligtvis ut målvakten i det följande bytet. Efter fint passningsspel från back till back och upp längs med vänsterkant och direktpass in i slottet fick Aleksanter Ihalainen ett bra skottläge som han kunde utnyttja. Framspelningen stod Sami Saarinen för. Matchen var därmed kvitterad vid tiden 59.20.

Förlängning

Steelers var stärkta av sin kvittering och spelade bättre i inledningen av förlängningen. Vid tiden 64.38 fick man frislag i vänstra offensiva hörnet och valde att ta time out för att få till ett vinstmål. Blue Fox försvarade sig bra och fick frislag från det egna vänstra hörnet. Tobias Brännbacka passade bollen till Jori Isomäki som genast sökte en långboll. Tommi Ahola hade sökt sig in slottet och långbollen kom till honom. Han slog till bollen direkt på volley och målvakten räddade den, men Ahola var även första på returen och slog i luften in den i mål med bara tre sekunder kvar av förlängningen.

Ojala – Nyström – Ahola
Isomäki – Brännbacka

Hakala – Karvonen – Toivola
Hillu – Hankkio

Holländer – Sjöblom – Fredriksson
Saari – Klingenberg

Blue Fox gick ner på två femmor i mitten på tredje perioden. Holländer och Fredriksson fick då vila och Hakala, Karvonen, Toivola och Sjöblom delade på tre platser i anfallet. Första femman var intakt.