Det blir ligakval

Efter helgens matcher mot Ilves och Indians är det nu klart att det blir ligakval i Nykarleby. Blue Fox spelade på lördagen oavgjort 5-5 mot Ilves efter att Johny Ojala kvitterade med 8 sekunder kvar av matchen. På söndag blev det vinst mot Indians med 7-8 efter att Kim Nyström gjort vinstmålet vid tiden 49.41.

Johnny Ojala var poängbäst i helgens matcher med totalt 2+7=9 poäng!

Platsen i ligakvalet säkrades genom vinsten mot Indians. Avståndet till Ilves som ligger på tredje plats i tabellen är därmed 8 poäng med 3 omgångar kvar att spela.

Oavgjort mot Ilves

Blue Fox inledde helgen med match mot Ilves i Tammerfors. Herrarna hade bara 14 utespelare på benen eftersom Thomas Enkvist, Jori Kronholm och Sami Hillu låg hemma med feber. Ilves inledde matchen piggt och kunde göra två mål på knappt 10 minuter. Målskyttar var Vesa-Matti Taskinen på  pass av Kalle Tiittinen och Jesse Niittymäki på pass av Joni Henttonen. Vid 17.33 kunde Tommi Ahola reducera på pass Johnny Ojala. Vid 18.26 Blev Vesa Matti Taskinen utvisad, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget. I den andra perioden hann båda lagen ha varsin utvisning innan Tommi Ahola kunde kvittera matchen vid tiden 35.40. Johnny Ojala agerade igen framspelare. Drygt en minut senare återtog Ilves sin ledning. Ilari Taskinen prickade in 3-2 på pass av Ville Kautto. I den tredje perioden kunde Ilves utöka sin ledning till 4-2 genom Ossi Ojala på pass av Ilari Taskinen och till 5-2 genom Kalle Tiittinen på pass av Ilari Taskinen. Här började det redan kännas som om matchen var förlorad, men vi skulle ännu en gång få bevis på att innebandy är en oberäknelig sport. Vid tiden 53.25 kunde Kim Nyström reducera till 5-3 på pass av Johnny Ojala. Vid tiden 56.23 reducerade Kim Nyström till 5-4, denna gång framspelad av Jori Isomäki. Vid 58.53 tog Blue Fox time out och samtidigt plockade man även ut målvakten Mikael Enlund till förmån för en sjätte utespelare. Chansningen lyckade och Johnny Ojala kunde pricka in kvitteringen med bara 8 sekunder kvar på matchklockan! Jori Isomäki passade till målet. Matchen gick därmed till förlängning. I förlängningen var Blue Fox det klart bättre laget. Ilves-målvakten Jorma Viitanen lär bland annat ha gjort en fenomenal reflexräddning när Johnny Ojala och Tommi Ahola var öga mot öga med honom.

Vinst mot Indians

I matchen Indians behövde Blue Fox bara 12 minuter på sig att gå upp i en 0-5 ledning. Tommi Ahola öppnade målkranarna efter 2.48 på pass av Tobias Brännbacka. Vid 3.29 ökade Mikael Nyvall på till 0-2 på pass av Jakob Klingenberg. Vid 4.17 kunde Tommi Ahola pricka in sitt andra mål för dagen. Johnny Ojala stod för framspelningen. Ville Jokinen i Indians-målet hade samtidigt fått nog och lämnade över till Tommi Kekkonen. Vid 6.58 fick Jakob Klingenberg uppsöka utvisningsbåset för fortsatt felaktigt spel, men Indians kunde inte utnyttja situationen. Vid 11.09 kunde Johnny Ojala utöka ledningen till 0-4 på pass av Tommi Ahola. 30 sekunder senare tilldömdes Blue Fox en straff. Jori Isomäki tog hand om straffen, men Tommi Kekkonen räddade. Blue Fox fick istället spela i numerärt överläge där Tommi Ahola kunde pricka in sitt tredje mål för dagen på pass av Johnny Ojala. Vid 14.46 kunde Antti Vartiainen reducera på pass av Robert Olenius. Vid 16.08 åkte Blue Fox på en dubbelutvisning och en straff. Mikko Niiva satte straffen till 2-5. I det efterföljande numerära överläget kunde Niiva pricka in 3-5 på pass av Antti Erikoinen. Den händelserika första perioden var därmed över.

I den andra perioden kunde Mika Förell reducera till 4-5 vid tiden 23.27. Jere Nivukoski passade. Matchuret hade tickat fram till 26.43 när Tobias Brännbacka sköt in 4-6 på pass av Johnny Ojala. Indians reducering till 5-6 kom vi tiden 34.16. Målskytt var Jussi Huovinen och Mika Förell stod för framspelningen. Vid tiden 37.05 ville Tommi Ahola utöka ledningen till 5-7 och därmed även göra sitt fjärde mål för dagen. Johnny Ojala antecknades samtidigt för sin fjärde framspelning. Vid 39.06 tilldömdes Indians ännu ett straffslag, men denna gång drog Mikael Enlund det längre strået och ställningen förblev 5-7 efter två perioder.

I den tredje perioden skedde det som inte fick ske. Indians kunde komma ikapp. Det började med Robert Olenius reduceringsmål till 6-7 efter 45.15. Antti Lepola passade. Vid 46.51 var det dags för kvitteringen när Antti Erikoinen prickade in 7-7 på pass av Mika Förell. I Blue Fox-lägret blev det aldrig panik trots Indians kvittering och vid tiden 49.41 kunde Kim Nyström slå in vinstmålet 7-8 på pass av Tobias Brännbacka. Trots att Indians fick 10 minuter på sig att kvittera lyckades Blue Fox hålla undan och därmed säkra ligakvalplatsen.

I serien återstår nu tre matcher för Blue Fox. Laget möter SB Vantaa på bortaplan nästa lördag och sen avslutar man med dubbla hemmamatcher 26-27.2. USB står för motståndet på lördag och M-Team på söndag. Vinner Blue Fox alla tre kvarvarande matcher så är seriesegern klar. Allt är alltså i egna händer.