Blue Fox on tour

Blue Foxs herrar åker på turné I helgen. Representationslaget inleder med match mot FCV i Jyväskylä på lördag och fortsätter med match mot SC Kaneetti i Kervo på söndag.


På lördag möter Blue Fox alltså FCV eller FC Vaajakoski som är lagets fullständiga namn. FCV är nykomlingar i division 1. Laget ligger på en inte allt för smickrande sista plats i division 1 östra med 6 poäng efter 11 matcher. FCV har däremot haft en stigande formkurva där det blivit två vinster och en förlust i de tre senaste matcherna. Vinsterna kom med 10-3 mot PSS på hemmaplan och med 7-5 mot Indians på bortplan. Den senaste matchen som FCV spelade var mot Woodcutters i Korsholm och den matchen slutade 10-3 till Woodis.

Enligt den personliga statistiken är Vesa Hytönen lagets bästa poängplockare med 8+6=14 poäng på 11 matcher. Han följs av Tomi Scharin med 7+2=9 på 11 matcher, Ismo Nybacka med 3+6=9 på 9 matcher och Jaakko Kuulasmaa med 3+5=8 på 9 matcher. Anmärkningsvärt är att lagets målvakt Tommi Tapio har spelat 139 matcher i ligan för Happee och OLS. Laget har under säsongen använt sig av hela 24 utespelare.

På söndag är det SC Kaneetti från Kervo som står för motståndet. SC Kaneetti parkerar för tillfället på en andra plats i division 1 östra. Det blir alltså en kamp mellan zonernas tvåor. SC Kaneetti har spelat 11 matcher och lyckats samla på sig 17 poäng. Laget har gjort 88 mål och släppt in 57 mål. SC Kaneetti är ett målglatt gäng, med ett snitt på 8 gjorda mål per match. SC Kaneetti har dessutom vunnit sina 7 senaste matcher! De tre senaste vinsterna har kommit mot FCV, Woodcutters och M-Team och de har alla kommit på bortaplan. FCV fick stryk med 11-5, Woodcutters med 8-6 och M-Team med 7-6.

SC Kaneettis bästa poängplockare Jyri Laine är på andra plats i poängbörsen med 21+7=28 poäng på 9 matcher. På plats nummer fyra i poängbörsen hittar vi SC Kaneettis följande spelare som är Mikko Piippo med 4+20=24 poäng på 11 matcher. Det är därmed ganska lätt att utläsa vem som är målgörare och vem som är framspelare. Dessa två herrar följs av Petri Pyysing med 9+10=19 poäng och Joni Liikanen med 9+7=16 poäng.

SC Kaneetti besitter även hyfsat med ligarutin. Backen Perttu Raitala har spelat 176 matcher i ligan med poängen 51+59=110. Han har medaljer från Salibandyliiga av alla valörer. Backen Jani Karonen har spelat 136 ligamatcher med poängen 26+10=36. Även han har medaljer av alla valörer. Värst är ändå backen Jarkko Lappalainen som spelat 251 matcher i ligan med poängen 68+45=113 och besitter tre guld och ett brons. De två senaste gulden kom så sent som 2008-09 och 2007-08 med SSV. Lagets förstamålvakt, den 34-årige Jani Pyykkö har även han spelat i ligan och han har 124 matcher på sitt samvete.

Blue Fox är för tillfället på andra plats i division 1 västra. Laget har samlat på sig 18 poäng på 11 matcher. Blue Fox har gjort 63 mål och släppt in 39. Försvarsmässigt är Blue Fox i topp i hela division 1 med ett snitt på 3,5 insläppta mål per match. Blue Fox är enda laget som släppt in färre än 40 mål. Av övriga lag är det bara M-Team och OLS som läppt in färre än 50 mål. I de tre senaste matcherna har Blue Fox förlorat med 5-2 mot M-Team, spelat oavgjort 5-5 mot Erä Akatemia och vunnit med 3-2 mot Papas.

Johnny Ojala är naturligtvis överlägsen i Blue Fox när det kommer till poängen. Han ståtar med 18+12=30 poäng. Han följs närmast av Jori Isomäki med 6+11=17 poäng, Tommi Ahola med 8+4=12 poäng och Jukka Keskisipilä med 5+4=9 poäng. I de tre senaste matcherna är det bara Jonathan Sjöblom förutom första femmans spelare som lyckats göra mål. Det börjar alltså bli hög tid för de övriga femmorna att producera lite poäng. Det blir också intressant att se vem som får chansen att spela back bredvid Jori Isomäki när Jukka Keskisipilä har flyttat tillbaka till SPV. Blue Fox har i detta nu endast fyra renodlade backar som följer med på bortamatcher. Dessa är Jori Isomäki, Jakob Klingenberg, Sami Hillu och Sami Saari. Jarno Pahkakangas har kontrakt för hemmamatcherna, men han har inte möjlighet att följa med till bortamatcherna. Både Robin Holländer och Jonathan Sjöblom har spelat på backplats i division 1. Någon av dessa två borde ligga närmast till hands. Vi får hoppas att Blue Fox visar bättre form än i de tre senaste matcherna!