Dags för östra zonen

I de följande 10 serieomgångarna kommer Blue Fox att möta lag från den östra zonen. Först ut är Erä Akatemia från Helsingfors som kommer till Nykarleby på lördag och Papas från Kajana som besöker Nykarleby på söndag.

Kim Nyström är en av de bästa två-vägsspelarna i division 1.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Denna säsong är den sista som division 1 kommer att vara indelad i två zoner. Från nästa år finns det bara en landsomfattande zon i division 1. För att förbereda för denna sammanslagning kommer lagen i de två zonerna att mötas redan under denna säsong.

Blue Fox inleder med att möta Erä Akatemia från Helsingfors. Erä Akatemia är Tapanilan Eräs farmarlag och där spelar främst överåriga juniorer som inte ryms med i ligalaget. Erä Akatemia är för tillfället på en åttonde plats i östra zonen med 6 poäng på 9 matcher. Laget har gjort 45 mål och släppt in 70 mål. Erä Akatemia verkar ha problem med försvarsspelet eftersom det bara är FoSu i hela division 1 som släppt in mera mål. Ett bevis på försvarsproblemen är också att laget har använt hela 5 olika målvakter i sina matcher. Erä Akatemia är också det lag som drar på sig näst mest utvisningar i division 1. Laget snittar 8,4 minuter per match. Det borde ju passa Blue Fox som har ett hyfsat power play.

Erä Akatemia har även hunnit inleda matchandet mot västra zonens lag genom att i söndags besegra USB med 11-3. I den matchen hade man fått förstärkning av Lauri Kapanen från ligalaget som stod för poängen 4+1=5. I övrigt är det Aki Rautakivi som är bästa poängplockare i Erä Akatemia med 6+6=12 poäng. Han följs av Mikael Sievänen med 9+2=11 och Lauri Westerholm med 2+9=11.

På söndag står Papas från Kajana för motståndet. Papas ligger på sjätte plats i östra zonen med 7 poäng på 9 matcher. Laget har gjort 56 mål och släppt in 61 mål. I de tre senaste matcherna har det blivit en oavgjord match och två förluster. Mot KeLy blev det förlust 6-5 efter förlängning, mot PSS spelade man oavgjort 4-4 och mot SC Kaneetti blev det förlust med 11-5.

Papas har två spelare bland de tio bästa i poängbörsen för division 1. Heikki Käsmä är sjätte med 12+7=19 poäng på 9 matcher och Anssi Sirviö är sjunde med 8+11=19 på 7 matcher. I Papas följs de närmast av Matti Kauppila med 10+5=15 på 7 matcher och Jani Lipsanen med 8+6=14 på 7 matcher.

Blue Fox ligger efter nio matcher på en andra plats i västra zonen. 55 mål framåt och 32 mål bakåt har det blivit. Det betyder att man släppt in näst minst mål av alla lag i hela division 1. Endast M-Team är bättre som släppt in 27 mål. Försvaret har alltså så här långt fungerat ypperligt för Blue Fox.

Johnny Ojala leder poängbörsen för hela division 1 med poängen 14+12=26. I Blue Fox följs han närmast av Jori Isomäki med 5+9=14 poäng och Tommi Ahola med 7+2=9 poäng. Ojala och Isomäki har spelat 9 matcher medan Ahola skrapat ihop sina poäng på 5 matcher.

Blue Fox har såhär långt det överlägset bästa publiksnittet i division 1 med ett snitt på 362 åskådare/match. Fantastiskt publiksnitt för ett lag från den lilla staden Nykarleby! Närmast är OLS från storstaden Uleåborg med 307 åskådare/match.

Välkommen att se intressanta matcher i Stjärnhallen i helgen!