Pratstund med Markus Åbb

Vi har tagit en pratstund med tränaren Markus Åbb inför seriestarten. Läs vad han har för synpunkter om träningssäsongen, de nya spelarna och vilket lag som är favorit i serien.

Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Hur tycker du att sommarträningen och försäsongen har gått?

Om jag ska vara ärlig så måste jag säga att sommarträningen kunde ha gått bättre. Förhoppningsvis kommer det inte att synas i de första matcherna. Träningsmatcherna däremot tycker jag har gått helt okej. Vi har spelat förvånansvärt bra med boll. Lite mera skärpa och bättre resultat framför mål vill jag gärna se.

Vad har ni för målsättning inför säsongen?

Med tanke på hur serien kommer att se ut i år så tror jag att det bara finns ett lag i den här serien som har ligan som mål och det är Indians. Vi siktar på att nå platserna 2-5 vilket innebär att vi får fortsätta i division 1 utan kval även nästa säsong.

Ni har en del nya spelare i laget vad tror du om dem?

Våra förstärkningar från SPV kom vid en bra tidpunkt till laget med tanke på vilka skador vi har fått och vilka spelare vi ännu har borta. Keskisipilä och Hillu går nog rakt in i truppen om de är friska. Vår nya målvakt Tony Jumppanen kämpar på allvar om speltid med Mikael Enlund. Vad för roller Sami Saari och Jori Kronholm kommer att få syns under säsongen. Det har gjort helt okej ifrån sig i träningsmatcherna, men en seriematch i division 1 är något helt annat. Det som är klart är att vi kommer att använda flera spelare i år eftersom det är mera matcher och betydligt flera veckoslut med dubbla matcher.

Ni kommer även att få spela mot lagen från den östra zonen under säsongen. Vad anser du om det?

Det ska bli riktigt intressant att spela mot lagen från östra zonen. Det är alltid intressant att spela mot nya lag. Det har länge varit prat om att lagen i västra zonen är bättre än lagen i östra zonen. Personligen tror jag inte att så är fallet, men nu får vi se om det skiljer i kvalité mellan zonerna.

Vilket eller vilka lag är favoriter i serien och vem tror du kommer att hålla till i botten?

Indians är nog seriens klara favorit, sen är det svårt att säga vem som kommer därefter. Jag tror att det ganska långt är samma lag som tidigare om åren som är med i toppen. M-Team som flyttade över från östra zonen tror jag också kommer att vara med i toppen. Botten vill jag inte tippa.

Ni har en rätt så tuff serieöppning med matcher mot Woodcutters och FoSu på lördag och söndag, kommentarer?

Vi har en gås oplockad med Woodcutters från förra säsongen. Vi spelade två matcher mot varandra senaste säsong och vi fick bara med oss en poäng från de matcherna så vi måste utkräva revansch. Det är klart att det är mentalt tufft att börja serien med ett derby. På söndag möter vi FoSu och även där har vi revansch att utkräva. FoSu åkte förra säsongen hem med sina första poäng från Stjärnhallen, det kan vi inte tillåta igen. FoSu kommer att möta Indians hemma på lördag så det har inte heller någon lätt serieöppning.

Fotnot: Lagen 1-5 i division 1 är garanterade att få spela i division 1 även nästa säsong. De två första lagen får även kvala till Salibandyliiga. Lagen på plats 6 och 7 kvalar om sin plats mot lagen på plats 6 och 7 i den östra zonen. De förlorande lagen i kvalet faller till division 2. Lagen 8-10 faller direkt till division 2.