Toppmatch på lördag

Det bjuds på toppmatch på lördag i Stjärnhallen när Steelers från Tavastehus kommer på besök. Steelers som förra säsongen spelade i Salibandyliiga ligger för tillfället på en fjärde plats i Divari med 8 poäng på 7 matcher och Blue Fox är sjätte med 7 poäng efter 5 matcher.

Tobias Brännbacka är tillbaka i truppen.
Foto: Glenn Hägg


Steelers spelade senaste säsong med namnet Trackers i Salibandyliiga där man blev trettonde och näst sist vilket innebar kvalplats. I kvalet mötte man M-Team och förlorade med 3-1 i matcher. De två bästa poängplockarna från senaste säsong, Timo Johansson med 24+14=38 poäng och Risto Parikka med 18+20=38 poäng, har båda flyttat över till Nokian Krp för att fortsätta i Salibanydliiga. Till Nokia flyttade även backen Janne Salonen som hade 5+5=10 poäng senaste säsong.  Alla tre spelade 26 matcher under säsongen.

I årets trupp är det Iiro Nurminen med 5+5=13 poäng på 7 matcher som leder den interna poängbörsen. Tvåa är Sami Saarinen med 9+0=9 poäng på 7 matcher. Aleksanter Ihalainen är trea med 4+4=8 poäng på 7 matcher. Målvakten Juha Jokinen har bästa räddningsprocenten av alla målvakter i Divari med 90,53%. Steelers är det bästa laget i numerärt underläge av alla lag i Divari. På 36,28 minuter har man bara släppt in ett mål. Det ska bli intressant att se hur laget klarar sig mot seriens näst bästa lag i numerärt överläge. Blue Fox har nämligen gjort 8 mål på 22,23 minuter i numerärt överläge. Det tar Blue Fox i snitt 2,47 minuter att göra ett mål i numerärt överläge. Bäste poängplockare i Blue Fox är sin vana trogen Johnny Ojala med 8+7=15 poäng på 5 matcher. Han följs närmast av Tommi Ahola och Janne Karvonen som båda har saldot 6+2=8 poäng samt Jori Isomäki med 2+5=7 poäng. Alla har spelat 5 matcher. Mikael Enlund som vaktat Blue Fox-målet i alla matcher så här långt har räddningsprocenten 84,62%.

Efter en något svag inledning med två förluster och två oavgjorda matcher har Steelers tagit tre vinster i rad. Först blev det vinst både mot ÅIF och Woodcutters på bortaplan och nu senast blev det vinst mot bottenlaget Rangers på hemmaplan. Blue Fox har två vinster och en oavgjord i de tre senaste matcherna. Det blev vinst mot Indians på bortaplan, oavgjort mot Papas borta och vinst mot ÅIF hemma.

ÅIF:s tränare Jere Kaistinen höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när han veckan efter matchen Blue Fox – ÅIF förstod att Tommi Ahola spelade med SPV mot TPS på fredag, med Blue Fox mot ÅIF på lördag och igen med SPV mot SSV på söndag. Ahola kunde med kraft av farmavtalet alltså avverka tre matcher i Salibandyliiga, Divari och Cupen under samma helg. Enligt farmavtalsreglerna kan en spelare född 1988 eller senare flytta mellan klubbarna utan karensdagar. Är spelaren äldre infaller en karenstid på 8 dagar när han flyttar neråt i seriesystemet, spelaren kan spela i den lägre serien på den åttonde dagen efter att han spelat på en högre nivå.

Eftersom Salibandyliiga har en tre veckors paus på grund av landskamper kan farmavtalet ge oanade möjligheter åt Blue Fox. Plötsligt kan det vimla av SPV-spelare i Blue Fox under de kommande tre matcherna. Vi får se vad lagledningen för Blue Fox herrlag har för jokrar i skjortärmen?

Om vi återgår till den kommande matchen mot Steelers så kan vi konstatera att det känns bra att ha Sami Hillu och Tobias Brännbacka tillbaka i laget. De tillför en hel del lugn och rutin i försvarsspelet. Tommi Ahola och Janne Karvonen har bidragit bra i det offensiva spelet. Spelet i numerärt överläge har också varit en fröjd för ögat. Efter intervjun med Juho Väisänen väntar vi även på hans första mål i den blåa tröjan eftersom han utlovat lite extra firande. Lördagens match blir en viktig drabbning där viktiga poäng står på spel. Välkommen till Stjärnhallen kl. 16.00 på lördag! Visa ditt stöd, klä dig i blått!