Intervju med Juho Väisänen

Juho Väisänen är ny i Blue Fox för säsongen. Vi ringde upp Juho för att få en pratstund med honom.

Juho Väisänen är hemma från Pieksämäki och studerar för att bli byggnadsingenjör.
Foto: Glenn Hägg


Juho, du har kommit via farmavtalet mellan SPV och Blue Fox för att spela med Blue Fox. Hur tycker du att du anpassat dig till laget?

Jag tycker det har fungerat bra. Det är trevliga grabbar. Jag är en sån person som har lätt för att komma överens och prata med alla.

Du har tidigare spelat division 2 med SiSu och Pisaba samt A-juniorernas FM-serie med SPV. Är det mycket skillnad mellan dessa två serienivåer och Divari?

I Divari är spelarna skickligare än i division 2. I A-juniorernas FM-serie är spelarna ofta väldigt skickliga, men i Divari tillåts ett hårdare spel.

Hur är det med Salibandyliiga, vad är det för skillnad på Divari och Salibandyliiga?

Jag tycker att ligan är mera taktisk. Ligalagen försöker hela tiden överträffa varandra på det taktiska planet. Tränarna försöker hitta detaljer hos motståndarna som de kan utnyttja. Där tycker jag den största skillnaden ligger.

Du är hemma från Pieksämäki. Pieksämäki har inte gjort sig känd som någon stor innebandystad utan där är det väl volleyboll som är sporten nummer ett?

Det stämmer att Pieksämäki är känt för volleyboll, men vi har haft ett par ligaspelare inom innebandy. Jarkko Kumpulainen har spelat med Happee i ligan och Lari Lähdesmäki har spelat med Josba. Min moderklubb Pisaba har hela tiden försökt utveckla sin verksamhet och jag har hört att nivån är på väg uppåt.

Har du själv sysslat med andra sporter?

Jag började i tiderna faktiskt med innebandy och har fastnat för det. Jag spelade fotboll i en säsong i A-juniorerna division 1 när jag gick i gymnasiet, men annars har det varit innebandy.

När började du spela innebandy?

Det var nog på 7:an, när jag var 13 år. Jag hade nog spelat en del sähly och ishockey med kompisar tidigare, men inte i någon förening.

Vad är dina styrkor som innebandyspelare?

Det borde du egentligen fråga av Tommy Koponen (tränare för SPV), men om jag ska säga något själv så är det fysiken och försvarsspelet. Jag behöver ännu bättra på anfallsspelet. Jag försöker träna en hel del på egen hand för att ännu förbättra min fysik. Det blir både länk och gym.

Vad har du för personliga målsättningar?

När jag kom till Seinäjoki för att studera så hade jag som mål att ta en plats i SPV:s A-juniorlag. När jag lyckades med det hade jag som mål att få träna med SPV:s representationslag och även det lyckades. Sommaren 2010 erbjöds jag möjligheten att träna med SPV:s ligalag. Jag valde att ta den, men tyvärr skadade jag mitt knä. Tommy Koponen bjöd då ut möjligheten att spela med Blue Fox åt mig, men jag kände att jag inte var i tillräckligt bra skick och valde istället att spela med SiSu i division 2. Inför sommaren 2011 fick jag nytt erbjudande att träna med SPV. Jag var tvungen att välja om jag ville fortsätta satsa på innebandy. Efter sommaren visste jag att jag skulle ha svårt att få speltid i ligan, men Tommy ville att jag skulle spela med Blue Fox i Divari. Det är klart att det är tungt att resa med både SPV och Blue Fox, men jag vill göra en satsning för att nå en plats i SPV:s ligalag. Min målsättning är att ta en ordinarie plats i SPV.

Tycker du att spel i Divari är en bra mellannivå för att få en plats i Salibandyliiga?

För mig personligen tror jag det. Som jag redan sa så kan det vara ganska tungt med allt resande, men jag tycker det fungerar för mig.

Kan du rekommendera den här vägen för andra SPV-juniorer som inte tar sig rakt in i ligalaget?

För mig tycker jag att det fungerar bra, men det är ju väldigt individuellt. Man måste nog vara villig att satsa en del.

År 1995 gjorde Helsingin Sanomat en jämförelse mellan Finlands städer där Nykarleby utsågs till Finlands lyckligaste stad och Pieksämäki var Finlands olyckligaste. Tycker du att det här stämmer överens med verkligheten?

Nå, det här nog inte något som jag lagt märke till. Jag tror det är bättre ställt i Pieksämäki för tillfället, men lite verkar nog staden torka in. En del skolor stängs och det är rätt så mycket brottslighet för att vara en så liten ort.

Vad har du för svenska kunskaper och kände du till att nästa 90 % av Nykarlebys befolkning har svenska som modersmål?

Jag visste nog att det pratas mycket svenska här. Jag har läst svenska i gymnasiet och även om jag läst kort kurs i svenska så tycker jag att jag förstår det som sägs rätt så bra. Jag har ett ganska bra ordförråd, men jag pratar inte så bra. Jag tycker jag förstår ganska bra det som sägs i omklädningsrummet.

Till sist, har du några hälsningar till fansen?

Fortsätt på samma sätt. Det har varit bra med publik och bra stäming på matcherna. Hoppas intresset håller i sig. Själv ser jag fram emot mitt första mål i Blue Fox. Då kommer jag att fira. Jag tycker att varje mål är värt att fira!