Damerna klara för final

Skriven av Mårten Andtbacka
måndag, 22 mars 2021 22:50

Blue Fox damerna är klara för final i kvalet till F-liga B efter att man i helgen besegrade Northern Stars med 2-0 i matcher. Lördagens match slutade 4-3 under ordinarie tid, men i söndagens match krävdes både förlängning och straffar för att hitta en vinnare. Match nummer två slutade 6-5.

Lina Nyby var stor matchhjälte på lördag med sina tre mål.

Första perioden i lördagens match förblev mållös, enda protokollanteckningen var Pia Juhalas tvåminutersutvisning. I den andra perioden behövdes det däremot bara 24 sekunder före Lina Nyby förde upp Blue Fox i ledning på Suvi Hautalas passning. Drygt två minuter senare ökade Hautala på till 2-0 på passning av Alma Hedman. Tre minuter senare hade Blue Fox både klarat av en utvisning och missat en straff.

Om inledning av den andra perioden gick i Blue Fox tecken, så gick slutet av perioden i Northern Stars tecken. Inom en minut och sju sekunder kvitterade man matchen. Först Oona Neulasalmi på passning av Johanna Löf och sen Pinja Suhonen på passning av Jasmine Hammarberg. Alldeles i slutet på perioden utvisades hemmalagets Tiia Kosonen.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge och det kunde man utnyttja. Lina Nyby förde upp Blue Fox i ledning med 3-2 efter 35 sekunder. Emma Vähäkangas stod för framspelningen. Åtta minuter senare fullbordade Nyby sitt hattrick när hon prickade in 4-2 på passning av Noora Isomäki.

Suvi Hautala stod för 2+2 i helgens två matcher.

Med tio minuter kvar av matchen tog hemmalaget timeout. När Suvi Hautala utvisades en stund senare, så blev det riktigt spännande. Northern Stars reducerade också till 3-4 vid tiden 53.22 och man fick gott om tid att jag en kvittering. Trots att man plockade ut målvakten och spelade med sex utespelare så lyckades man inte kvittera utan Blue Fox kunde kvittera ut vinst nummer ett.

Skottstatistiken från matchen visade på ett övertag för Blue Fox. Edit Rautakoski räddade 30 av 34 skott, medan Hannah Pekkarinen räddade 19 av 22 skott.

I söndagens match var det hemmalaget som startade betydligt bättre och efter drygt tolv minuter hade man tagit ledningen med 2-0 genom Sandra Fredman och Jasmin Jänkä. Det tog ända till 17.09 innan Blue Fox reducerade till 2-1 genom Elin Wik på passning av Pia Juhala.

I den första halvan av andra perioden var det Blue Fox som höll i taktpinnen. Först kvitterade Sofia Holm till 2-2 på passning av Julia Storskrubb. En stund senare förde Suvi Hautala upp Blue Fox i ledning med 3-2 på passning av Holm. Tyvärr stod sig inte ledningen perioden ut. Oona Salo kunde kvittera på straff vid tiden 35.05.
I den tredje perioden återtog Blue Fox ledningen. Lina Nyby målade vid tiden 41.38 på passning av Suvi Hautala. Tyvärr stod sig ledningen i bara 18 sekunder. Pinja Suhonen kvitterade till 4-4 på passning av Sandra Fredman. Drygt fem minuter senare höll sig Fredman framme och förde upp hemmalaget i ledning med 5-4.

Sofia Holm stod för det viktiga kvitteringsmålet med bara nio sekunder kvar av ordinarie matchtid.

Blue Fox pressade för en kvittering. Med drygt två minuter kvar att spela signalerade tränare Andreas Nyby för timeout vid följande avblåsning. Vad han inte hade räknat med var att man skulle få avsluta ordinarie speltid i numerärt underläge. Simone Blom utvisades nämligen vid tiden 58.12. Utgångsläget var allt annat än hoppfullt, men Nyby manade sin trupp att spela offensivt trots att man var en spelare kort. Man kunde därför skapa flertalet chanser i offensiv zon och med endast nio sekunder kvar kom kvitteringen. Lina Nyby sköt ett skött från högerkanten. Skottet gick tätt bredvid närmsta stolpen och studsade via sargen rakt på bladet åt Sofia Holm som påpassligt sökt sig till bortre stolpen. Holm hade en lätt uppgift att skyffla in bollen i tomt mål. En fantastisk upplevelse för både laget, lagledningen och hemmasupportrarna.

Matchen gick därmed till en 20-minuters förlängning. Båda lagen skapade gott om chanser, men det skulle inte bli flera spelmål utan matchen gick till straffar. Där var Blue Fox och i synnerhet Hannah Pekkarinen betydligt hetare. Pekkarinen räddade två av motståndarnas straffar medan straffskyttarna Vähäkangas, Blomqvist, Holm och Nyby alla satte sina straffar och därmed hade Blue Fox besegrat Northern Stars andra dagen i rad.

Skottstatistiken med 30 räddningar på 35 skott för Edit Rautakoski i hemmamålet mot 35 räddningar på 40 skott för Hannah Pekkarinen förtäljer om en jämnare match på söndag än på lördag.

Hannah Pekkarinen räddade två straffar i söndagens straffläggning.

De båda vinsterna innebär att Blue Fox är klart för final och motståndare är SS Nova från Helsingfors. När vi kontaktar Andreas Nyby berättar han att man kommer att köra med samma koncept som i matcherna mot Northern Stars och eftersom SS Nova spelar sina matcher i samma hall som Northern Stars, så blir det exakt samma koncept. Match kl. 16.30 på lördag och kl. 13.00 på söndag. Man kommer också att bo på exakt samma hotell. En eventuell tredje match spelas onsdag 31.3 i Nykarleby.