Tre matcher på två dagar

Skriven av Mårten Andtbacka
torsdag, 03 oktober 2019 21:23

Blue Fox damerna spelar inkommande helg tre matcher på två dagar. På lördag möter man Blue Fox damer II och Nibacos i division 2 i Rettig Sport Center i Jakobstad och på söndag spelar man hemmamatch i finska cupen mot SBS Rupu från Huittinen

Blue Fox damernas mål vaktas denna säsong av Lisette Blomqvist och Hannah Pekkarinen.
Foto: Anders Wingren

Lördagens division 2 turnering i Rettig Sport Center i Jakobstad blir en intressant historia när föreningens båda damlag möts kl. 15.30. Blue Fox damerna degraderades som bekant efter förra säsongen från division 1 till division 2, medan damer II tog steget upp från division 3 till division 2.

Blue Fox damerna har inlett seriespelet med två vinster, medan damer II har inlett med en vinst och en förlust. I damer II finns gott om rutin, men i ärlighetens namn så är det nog Blue Fox damerna som ska vinna den här matchen.

Sophie Björk, som ännu förra säsongen spelade med Blue Fox damerna i division 1, toppar något oväntat poängbörsen för damer II med 3+1 efter två matcher. Det är betydligt mindre oväntat att Sofia Caldén har samlat 1+3 på två matcher.


Sophie Björk toppar den interna poängbörsen för Blue Fox damer II.
Foto: Glenn Hägg

I lördagens andra match, kl. 18.30, är det Nibacos från Karleby som står för motståndet. Nibacos har inlett seriespelet med en vinst och en förlust.

Den interna poängbörsen för Nibacos toppas av Thelma Björk f. 2005 som efter två matcher har 3+1. Tvåa är Keena Koskela med 2+1. En annan intressant spelare är Ida Hägg-Mäkinen som gjorde två säsonger med Blue Fox damerna när man första gången steg till division 1.

För Blue Fox damernas del toppas den interna poängbörsen av Emma Vähäkangas med fyra gjorda mål på två matcher. Sofia Holm är följande med tre gjorda mål, medan Noora Isomäki och Johanna Strömsholm står på 1+2.

På söndag kl. 15.00 blir det hemmamatch i finska cupen när SBS Rupu från Huittinen kommer på besök. Huittinen ligger mitt emellan Tammerfors och Åbo och SBS Rupu spelar i division 2 västra Finland, där man förra säsongen placerade sig på tredje plats. Några seriematcher har SBS Rupu inte ännu spelat denna säsong, men i föregående omgång av cupen var man tredje i sin grupp precis som Blue Fox. Man gick vidare efter en vinst, en oavgjord match och en förlust.

SBS Rupus bästa poängplockare förra säsongen var Katri Luomaniemi med 23+16=39 poäng på 16 matcher. Tvåa var Erja Lötjönen med 24+9=33 poäng på 18 matcher och på tredje plats hittar vi Jenni Kutila med 6+26=32 poäng på 16 matcher.

Luomaniemi f. 1984 är en erfaren innebandyspelare med poängen 128+162=290 på 221 ligamatcher. Hon har fem FM-guld och två silver i sitt medaljskåp. Lötjönen har å sin sida spelat 134 matcher i ligan med poängen 85+48=133.

Den mest kända damspelaren med Huittinen som hemort är utan tvekan Nina Rantanen (f. Rantala) och trots att SBS Rupu nyligen meddelat att hon kommer att göra comeback denna säsong så får vi tyvärr inte se den åttafaldige FM-guldmedaljören i Stjärnhallen på söndag. Rantanen leder alla tiders poängbörs i innebandyligan för damer med 349+306=655 poäng på 269 matcher.

Med en medelålder på 35 år kan vi konstatera att SBS Rupu inte har någon ung trupp till förfogande. Däremot har man gott om rutin och antagligen en hel del spelskicklighet. Blue Fox damernas medelålder ligger i jämförelse strax under 21 år. Ska Blue Fox ta hem vinsten i den här matchen, så är det nog farten som är nyckeln. Det gäller att spela så snabbt att motståndaren inte hinner med.

Blue Fox damernas tränare Andreas Nyby ser fram emot söndagens cupmatch. – Det ska bli intressant att se vad SBS Rupu är för lag. Jag antar att det inte är ett så rörligt lag, men antagligen spel- och passningsskickligt.

Finska cupen har nu kommit in i ett skede där det spelas enskilda matcher. Matchuppläget skiljer sig däremot en aning från det traditionella. Matchernas speltid är 3 x 15 minuter jämfört med det normala 3 x 20 minuter. Storleken på spelartruppen avviker också från det normala, i cupen gäller en trupp på 17 spelare jämfört med 20 spelare normalt.

Välkommen att stöda damerna både i Jakobstad och på hemmaplan i Nykarleby i helgen! #blåtthjärta

Senast uppdaterad torsdag, 03 oktober 2019 21:44