Herrarna och damerna redo för vårens utmaningar

Skriven av Sofia Hedman
fredag, 10 januari 2020 10:31

Föreningens 30-års firande är avklarat och det har blivit dags att blicka framåt mot vårens utmaningar. Både dam- och herrlaget har en spännande vårsäsong att se fram emot. Här ger vi er lite fakta om vad som står på spel.

Herrarna har målsättningen högt satt när vårsäsongen startar.
Foto: Anders Wingren

Herrlaget hade en intensiv höstsäsong och har redan spelat tolv av grundseriens tjugo matcher. Det betyder att det återstår åtta matcher, varav endast tre stycken spelas på hemmaplan. I Österbottens serietabell för division 2 är det för tillfället ganska jämnt i toppen. SB Vaasa ångar, med sina tio vinster och endast två förluster, på som tåget och de ligger därmed på en första plats med 30 poäng. Blue Fox ligger på en fin andra plats med 27 poäng på lika många spelade matcher, men MLT som hittills spelat en match mindre ligger tätt i hälarna med sina 26 poäng. På fjärde plats ligger Nibacos med 21 poäng. Den som följer Nibacos på sociala medier har kanske noterat att man där aviserat en förstärkning i backledet då Joonas Poutanen återvänder till moderföreningen efter vistelse utomlands. Det innebär att Nibacos säkert vill vara med i kampen om de fyra första platserna i grundserien. SPV II och SB Paapat kommer säkert också att vilja vara med i den kampen.

Varför vill man då vara bland de fyra bästa när grundserien avslutas den 6 mars? De fyra bästa lagen går till slutspel som spelas i en matchserie om bäst av tre. Vinnaren går vidare till Divarikvalets första skede där man möter andra distriktsvinnare från division 2. Tar man sig vidare därifrån är det sedan flera kvalskeden innan man till sist får möta de två lag i Divaris botten som måste försvara sin plats i Divari. MEN nytt för i år är att förbundet inför säsongen 2020-2021 har aviserat tillkomsten av en ny regional serie, Suomisarja. Suomisarja är ett mellansteg mellan divison 2 och Divari. Den spelas i tre zoner bestående av tio lag var. Matcherna spelas som enskilda, 3x20 minuters matcher. De tre första lagen i grundserien erbjuds direkt en plats i Suomi-sarja inför nästa säsong. Fyran och femman ges möjlighet att kvala till Suomi-sarja genom att möta divison 2 lag från västra Finlands distrikt.

Detta betyder att herrarna går in i vårsäsongen med högt satta målsättningar. Att vinna grundserien är ingen omöjlig målsättning. Slutspel och kval är alltid trevligt för både spelare och publik. Enligt tränarstaben är spelarna vid gott mod och skadefria. Men man behöver fortsätta höja nivån för varje spelad match så att man är som bäst när det gäller. Herrarna inleder vårsäsongen på fredag när man möter HiPa på bortaplan.


Damerna är obesegrade i division 2 och klara för finska cupens pikkufinaali.
Foto: Glenn Hägg

Blue Fox damer har en fin höstsäsong bakom sig och är fortfarande obesegrade i Österbottens division 2. Man har redan spelat fjorton av sina tjugo matcher och grundserien avslutas 29.2. Sista hemmaturneringen spelas 25.1. Att samla ihop 28 poäng på fjorton matcher är förstås ett vackert saldo. Man följs tätt av SPV som skrapat ihop 24 poäng på fjorton matcher. Men sen är det långt till tredjeplatsen där FBC Remix, SC Kokkola och Blue Fox II har femton poäng vardera.

För damernas del finns det också mycket att spela om. Daminnebandyn genomgick redan föregående vår en stor förändring när division 1 slopades och man införde en liga A och en liga B serie. Nu är det dags för nästa steg i förändringsprocessen och förbundet inför en regional divison 1 serie men i tre zoner med 10 lag i vardera. Division 1 spelas i turneringsform med 3 x 15 minuters matcher. De fyra bästa lagen i grundserien erbjuds en plats i denna nystartade division 1.

De två bästa lagen från grundserien möter sen de två bästa lagen från divison 2 norra zonen i en landsomfattande slutspelsserie. De två bästa lagen från denna landsomfattande slutspelsserie får kvala till liga B, men hur det hela skall gå till i praktiken är ännu oklart. Det är två platser i Liga B som finns att spela om.

Enligt tränarna är laget i god form trots att det varit lite svårt att hålla farten och fokus när motståndet inte alltid varit så utmanande. Laget har själv satt som målsättning att ta sig till liga B kval. Men man har också satt som målsättning att vinna den pikkufinaali som är en del av finska cupen och som spelas mellan de lag från division 2-4 som gick längst i cupens grundspel. Det är redan klart att man möter TPS 3 på hemmaplan den 15.2.

Alltså en hel del spännande att se fram emot för alla Blue Fox fans! Så damma av blåstället eller passa på att skaffa den nya fräscha, gråa Blue Fox collegen så du är redo för vårens matcher. Vi ses i Stjärnhallen!