Cupvinst till Blue Fox

Blue Fox damerna säkrade på lördag kväll vinsten i lilla cupfinalen efter att man besegrade TPS 3 med 2-1. Periodsiffrorna i matchen skrevs 0-0, 2-0 och 0-1. Målgörare för hemmalaget var Johanna Strömsholm och Pia Juhala.

Damerna och ledarteamet jublar över vinsten i lilla cupfinalen.

Det var en jämn match som utspelade sig i Stjärnhallen på lördag kväll. Båda lagen hade sina chanser, men hemmalaget var bättre på att utnyttja dem. Den första perioden var mållös. Enda protokollanteckningen var Elin Wiks utvisning. Lite frågetecken på den utvisningen om den inte kom bara för att Ella Alanko-Salminen skadade sig i samma situation?

Den andra perioden hann bli knappt tre minuter gammal före Blue Fox tog ledningen. Hemmalaget var mitt i ett byte och hade en mixad femma på plan. Emma Vähäkangas fick tag på bollen längs med vänsterkanten vid halva plan och spelade in i mitten till Johanna Strömsholm som rusade rakt på mål. Strömsholm blev helt ren med gästernas målvakt Mia Suominen och sköt ett lågt skott som sökte sig i mål.

Johanna Strömsholm (i mitten) gör första målet, medan Emma Vähäkangas ser på.

Vid 25.51 utvisades Evelina Rudnäs och gästerna fick spela numerärt överläge. Blue Fox lyckades hålla tätt och vid 26.45 drog Peppi-Lotta Poikkeus på sig en utvisning som gjorde att lagen fick spela fyra mot fyra. Därefter följde drygt en minut av numerärt överläge för Blue Fox, men det lyckades man inte utnyttja.

Blue Fox utökade sin ledning i den andra periodens sista spelminut. Elin Wik passade till Pia Juhala bakom motståndarmålet. Juhala trampade in framför mål och sköt först en gång och slog sen in sin egen retur. Ett viktigt mål precis före pausvilan.

Pia Juhala (21) utökar ledningen till 2-0. Sofia Holm och Elin Wik (skymd) ser på.

I den tredje perioden höjde TPS 3 på pressen och Blue Fox hade stundvis problem med att komma ur egen zon. Bäst fungerade det när man slog långa bollar upp i anfallszon. Det tog ända till 40.11 före gästerna kunde reducera. Nelli Lehtonen sköt ett skott från vänster backplats och bollen studsade åtminstone via en om inte två spelare före den seglade in över Hannah Pekkarinen i hemmamålet. Vid 42.35 tog gästerna timeout och spelade utan målvakt så fort tillfälle gavs. Hemmalaget tog timeout med nio sekunder kvar för att säkra segern och det lyckades.

Tränaren Andreas Nyby var naturligtvis nöjd efter segern. ”Jag tycker vi gör en försvarsmässigt bra match. Vi möter ett mycket bra lag med många rutinerade spelare och lyckas besegra dem. Den här matchen visade att vi kan stå upp mot de bästa lagen från division två och att vi har bredd i vår trupp.”

Nyby plockar fram Hannah Pekkarinen från det egna laget. ”Hon stod för några matchavgörande räddningar, speciellt på slutet.”

Blue Fox tilldelades guldmedaljer, en stor pokal och 750 € i prispengar för vinsten i lilla cupfinalen. Enligt den informationen vi har, är det första gången som ett lag från österbottens distrikt vinner lilla cupfinalen.