Degraderingen ett faktum

Det som skulle sluta med fest inför hemmapubliken slutade istället med degradering när Blue Fox damerna i helgens matcher förlorade med 2-1 på bortaplan i Kuopio och med 4-2 i Stjärnhallen i Nykarleby. De två förlusterna betyder att Blue Fox damerna nästa säsong får ta ny fart från division 2.

Besvikelsen var stor efter slutsignalen.

Efter onsdagens hemmavinst med 5-2 kändes det som att det här tar Blue Fox antingen på bortaplan i Kuopio eller hemma i den femte och avgörande matchen. Så pass övertygande och trygg var onsdagens vinst.

Även om Blue Fox gjorde första målet i lördagens match i Kuopio, så var man nog steget efter i den första perioden. Suvi Hautala var målskytt vid tiden 9.44. Hemmalagets Mina Kärkkäinen kvitterade efter 11.21 och Martta Ruusiala förde upp SB Welhot i ledning vid tiden 12.25.

Blue Fox bättrade på försvarsspelet väsentligt till den andra perioden och man fick även möjlighet att spela i numerärt överläge när Marianna Poranen utvisades. Tyvärr gav det inte utdelning.

Till den tredje perioden kom man ut som ett nyfött lag och bombarderade hemmamålet med skott. Tyvärr kom man inte närmare än en boll som dansade på mållinjen och som rensades bort i sista sekund av en Welhot-back. Elli-Noora Hyvönen i hemmamålet räddade 13 skott i den tredje perioden och matchen slutade 2-1.

Blue Fox fortsatte söndagens match där man slutade lördagens. Man skapade i den första perioden gott om chanser och vann skottstatistiken med 11-5. Julina Lindholm stod för periodens enda mål med ett lågt skott från vänstra kanten och hemmalaget var i ledning med 1-0.

Julina Lindholm var bäst i hemmalaget i söndagens match.

I den andra perioden började gästerna ta över och när lite mer än halva perioden spelats kunde Minta Kärkkäinen peta in en studsboll framför mål. Tyvärr kunde gästerna även ta ledningen med ett riktigt ”pukukoppimaali” som kom vid tiden 39.33. Målet kom efter en snabb spelvändning där Olivia Honkonen var sist på bollen.

Blue Fox höjde pressen från början av tredje perioden och man skapade en hel del chanser, men fortfarande hade man problem med målskyttet. Det började också märkas att det var femte matchen på nio dagar och bollen studsade mera än vanligt. Sen gick det som det ofta brukar göra i sådana här lägen. Sätter man inte sina egna chanser så gör motståndarna det istället. Vid 48.45 blev Martta Ruusiala fri med målvakten efter en dålig passning av Blue Fox. Ruusiala sköt ett lågt skott som gick in vid första stolpen och ställningen var 3-1 till gästerna.

Drygt tre minuter senare kom nästa kalldusch. SB Welhot spelade sig ur Blue Fox höga press och Anna-Reetta Tölli kunde avancera på vänsterkanten och sköt bollen i mål i bortre krysset.

Blue Fox replikerade däremot per omgående. Lina Nyby tog sig fram längs med vänsterkanten och när hon kom bakom mål spelade hon in till Lena Gillberg som stötte in bollen mellan benen på Elli-Noora Hyvönen i SB Welhots mål. 4-2 med knappt åtta minuter kvar att spela.

Vid tiden 58.55 tog Blue Fox time out och plockade ut Hannah Pekkarinen ur målet till förmån för en sjätte utespelare. Tyvärr var tiden för knapp och matchen slutade därmed 4-2.