Juniorerna avgjorde

Blue Fox damerna besegrade på söndag O2JKL Akatemia med 8-4 på bortplan i Jyväskylä. Periodsiffrorna i rutinsegern skrevs 2-1, 4-2 och 2-1. Det som däremot inte var rutin var att sju av målen gjordes av spelare födda 2002.

Emma Vähäkangas gjorde 3 mål, Lina Nyby 3 mål och Emma Nordström 1 mål i söndagens match.

Emma Vähäkangas öppnade målskyttet för gästerna vid tiden 8.23 på passning av Lina Nyby. Kort därefter vid tiden 9.20 tilldömdes Blue Fox ett straffslag efter att en motståndare tryckt ner Noora Lapinkoskis klubba i skottögonblicket. Lapinkoski fick själv ta hand om straffen, men Jasmin Eerikäinen-Bulzan i hemmamålet räddade skottet.

Blue Fox utökade istället sin ledning vid tiden 12.22 när Rose-Marie Sandin prickade rätt på passning av Pia Juhala.

Vid tiden 14.29 reducerade O2JKL Akatemia till 2-1 efter ett riktigt höstlöv till skott från backplats. Skottstatistiken skrevs 15-7 till Blue Fox i den första perioden.

Dryga minuten av den andra perioden hade passerat när Emma Vähäkangas och Lina Nyby kom igenom i en kontring. Nyby misslyckades med skottet i det första läget, men bollen hittade till Pia Juhala som sköt ett skott och Nyby slog in returen på halvvolley.

Matchuret hade tickat fram till 22.44 när Emma Vähäkangas pressade fram bollen i offensiva vänsterhörnet och spelade in till Lina Nyby i mitten. Nyby gjorde inte något misstag och ställningen var 1-4.

Vid 25.16 utvisades Petra Pussi i hemmalaget, men trots bra spel av Blue Fox damerna så lyckades man inte utöka sin ledning.

Istället var det hemmalaget som reducerade till 2-4 vid tiden 31.34, målskytt var Jessica Lustig. Direkt från tekningen efter målet satte Blue Fox press på motståndarna. Jessica Storskrubb jobbade fram bollen i offensiva högra hörnet. Bollen gick till Susanna Österman som spelade in framför mål dit Emma Nordström sökt sig och hade en enkel uppgift att slå in bollen i mål. Bytet var Nordströms första i matchen och målet var hennes första i division ett.

Vid 33.15 tilldömdes Simone Blom en helt felaktig utvisning för farligt spel. Blom åkte på en armbåge i huvudet av en motståndare och när hon protesterade och visade med sin egen armbåge vad som hänt så tolkade domaren att hon försökte upprepa motståndarens gärning.

Som tur var spelar Blue Fox för tillfället mycket bra i numerärt underläge och så även denna gång. Med bara fyra sekunder kvar av utvisningen tilldömdes man dessutom ett frislag snett till höger om motståndarmålet. Suvi Hautala petade bollen till Lina Nyby som pricksköt den i bortre krysset. Därmed var ställningen 6-2 och Nyby hade fullbordat sitt hattrick.

O2JKL Akatemia lyckades ännu reducera till 3-6 i slutet av andra perioden. Saimi Hyvärinen sköt ett lågt skott på passning av Sanni Kantanen.

Vid 52.14 kom Lina Nyby och Emma Vähäkangas igenom i en av sina många snabba spelvändningar. Nyby spelade fram och Vähäkangas slog in returen på sitt eget skott.

Hemmalagets sista reducering kom vid 52.14 när Noora Peltola sköt ett lågt skott från närhåll. Miia Sirviö antecknades för passningen.

Vid 54.40 tog O2JKL Akatemia time out, men den gav inte önskad utdelning och när Saimi Hyvärinen utvisades vid tiden 56.05 stod det klart att Blue Fox skulle gå segrande ur kampen.

Under utvisningen lyckades Emma Vähäkangas göra mål efter en felpassning av en motståndare och därmed fastställde hon slutresultatet till 8-4 och även hon fullbordade sitt hattrick.

Denna gång var det verkligen juniorernas dag. Lina Nyby och Emma Vähäkangas gjorde tre mål på var och Emma Nordström gjorde sitt första mål i division 1. Femman med Nyby och Vähäkangas på kanterna, Suvi Hautala som center samt Pia Juhala och Lotta Rolander på backen var dominanta i matchen.

Senast uppdaterad tisdag, 05 februari 2019 14:56