Damerna tillbringar helgen i Jyväskylä

Blue Fox damerna beger sig inkommande helg till Jyväskylä för att spela två matcher. På lördag möter man serieledarna O2-Jyväskylä och på söndag är det jumbolaget O2JKL Akatemia som är motståndare.

Emma Vähäkangas har stått för tre mål i de två senaste matcherna.
Foto: Glenn Hägg

Vi kan förutspå två rätt så olika matcher inkommande helg i Jyväskylä. På lördag möter Blue Fox damerna O2-Jyväskylä som kämpar om seriesegern med FBC Loisto. O2-Jyväskylä har bara förlorat två matcher under säsongen, varav den ena var mot lördagens motståndare Blue Fox. O2-Jyväskylä har 11 vinster och toppar tabellen i division 1 med 33 poäng.

I de tre senaste matcherna har man besegrat Hatsina med 2-0 och Steelers med 12-4, medan det i den senaste matchen blev förlust med 8-4 mot serietvåan FBC Loisto.

O2-Jyväskyläs bästa poängplockare heter Aino-Maija Laaksonen och finns på tredje plats i poängbörsen för division 1 med 17+7=24 poäng på 11 matcher. På åttonde plats hittar vi Rina Rautala med 12+11=23 poäng på 13 matcher och på tionde plats Veera-Maria Jalkanen med 10+12=22 poäng på 11 matcher.

Tanja Matilainen med nio matcher mellan stolparna har räddningsprocenten 78,95, medan Janita Spännäri med fyra matcher i mål har räddningsprocenten 83,56.

På söndag är det tabelljumbon O2JKL Akatemia som står för motståndet. O2JKL Akatemia är nykomlingar i serien och de har verkligen fått ett tufft välkomnande i serien. Efter 13 matcher står man på två poäng efter en förlust i förlängning mot Steelers och en förlust på straffar mot söndagens motståndare Blue Fox. O2JKL Akatemia har alltså inte lyckats ta en enda vinst denna säsong.

I de tre senaste matcherna har det blivit förluster med 6-2 mot Steelers, med 4-0 mot Hatsina och med 16-4 mot FBC Loisto.

Bästa poängplockare i O2JKL Akatemia är Jessica Lustig med 11+2=13 poäng på 11 matcher. Tvåa är Marjukka Silvennoinen med 2+6=8 poäng på 11 matcher och trea är Satu-Sofia Pöntinen med 3+4=7 poäng på 13 matcher.

O2JKL Akatemia har använt sig av fyra målvakter under säsongen, men det är Kerttu Aro med 9 spelade matcher som har fått mest förtroende. Aro har räddningsprocenten 71,9. Alina Laitinen med räddningsprocenten 88,46 var bara inlånad för två matcher och det får vi vara tacksamma för eftersom hon hade 57 räddningar i den förra matchen mot Blue Fox.

Blue Fox ligger på femte plats i tabellen med 21 poäng på 13 matcher och endast en poäng efter LoSB på fjärde plats.

I de tre senaste matcherna har Blue Fox en förlust med 7-4 mot SB Vantaa och vinster med 7-5 mot Steelers samt med 3-2 efter straffar mot Hatsina.

Lina Nyby toppar den interna poängbörsen i Blue Fox med 17+4=21 poäng på 12 matcher. Suvi Hautala är tvåa med 4+12=16 poäng på 13 matcher, medan Julina Lindholm är trea med 6+8=14 poäng på 12 matcher. Hannah Pekkarinen som vaktat målet i 12 matcher har räddningsprocenten 82,8.


Susanna Österman är tillbaka efter sin sjukfrånvaro.
Foto: Anders Wingren

Blue Fox kommer att sakna Lena Gillberg och Julina Lindholm från den kommande helgens matcher. Gillberg är borta på VM-kval med det norska landslaget, medan Lindholm fortfarande är på resa. Däremot är Susanna Österman tillbaka i truppen efter sin sjukfrånvaro. En del ommöbleringar kommer Gillbergs och Lindholms frånvaro att innebära.

Som jag redan skrev så förutspår jag två olika typer av matcher. O2-Jyväskylä har revansch att utkräva av Blue Fox efter förlusten i början på november. O2-Jyväskylä kommer därför antagligen att komma till match som en flock hungriga vargar. För Blue Fox gäller det då att utnyttja sina styrkor och vända spelet snabbt och utnyttja alla lägen som ges. I matchen mot O2JKL Akatemia kommer det att bli ett betydligt lägre tempo och där gäller det för Blue Fox att ha tålamod, att rulla boll och att vara effektivare än motståndarna.

Lördagens match börjar redan kl. 12.00 i Palokan koulukeskus och på söndag startar matchen, som även den spelas i Palokan koulukeskus, kl. 15.30. Du kan följa matcherna via Tulospalvelu. #blåtthjärta

Senast uppdaterad torsdag, 31 januari 2019 22:32