Blue Fox damerna nära att överraska mot Classic

Blue Fox damerna var i söndagkvällens cupmatch nära att överraska mot ligalaget Classic. Matchen slutade i en knapp 7-4 förlust efter perioderna 3-1, 0-1 och 4-2.

Classics mästerskapsvimplar var respektingivande inför match.

I matchinledningen märktes det nog att Blue Fox damerna var aningen nervösa och att det fanns lite respekt för motståndet. På bänken hörde också kommentarer om att motståndarna spelade ett mera fysiskt spel än vad man var vana med.

Hemmalaget Classic gick till ledning när knappt fyra minuter hade spelats. Laura Vahala målskytt på passning av Ella Salonen. Tre och en halv minut senare åkte Blue Fox på en utvisning för felaktigt byte, men man red ut den pärsen. Trots det kunde hemmalaget utöka sin ledning vid 11:39 när den slovakiske landslagskvinnan Denisa Ferencikova gjorde 2-0 på passning av Kristiina Kauppila. En och en halv minut senare reducerade Suvi Hautala med ett riktigt klassmål. Hautala drog upp bollen i det främre krysset vid sidan om hjälmen på Elsi Kangasharju i Classic-målet. Norska landslagskvinnan Lena Gillberg antecknades för assisten. Tyvärr kunde hemmalaget återta sin tvåmålsledning bara 33 sekunder senare. Ella Salonen hittade målet på passning av Marjut Kinnunen.

Blue Fox inledde den andra perioden mycket bra och hade fullständigt kontroll över spelet under de första tio minuterna. Man fick flera byten i rad byta med bollen under kontroll. Reduceringen till 3-2 kom vid tiden 32.52 när Emma Vähäkangas hittade rätt med ett skott från vänsterkanten. En stund senare hade Blue Fox en boll i målet, men tyvärr underkändes målet. Simone Blom fick runda motståndarmålet och försökte trycka in bollen köksvägen. Motståndarmålvakten räddade det första försöket och samtidigt flyttades målet. När Blom tryckte in bollen på sitt andra försök bedömde domaren att bollen gick in mellan mållinjen och det flyttade målet. Ett mål i det skedet hade fått hemmalaget i gungning. Ställningen 3-2 stod sig perioden ut.

Michaela Sponiarova har precis satt 7-3.

Tyvärr fick hemmalaget utöka sin ledning i den tredje perioden. Igen var det Denisa Ferencikova som höll sig framme och gjorde 4-2 på passning av Kristiina Kauppila vid tiden 43.38. Blue Fox ville inte ge sig ännu och 27 sekunder senare reducerade man till 4-3 genom ett skott från höga slottet av Tanja Rintamäenpää. Emma Vähäkangas antecknades för passningspoängen. Dryga två minuter senare fullbordade Ferencikova sitt hattrick när hon satte 5-3 på pass av landsmaninnan Michaela Sponiarova. Dryga minuten senare ökade Meri Jokinen på till 6-3 på passning av samma Sponiarova. Med knappt tio minuter kvar av matchen vill även Sponiarova bli antecknad i målprotkollet. Ferencikova antecknades denna gång för assisten. 7-3 såg ut att stå sig matchtiden ut, men när Rose-Marie Sandin utvisades för fortsatt felaktigt spel vid tiden 58.49 tog hemmalaget till och med time out. Målsättning var säkert att sätta sista spiken i kistan på systrarna från landet. Tji fick storstadsborna, för Lotta Rolander ville annorlunda när hon med 12 sekunder kvar av matchen prickade det bortre krysset med ett stenhårt skott. Suvi Hautala var framspelare och målet kom naturligtvis i numerärt underläge.

Sammanhållningen i Blue Fox damerna är mycket stark och alla jobbar för att utvecklas.

Glädjande var att Blue Fox damerna höll jämna steg med det mycket högkvalitiva motståndet. Classic hade trots allt i sina två föregående ligamatcher vunnit med 11-1 respektive 10-3. Att Blue Fox dessutom lyckades vinna den andra perioden var också en seger i sig. Att man också dominerade spelet med boll i början av den andra perioden var fantastiskt att se. Positivt var också att Blue Fox fredade sitt mål under två numerära underlägen och man gjorde dessutom ett mål med en spelare färre på banan. Trots att det blev förlust kan Blue Fox damerna vara mycket nöjda med sin insats. Tränaren Andreas Nyby sa efter slutsignalen att han var förvånad hur långt man lyckats komma med det egna spelet. – Vi ligger före vår tidtabell, jag trodde vi skulle vara så här långt kring jul. Sekratariatet i Tammerfors räknade publiksiffran till 21, själva räknade vi den till ca. 50. Vi får bara beklaga att matchen inte spelades i Stjärnhallen, då hade vi garanterat spelat inför flera hundra ögonpar.

Senast uppdaterad måndag, 15 oktober 2018 23:29