Damerna tog sin första seger i division I

Blue Fox damer tog sin första seger i divison I, när man besegrade Indians med 6-5 på hemmaplan. Det var 17 åriga Sabina Svenns som blev stor matchhjälte när hon gjorde 6-5 målet med endast 54 sekunder kvar av matchen.

Damerna ställdes mot ett tufft motstånd i deras andra division I match. Det var Esbo laget Indians som var Blue Fox motståndare i lördagens match. Indians som föll från damernas liga ifjol väntas vara ett topplag i divison I. Blue Fox fick en tuff start, när Kajsa Ojala täckte ett skott inne i målområdet efter 51 sekunder. Domarna dömde straff. Blue Fox målvakt Isabella Helsing, som visade i kvalet till divison I i april att hon är specialist på straffar, var lika säker denna gång. Helsing räddade och Blue Fox fick spela med en spelare mindre på plan i 2 minuter. Indians lyckades inte göra mål under utvisningen, men kunde istället ta ledningen i den 5 matchminuten.

Första perioden var jämn. Blue Fox hängde bra med i det före detta ligalagets tempo, och när klockan visade 17:07 kunde Ojala slå in bollen i mål från nära håll, Maria Hillberg spelade fram till målet. Hillberg fick sedan själv sätta bollen i mål med 10 sekunder kvar av den första perioden, och Blue Fox ledde med 2-1 efter den första perioden. Laura Riikola passade till målet.

Blue Fox inledde andra perioden skakigt och Indians kvitterade i den 23 matchminuten. Indians fortsatte att föra matchen, och Blue Fox tränare Teemu Kultalahti tog time out vid tiden 29:19. Strax där efter åkte Ojala på en ny 2 minuters utvisning efter att tagit bollen med handen. Inte heller denna gång lyckades  Indians göra mål med en spelare mer på plan. Det lyckades dock Blue Fox med, när Indians drog på sig en 2 minuters utvinsning. Hillberg satte in bollen köksvägen vid tiden 34:49. Indians målvakt hängde inte alls med. Simone Blom passade till Hillbergs3-2 mål.

Innan den andra periodens slut hann Ojala dra på sig ytterligare en utvisning. Indians lyckades inte heller denna gång sätta bollen i mål med en spelare mer på plan. Blue Fox är det lag i division I som dragit på sig helt klart flest utvisningar, 7 stycken på 2 matcher, dock har inget lag lyckats göra mål på Blue Fox under dessa utvisnings minuter.

Blue Fox fick en bra start på den tredje perioden, när Riikola ökade på hemmalagets ledning till 4-2 efter 42:40. Hillberg assisterade. Indians hade inte gett upp, vid tiden 43:21 reducerade de till 4-3 och kvitteringen kom när 48:27 hade spelats. Blue Fox och Riikola hade dock mera att ge. Indians tog time out när klockan stannat på 50:52, men det var nog Blue Fox tränarna som gav de bästa råden till sina spelare. För 22 sekunder senare spelade Minna Vilkas fram  Riikola som gjorde 5-4 åt Blue Fox. Matchen var inte avgjord, Indians tilldömdes straff vid tiden 54:44 och denna gång lyckades de överlista Helsing i Blue Fox målet, 5-5.

Blue Fox fick chans att återta ledningen när Indians åkte på en 2 minuters utvisning ett par minuter senare, men Indian höll tätt. Istället kom avgörandet med 54 sekunder kvar av matchen, när Svenns satte bollen i mål  framspelad av Carola Jumppanen. Blue Fox var nära att göra 7-5 med ett par sekunder kvar när Hillberg slog en lång boll mot Riikola som fick ett fullt slag över klubban när hon skulle slå in bollen i tomt mål. Vilket borde ha resulterat i en straff till hemmalaget men domarna valde att inte blåsa.

Blue Fox tackar de 127 i publiken. Damerna har nu många bortamatcher i följd, och nästa hemmamatch är den 25 november när Steelers kommer på besök till Stjärnhallen.