Damerna till division 1!

Blue Fox damer säkrade avancemang till division 1 på lördag kväll när man besegrade SC Top från Riihimäki med 5-3 i Stjärnhallen. Stämningen i hallen var naturligtvis helt fantastisk!

Blue Fox damer bjöd på en spännande match och säkrade avancemang till division 1.

Blue Fox inledde målskyttet vid tiden 3.23. SC Top:s högerback bjöd på en riktigt blunder och passade bollen rakt åt Ida-Maria Hägg som genast sköt bollen i mål från vänsterkanten. Tyvärr gjorde Blue Fox precis samma sak en stund senare. Blue Fox-försvaret passade bollen åt Tiina Siitonen som passade vidare till Satu Ericsson som från högerkanten prickade det bortre krysset. Endast 23 sekunder hann gå mellan målen. Vid 11.20 kunde Blue Fox pånytt gå upp i ledning när Alexandra Sjöblom överlistade motståndarmålvakten med ett skott från högerkanten. Maria Hillberg stod för framspelningen. Vid tiden 12.55 kvitterade Henna Orava för SC Top med ett backhandskott i slottet. Heidi Förell agerade framspelare. Vid 15.54 skulle Blue Fox pånytt gå upp i ledning. Simone Blom hade bollen på backplats och såg Henni Kivikangas vältimade löpning mot mål. Blom slängde iväg en långboll som studsade fram till Kivikangas och hon kunde lätta in bollen i mål. Ställningen efter den första perioden var därmed 3-2.

Alexandra Sjöblom har satt 2-1 för Blue Fox.

Vid tiden 24.35 i den andra perioden åkte Katja Siitonen i SC Top ut 2 minuter för hindrande av spel. Blue Fox hann spela  drygt en minut i numerärt överläge innan SC Top drog på sig ännu en utvisning. Vid tiden 25.43 utvisades Henna Orava 5 minuter för hög klubba. Tyvärr var Blue Fox power play inget att hurra över. Passningarna var alldeles för långsamma och skotten för få och därmed kunde SC Top freda sitt mål. Vid tiden 31.47 tog Blue Fox time out. Tränaren Teemu Kultalahti vill antagligen väcka laget en aning efter det dåliga spelet i numerärt överläge. Vid 39.30 blev Kajsa Ojala i Blue Fox utvisad för liggande spel när hon täckte ett skott och hade båda knäna i golvet. Blue Fox lyckades stå emot i numerärt underläge och ställningen förblev 3-2 efter den andra perioden.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt underläge, men SC Top kunde inte göra mål i power play. Kvitteringen till 3-3 kom istället vid 44.28 när Heidi Förell fick bollen av Henna Orava i offensivt högerhörn och vände upp mot mitten och sköt in bollen i bortre krysset. Efter det här tog SC Top över lite mera av spelet och det började se lite nervöst ut i Blue Fox. Vid 50.43 kom det förlösande 4-3-målet. Suvi Hautala hade bollen i egen zon och såg Minna Vilkas löpa på högerkanten. Passningen till Vilkas var perfekt och hon kom fri med Noora Ahlqvist i motståndarmålet. Ahlqvist räddade det första skottet, men Laura Riikola höll sig framme på returen och petade in bollen i mål. Vid 53.24 kunde Blue Fox utöka sin ledning. Ida-Maria Hägg hade bollen bakom mål och passade till Lotta Rolander som från backplats sökt sig in i slottet. Rolander pricksköt in bollen i mål. SC Top tog samtidigt time out. Blue Fox hade tagit lärdom av den förra kvalmatchen och man backade aldrig hem utan valde att för upp bollen i anfallszon. När man väl var i anfalsszon försökte man spela långa anfall för att få tiden att gå och det lyckades. SC Top kunde aldrig hota Blue Fox.

Henni Kivikangas har just skarvat in 3-2 för Blue Fox.

Det är fantastiskt att daminnebandy kan locka över 300 åskådare i Nykarleby. Det visar på innebandykultur. Många var även de som vill gratulera damerna till avancemanget. Tränaren Teemu Kultalahti sa efter matchen att han var speciellt glad över att det var det yngre spelargardet som fick avgöra matchen.