Från underläge till vinst

Herrarna tog på lördag kväll en kämpavinst mot Rangers i Kyrkslätt. Herrarna var i underläge genom hela matchen, men Johnny Ojala kunde kvittera vid tiden 55.15. Avgörandet kom på övertid när Markus Backlund fick pricka in 8-9 på pass av Jori Isomäki.

Markus Backlund fick avgöra matchen mot Rangers.

Matchen fick en dålig start för bortalaget Blue Fox. När matchuret hade tickat fram till 5.43 hade Rangers redan lyckats överlista Mikael Enlund tre gånger. Målgörare var Mikko Muhonen två gånger om och Jani Karonen. Vid tiden 9.11 drog Matias Marjanen i Rangers på sig utvisning och den kunde Blue Fox dra nytta av. Vid tiden 10.47 kunde Jonathan Sjöblom reducera på pass av Jori Isomäki. Vid tiden 15.08 drog Luis Gonzalez på sig en utvisning och den här gången var det Johnny Ojala som kunde utnyttja det numerära överläget, även denna gånng med Jori Isomäki som passningsläggare. Vid tiden 16.33 kom Luis Gonzalez åt att utöka Rangers ledning till 4-2 på pass av Keni Rautio. Vid tiden 17.13 kom Jori Isomäki åt att reducera till 4-3 på pass av Markus Backlund. Det här gav oss lite mera hopp inför den andra perioden.

Den andra perioden började med två snabba mål av spanjoren Luis Gonzalez, som därmed blev tremålsskytt i matchen. Keni Rautio stod för framspelningen till båda målen. Ställningen var därmed 6-3 till Rangers vid tiden 23.05. Blue Fox passade samtidigt på att byta målvakt och Robin Strömsnäs kom in i stället för Mikael Enlund. Vid tiden 24.19 drog Mikael Nyvall på sig en utvisning för farligt spel, men bortalaget klarade av utvisningen och vid tiden 25.16 drog Joni Hiltunen på sig en utvisning även han för farligt spel. Vid tiden 27.27 kunde så Johnny Ojala reducera till 6-4 på pass av radarparet Kim Nyström. Vid tiden 29.00 drog Keni Rautio på sig en utvisning för hands. Blue Fox behövde spela 50 sekunder i numerärt överläge innan Jarno Pahkakangas kunde panga in 6-5 på pass av Kim Nyström. I följande byte kom Rangers åt att utöka sin ledning när Jani Karonen prickade in 7-5 på pass av Keni Rautio. Perioden avslutades med tre stycken utvisningar varav två till Blue Fox och en till Rangers. Den sista utvisningen tilldelades Jarno Pahkakangas vid tiden 39.13, men det blev inga fler mål i den andra perioden.

Rangers fick fortsätta i numerärt överläge i den tredje perioden och det kunde man utnyttja vid tiden 40.32. Jani Karonen blev måskytt på pass av Toni Riikonen och därmed var även Karonen tremålsskytt. Ställningen var nu alltså 8-5 till Rangers. Vid tiden 45.39 drog Markus Leppänen i Rangers på sig en utvisning för protest. Blue Fox vara snabbt att utnyttja det numerära överläget och redan vid tiden 45.46 fick Rangers-målvakten Risto Juntunen vittja sina maskor. Målgörare för Blue Fox var Jonathan Sjöblom och passningen stod Johnny Ojala för. Vid tiden 51.23 drog Jarno Pahkakangas på sig en utvisning för fortsatt felaktigt spel. 30 sekunder senare skulle Johnny Ojala bevisa att han fortfarande är lika målfarlig i numerärt underläge när han prickade in 8-7 på pass av Kim Nyström. Det här var för övrigt Ojalas sjunde mål i numerärt underläge denna säsong. Vid tiden 55.15 kunde firma Ojala – Nyström äntligen utjämna matchen till 8-8. Ojala var även denna gång målskytt och Nyström stod för passningen. Blue Fox hade fått jaga genom hela matchen och med knappt fem minuter kvar var matchen kvitterad. Eftersom inga flera mål såg dagens ljus i ordinarie speltid gick matchen till förlängning.

Förlängning

Förlängningen hann bara bli 38 sekunder gammal innan Markus Backlunde kunde punktera matchen och hemföra poängen till Nykarleby. Backkollegan Jori Isomäki stod för framspelningen. Målet måste ha varit extra skönt för Backlund eftersom han var inblandad i det avgörande baklängesmålet i den senaste hemmamatchen mot FoSu. Matchen slutade därmed 8-9 till Blue Fox.