Oavgjort mellan blårävar och lokatter

Lördagens match i Stjärnhallen mellan Blue Fox och Ilves från Tammerfors slutade oavgjort 4-4. Det blev en spännande drabbning där Blue Fox tog ledningen gång på gång, men Ilves kunde varje gång kvittera.

Tuomas Puutio spelade fram till två mål i matchen mot Ilves.

Blue Fox inledde matchen med hög press, där man jagade Ilves ända bakom motståndarmålet. Vid tiden 5.33 fick Jakob Klingenberg skottläge från backplats i anfallszon. Han avlossade ett skott som Ilves-målvakten Eero Makkonen inte klarade av att hålla och först på returen var Ronnie Ludén som kunde stöta in 1-0 till hemmalaget. Följande gång andra kedjan, som var dagens bästa formation, var på plan osade det igen till framför Ilves målet. Tuomas Puutio hade bollen bakom mål och passade finurligt fram till Ronnie Ludén som igen kunde vicka in bollen. Ludén är alltid som bäst när han får ställa sig framför mål och dra några finter innan han bara lättar in bollen. Vid tiden 9.30 fick Ilves ett frislag vid vänstra hörnpunkten i offensiv zon. Jesse Niittymäki fick bollen och passade den rakt genom Blue Fox försvar till den högra kanten där Miika Nieminen kunde ladda och pricka in reduceringen 2-1. Här var det Blue Fox försvar som får ta på sig att bollen kunde gå rakt igenom utan att någon bröt bollbanan. Den första perioden dominerades av hemmalaget.

Den andra perioden fick en bra början när Juhopekka Pietilä kunde pricka in 3-1 efter endast 1 minut och 12 sekunder. Tuomas Puutio fick bollen längs med vänstra kanten, avancerade lite och passade över till Pietilä på den andra kanten. Pietilä avlossade ett skott som ändrade riktning via en Ilves spelare och därmed ställde Ilves-målvakten. Strax därefter kom dagens första utvisning. Vid tiden 22.16 drog Toni Valkeejärvi på sig en tvåminuters utvisning för att han tacklade Kim Nyström över sargen vid Ilves bås. Tyvärr kunde inte Blue Fox dra nytta av det numerära överläget. Hemmalaget borde i det här läget tagit mera skott istället för att bara passa runt bollen. Vid tiden 25.23 skulle seriens målfarligaste back Tomi Sarajärvi presentera sig. Sarajärvi hade sökt sig ut till vänstra kanten och fick en pass av Miika Nieminen i mitten. Sarajärvi nöp till direkt och bollen gick högt över Mikael Enlund i mål. Vid 26.59 fick Johnny Ojala en bra chans i slottet efter en vacker framspelning av Kim Nyström, men skottet ville sig inte. Vid tiden 31.33 får Jimmy Sved en chans att utöka ledningen för Blue Fox. Jori Isomäki står för passningen och Sved har i princip öppet mål, men stegmärkena stämmer inte och bollen går förbi. När matchuret tickat fram till 35.30 gör Anton Kallvik sitt första byte i matchen och han får genast en målchans, men inte heller han kan utöka Blue Fox ledning. Vid tiden 37.20 får Ilves ett frislag framför mål. Miika Nieminen passar bollen till Tomi Sarajärvi som kan prickskjuta in kvitteringen till 3-3 mellan benen på Mikael Enlund. Den andra perioden präglades av böljande spel fram och tillbaka där det var gott om chanser i båda ändar av planen.

Den tredje perioden börjar oroväckande för hemmalaget. Johnny Ojala jagar en boll och stiger snett när 20 sekunder av perioden är spelad? Många i hallen drar efter andan och befarar att matchen är över för Ojalas del. I det efterföljande bytet blir Juhopekka Pietilä frispelad av Markus Backlund längs med högerkanten. Pietilä gör inget misstag utan han sätter bollen otagbart i bortre krysset. Klockan har då hunnit ticka fram till 40.57. Matchen står och väger i den tredje perioden, men Ilves tar över mer och mer av spelet. Det skulle dock dröja ända till 54.31 innan Ilves kan utjämna. Det uppstår en tilltrasslad situation framför Blue Fox målet och hemmalaget klarar inte av att rensa bollen. Sakari Huttunen lyckas få träff på bollen och den går i mål. Kalle Tiitinen står för framspelningen. Vid tiden 58.35 drar Rami Isomäki på sig en utvisning för farligt spel och Ilves får en möjlighet att avgöra matchen. Blue Fox reder ut utvisningen och matchen går till förlängning. Förlängningen blir mållös och poängen delas mellan lagen. Den tredje perioden och förlängningen domineras av Ilves och slutresultatet är rättvist. Jori Isomäki fick under matchens gång känning av sin skada och spelade inte de sista 10 minutrarna av ordinarie matchtid samt förlängningen. Juhopekka Pietilä belönades i hemmalaget och Tomi Sarajärvi fick pris i Ilves.

Det här resultatet ger lite dubbla känslor säger tränaren Markus Åbb efter matchen. Jag tycker att vi hade bättre och klarare målchanser. Med lite bättre avslutsprocent hade vi tagit två poäng. En poäng är okej, men inte bra. Jag tycker det här var andra kedjans bästa match för säsongen fortsätter Åbb. Vi inledde matchen med att pressa högt, men det är svårt att spela med hög press mot ett så spelskickligt lag som Ilves. Första perioden tyckte jag var klart vår, i den andra hade Ilves mera boll men vi hade vassare chanser. I den tredje var det sen Ilves som var bättre.