Oavgjort i lokalderbyt

Det blev oavgjort i lokalderbyt mellan Blue Fox och Woodcutters från Vasa. Matchen slutade 6-6 efter periodsiffrorna 0-1, 4-0 och 2-5. Blue Fox tappade en poäng efter att man inte lyckats knyta åt säcken i den andra perioden.

Matchen inleddes i ganska dåligt tempo. Den första anteckningen i protokollet kom efter spelade 3.14. Den hårdföre Woodcutters-backen Thomas Backman tacklade Tuomas Palovaara över sargen och när Mikael Nyvall valde att ge igen för den förseelsen så var det han själv som åkte ut på två minuter. Det efterföljande powerplay tillfället för Woodcutters resulterade dock inte. Vid 7.30 hade Jarno Pahkakangas ett hårt skott mot mål som Woodcutters-målvakten Niko Isoniemi gjorde en bra räddning på. Blue Fox hade under hela matchen problem med att få skotten fram till mål. Allt för ofta stannade skotten på den första spelaren som försökte täcka. Vid 16.41 lyckades Juho Sutinen sno åt sig bollen och driva upp den längs med vänsterkanten. Blue Fox är nära att bryta, men på något sätt lyckas ha tråckla sig vidare och slån in bollen till 0-1.

Period två börjar bättre för Blue Fox och man har ett par bra skott direkt i inledningen. Vid spelade 27.04 Har Tuomas Palovaara en stolpträff. I situationen efter blir Palovaara träffad av en hög klubba av Jusi Huovinen som åker på en fem minuters utvisning. Både Jussi Huovinen och Mikael Nyvall drar samtidigt på sig varsin två minuters utvisning för efterslängar. Vid spelade 28.30 är en Woodcutters spelare på väg att rinna igenom och han blir tacklad  av Matias Österberg. Domaren ger tecknet för straff och Juho Sutinen fär möjligheten att utöka Woodcutters ledning. Sutinen gör ett dåligt försök och Mikael Enlund kan enkelt freda sitt mål. Vid 32.01 kan Blue Fox äntligen öppna målkontot, Johnny Ojala skjuter en fladdrande boll från backplats som Kim Nyström kan styra in. Vid 36.59 kan Johnny Ojala för första gången föra upp Blue Fox i ledning. Ojala ställer sig mitt på planen fyra meter från mål. Han får ett uppspel av Jori Isomäki som han tar emot och i samma rörelse avlossar han ett skott i målvaktens vänstra nedre hörn. I följande byte kan Jonathan Sjöblom utöka ledningen till 3-1. Sjöblom får en passning av Tuomas Puutio längs med vänstra kanten. Sjöblom driver upp bollen och drar iväg ett skott i farten som går spikrakt upp i det bortre krysset och klockan stannar på 37.34. Samtidigt pratar Kimmo Lintala till sig en utvisning eftersom han ansåg att Blue Fox hade hög klubba i en situation strax före Sjöbloms mål. Blue Fox kan utnyttja det numerära överläget och vid 39.13 kan Johnny Ojala med ännu ett dragskott skjuta in bollen i krysset. Passningen står Jori Isomäki för. Ställningen efter två perioder är 4-1 till hemmalaget.

Efter den andra perioden kändes det som att Blue Fox hade kontroll över matchen. Speciellt med tanke på att Woodcutters endast hade 11 utespelare med sig. Som så många gånger förut skulle det dock visa sig att innebandy är en av de sporter där ställningen kan ändra mest under matchens gång. Vid 42.45 dra Blue Fox på sig en utvisning och 13 sekunder senare kan Tero Saaristo inleda sitt målskytte för dagen. Saaristo skjuter ett skott från en position till höger vid halva planen. Skottet såg inte helt otagbart ut, men på något sätt lyckas bollen rulla in i mål. Vid 47.01 visar Mikael Enlund upp en mycket bra benparad. Vid 47.35 får Woodcutters frislag i offensiva högra hörnet. Blue Fox gör ett riktigt nybörjarfel när man glömmer att räkna motståndarnas spelare och lämnar en spelare fri framför mål. Woodcutters utnyttjar detta och Tero Saaristo har en enkel uppgift att slå in 4-3 på Kimmo Lintalas passning. Vid 48.45 ger Mikael Nyvall publiken lite mera hopp när han kan styra in 5-3 på Markus Backlunds perfekta styrningsskott. Tyvärr tog matchen inte slut där och Tero Saaristo hade fortfarande några äss i rockärmen. Följande spelsekvens började med att Tero Saaristo från backplats slår ett uppspel som till slut når Kimmo Lintala bakom mål. Saaristo kommer samtidigt rusande på mål och får en perfekt pass av Lintala. Matchen står 5-4 efter spelade 51.09. Saaristo har fullbordat sitt hattrick. 42 sekunder senare utökar han sin målskörd till fyra genom ett skott från halva plan. Passningen står igen Kimmo Lintala för och matchen är kvitterad till 5-5. Vid 56.56 fär Kimmo Lintala en passning av Thomas Backman och kommer igenom på högerkanten. På något sätt lyckas Lintala få iväg bollen med backhand i det bortre krysset och plötsligt är Woodcutters i ledning för andra gången i matchen. På resultattavlan står 5-6. Kvitteringen till 6-6 får vi tacka Henry Backman för. Det var hans ryggtackling på Mikael Nyvall som bäddade för det målet. Backman åkte ut och Blue Fox powerplay fick rulla runt tills Matias Österberg fick läge att avlossa stora kanonen på pass av Johnny Ojala.

Det spelades ännu en händelsefattig förlängning i matchen, men inte heller de extra fem minutrarna kunde skilja åt lagen. Belönad i Woodcutters blev Tero Saaristo och i Blue Fox gick priset till Johnny Ojala.

Woodcutters tränare Taneli Jokela ansåg att publiken bjöds på en bra match, men han var förvånad över att domarna tillät ett så pass hårt spel som de gjorde. På frågan hur det kommer sig att Woodcutters kom till match med så tunn trupp sade Jokela att en del spelare redan inlett sportlovsfirandet. Mikael Furu däremot har blivit pappa för första gången i fredags och kunde därför inte följa med.
Markus Åbb tyckte att Blue Fox spelade sämre än i lördagens bortamatch mot Laaka. Det syntes i våra första byten att vi inte hade någon fart i vårt spel. Vi försökte efter det ändra vår taktik och pressa högre i banan, men vi fick aldrig till någon riktig press.