Spännande och fartfyllt derby

Det var ett taggat Blue Fox som gjorde en bra match i derbyt mot topplaget Nibacos. Tyvärr blev slutresultatet för tredje hemmamatchen denna säsong en uddamålsförlust, med 6-7 denna gång. - Det känns jobbigt med dessa förluster när vi gör en så bra match, tyckte tränaren Mikael Nyvall.

Max Forsbacka, Jack Nylund och Mario Knutar firar ett av kvällens mål.

Blue Fox inledde matchen med en hög press varje gång man fick möjlighet. Det gav resultat redan i den andra matchminuten när man pressar Nibacos till ett misstag på egen planhalva så att Mikael Nyvall får skottläge, Nibacos välspelande målvakt Atte Hanhineva räddar, på returen gör dock Oskar Isomaa sitt första mål i Suomisarja och Blue Fox, 1-0. När tre minuter spelats slår en Blue Fox spelare ett felpass mitt i egen zon och Miikka Honkaniemi spelar fram Joonas Poutanen till tomt mål som han inte missar, 1-1. Blue Fox kom till spel med endast 12 utespelare men höll i sin höga press när tillfälle gavs hela perioden. Det gav ett fartfyllt spel och bra med chanser för hemmalaget. Vid tiden 8.12 kom också nästa hemmamål när Mario Knutar vinner bollen och kan passa till en i mitten framstörtande Jack Nylund som sprätter in bollen i det högra krysset. Även denna gång håller ledningen bara en dryg minut innan hemmalaget tappar boll i egen zon igen. Nibacos utnyttjar detta direkt igen med en enkel passning i sidled av Petrus Poutanen till Arttu Harju som sätter ett snabbt, lågt skott i mål bredvid Blue Fox målvakten Sebastian Virtanen, 2-2 efter knappa tio minuter. Blue Fox är det bättre laget i resten av perioden, men med tio sekunder kvar av perioden förlorar en back en närkamp bakom eget mål och för tredje gången i perioden kan Nibacos med en enkel passning, från Joonas Poutanen, spela fram en medspelare till tomt mål. Målskytt denna gång är Miikka Honkaniemi, 2-3. Ett tungt och onödigt mål som gjorde att Blue Fox fick jaga resten av matchen. - Jag blev arg på hur de fick målet och höjde rösten i pausen i omklädningsrummet, vi får inte släppa in såna mål, sa Nyvall efter matchen. - Vi har sju sjuka spelare idag och får gå runt på två centrar. Pojkarna gör en så bra match och följer allt vi planerat till punkt och pricka, fortsätter han.

Oskar Isomaa gör här sitt första mål i Suomisarja.

I den andra perioden avtar Blue Fox höga press, mest för att man har en för dagen så smal trupp. Nibacos kommer åt att rulla mera boll och när klockan står på 23.19 kan Jori Heikkilä komma med lite fart från högerkanten och skjuta in ett lågt skott i bortre hörnet till 3-5. För passningen stod Petrus Poutanen. Blue Fox svarar i nästa byte när Max Forsbacka smeker fram en passning till Mario Knutar som bombsäkert reducerar till 3-4. Ungefär vid 27.30 lyfter domarna armen för utvisning för Blue Fox då Nibacos har bollen och de kan spela 6-5. Det ger utdelning vid 27.58 när Luukas Salin får ett bra skottläge som han förvaltar till 3-5. För passningen stod Tuomas Mustonen. Samme Mustonen blir sedan utvisad två minuter för liggande spel vid tiden 32.59. Blue Fox spelar bra med bollen men kan inte få till de riktigt heta chanserna. Blue Fox jobbar på och ungdomarna skapar chanser. Resultatet blir en sen reducering när Mario Knutar bakifrån målet kan spela fram Max Forsbacka som kyligt ser var luckan finns och skjuter bollen i mål. 4-5 är ställningen efter två perioder.

Christoffer Lassander har gjort ett piggt inhopp i Blue Fox och stod för två passningspoäng mot Nibacos.

I den tredje perioden är det Nibacos som gör det första målet när man spelar bollen runt Blue Fox mål och en ledig Jonatan Tynkkynen fick ett för fritt skottläge som han gör mål på. Arttu Harju får passningspoäng till målet. Blue Fox kämpade på men även nästa mål gjordes av Nibacos. Det var Eemeli Seppänen som gjorde 4-7 på passning av Jaani Nissilä vid tiden 54.17. I bytet efter blev Nibacos Joonas Poutanen utvisad för slag på klubba. Nu kunde Blue Fox utnyttja chansen när Christoffer Lassander passade till Max Forsbacka som från vänsterkanten sköt ett lågt dragskott in i mål, 5-7. Blue Fox pressade efter det på i de tre minuter som var kvar. Största delen av tiden i 6-5 och många chanser skapades. Mario Knutar kunde ännu göra Blue Fox sjätte mål med ett snabbt skott i Atte Hanhinevas första hörn på passning av Christoffer Lassander. Målet kom när det var elva sekunder kvar av matchen och blev det sista i matchen.

Jonatan Tynkkynen spelade bara en period för Blue Fox, men hann ändå göra ett mål.

Blue Fox gjorde sin bästa match för säsongen och det gladde trots uddamålsförlusten. - Vi spelade riktigt dåligt i helgen under båda bortamatcherna i Tammerfors, så det här var mycket bättre. Men det stör med uddamålsförlusterna, sade Nyvall. Mario Knutar, som var poängbäst i hemmalaget med 2 mål och 2 assist, tyckte att man var lite i torktumlaren emellanåt men bara spelarna tillfrisknar så kan man pressa högre hela matcherna. Alla lagets juniorspelare gjorde en riktigt bra match och de ska nu fortsätta driva laget framåt med sin energi, stort plus till dem alla, Mario, Max, Oskar, Kevin, Kim och Nico. Det aktiva spel som Blue Fox spelade speciellt i första perioden är något som passade laget bra och som de ska fortsätta med. Då kommer poängen och den entusiastiska publiken får mer att glädjas åt.