Toppstriden tätnar

Mycket kan avgöras i helgens matcher för Blue Fox herrlag. På lördag möter herrarna Rangers från Kyrkslätt på bortaplan och på söndag står Indians från Esbo i tur, även den matchen spelas på bortaplan. Alla tre lagen ligger i toppskiktet av division 1 och bara två poäng skiljer lagen åt före helgens matcher.

Rangers ligger för tillfället på en andra plats i division 1 västra med 20 poäng och skuggas närmast av Blue Fox på 19 poäng. Rangers och Blue Fox har mötts en gång den här säsongen. Den matchen spelades i Nykarleby och slutade oavgjort 2-2. I de tre senaste matcherna har Rangers tagit två vinster och en förlust. Vinsterna har kommit på bortaplan mot FoSu och Vincemus. Förlusten kom på hemmaplan mot suveräna serieledarna USB.
Bästa poängplockare i Rangers är Mikko Sipilä som stått för poängen 8 + 12 = 20 på 12 matcher och med det återfinns han på en 27:e plats i division 1 västras poängbörs. Följande man från Rangers i poängbörsen är den notoriske målskytten Robert Olenius som skrapat ihop 16 + 2 = 18 poäng på 14 matcher. Sen följer Mika Förell med 9 + 9 =18 poäng på 14 matcher och Ilari Talvitie med 15 + 2 = 17 poäng på 14 matcher. Talvitie född 1990 har också gjort sig känd som juniorlandslagsman med 8 landskamper och poängen 1 + 4 = 5 bakom sig.

Indians ligger för tillfället på en sjätte plats i serien med 18 poäng, endast en poäng efter Blue Fox. Indians och Blue Fox har mötts två gånger den här säsongen. I slutet på oktober möttes lagen i YleX Cup och då blev det vinst för Blue Fox med 5-2 på bortaplan. I början på november möttes lagen i seriespelet och då var det indianernas tur att vinna på Blue Fox hemmaplan med 5-3. Allt talar alltså för en jämn match också denna gång. I de tre senaste matcherna har Indians kommit hem utan poäng. Det har blivit förluster mot HIFK, FoSu och SBS Pori. Förlusten mot HIFK kom på bortaplan och de två övriga på hemmaplan.
Bästa poängplockare i Indians är Antti Kuparinen som stått för poängen 13 + 8 = 21 på 13 matcher och det ger honom en 21:a plats i poängbörsen för division 1 västra. Följande är Markus Helelä med 10 + 9 = 19 poäng på 14 matcher och Timo Nikula med 11 + 4 = 15 på 14 matcher.

Blue Fox är fortfarande försvarsmässigt det överlägset bästa laget i hela division 1. På 14 matcher har Blue Fox släppt in endast 45 mål, vilket ger ett snitt på 3,2 mål/match. Framåt har det blivit 77 mål, vilket ger ett snitt på 5,5 mål/match. Även Rangers och Indians är målsnåla lag såväl framåt som bakåt. Vi kan alltså vänta oss täta drabbningar och inte så mycket mål. För Blue Fox gäller det nu att spela ett avsevärt bättre försvars- och anfallsspel än mot HIFK och Laaka senaste helg. Det måste bli bättre passningsspel, bättre avslut och mera rörelse i anfallsspelet om poängskörden ska kunna utökas under resan till de södra delarna av vårt land. Två förluster kan betyda att en ligakvalplats blir väldigt svår att uppnå. Två vinster kan betyda att Blue Fox drar ifrån i kampen om andra platsen i division 1 västra.

Tränaren Markus Åbb vill inte medge att helgens matcher kan avgöra hela kampen om en kvalplats. Viktiga matcher är det, men några matcher på liv och död är det inte, men det är klart att lite play off känsla är det. Båda motståndarlagen hör till de bästa i hela serien. Rangers har varit i bra form senaste tiden med en 11-1 vinst mot Vincemus i förra matchen. Indians har lite sämre formkurva med tre förluster, men jag tror att vi kommer att möta en irriterad indian. Indians spelar sina hemmatcher i Leppävaara idrottshall som är en tändsticksask jämfört med Stjärnhallen, men Blue Fox har bra minnen från Leppävaara. Kvalmatchen säsongen 2005-2006, som slutade med vinst för Blue Fox, spelades där.