Det blev en riktig thriller

Det blev en riktig thriller i Stjärnhallen när Blårävarna i lördags mötte MLT i den första semifinalmatchen av tre. Läs Christoffer Lassanders tankar om matchen.

MLT chocköppnade matchen med 4 mål på 11 minuter och publiken satt mållös på läktaren. Men bara 27 sekunder efter MLT:s fjärde mål prickade Johnny Fredriksson ätligen in Blue Fox:s första mål för kvällen. Tyvärr räckte det inte långt eftersom MLT hann göra ännu ett mål innan periodpaus. Första perioden vanns därför av MLT med siffrorna 5-1. Under andra perioden var blårävarna mycket piggare och det syntes också. Tyvärr dömde domarna ett straffslag åt gästerna. Det straffslaget kunde ha ändrat matchbilden totalt, men Anton Kronqvist stod på sig i målet och räddade snyggt. Detta sporrade laget att fortsätta kämpa! Några minuter senare får Blue Fox frislag och Christoffer Lassander skjuter bollen mot målet och den slinker in. Nu är det 2-5! En minut senare får gästerna utvisning och Didrik Lillas & Co förvaltar chansen i numerärt överläge. Plötsligt står det 3-5 på tavlan.

Andra perioden slutade med 2 måls underläge för blårävarna, och tyvärr börjar inte tredje perioden bättre. Ronnie Ludén blir utvisad och Mikko Ala-Huikku sätter MLT:s sjätte mål med bara 14 minuter kvar att spela. I publiken börjar det vara nervöst, men det tar 2 minuter så åker gästerna på en utvisning igen. Anton Kallvik passar åt Ronnie Ludén på bakre stolpen. Ludén gör inga misstag och 4-6 är ett faktum! Publiken börjar se ljus i mörkret. Blårävarna bevisar att i innebandy är det helt möjligt att ganska snabbt lyfta sig från ett 1-5 underläge till 4-6. Ett par byten senare får Didrik Lillas en passning av Axel Hedman och hans andra mål för dagen sitter i nätmaskorna.

Nu är det 5-6! Perioden börjar lida mot sitt slut. Spänningen på läktaren är stor. Med 5 minuter kvar att spela av ordinarie speltid kommer så kvitteringen! Johannes Vähäkangas passar till Lillas som lägger in bollen i öppet mål. Hattrick för Lillas och 6-6 på tavlan! Publiken jublar som aldrig förr. Då händer det som inte får hända: Blue Fox åker på en 5 minuters utvisning. Nu ser det tufft ut. Men med ett uppoffrande spel och en stor vilja fixar laget hela utvisningen. Ordinarie matchtid är över och matchen går till 20 minuters förlängning.

Förlängningen blir en riktig thriller och bjuder på mållägen för båda lagen. Närmast mål är gästerna med ett skott i stolpen i den 68:de minuten. Men det är till slut Vähäkangas-Lillas duon som i den 71:a minuten fixar vinsten hem till blårävarna. Lillas skjuter, Vähäkangas sätter in returen och hallen kokar!

Den här matchen visar igen en gång att innebandy är en otrolig sport där det går att hämta upp nästan hur stor ledning som helst. Blue Fox gjorde en knagglig första period, men visar styrka och kämparglöd genom att inte hänga huvudet utan komma igen. Det blev en ovanligt spännande innebandymatch. Det sägs att någon i publiken hade högsta puls på 160 vilket antyder vilken thriller det var! Som spelare märkte man att atmosfären i hela Stjärnhallen svängde efter att Kronqvist räddade straffen. Då förstod man att allt är möjligt. Tränarnas aktiva coachning och korta byten i den tredje perioden bidrog till att spelarna hade pigga ben och kunde hålla en hög energi. Lillas var poängbäst med 3+1, men alla spelare, från defensiven till offensiven, höjde sitt spel med en nivå i tredje perioden.

Spelarpriset gick till Jonathan Sjöblom. Johannes Vähäkangas, som gjorde det avgörande 7-6 målet berättar: - Det var riktigt häftigt att få göra mål i en sådan match. Speciellt med en sån upphämtning som vi gjorde. Stämningen var verkligen på topp i laget efter matchen. Allt känns större och viktigare då det är slutspel på gång. Vi är många som har väntat på playoff, säger Johannes.

Inför nästa möte med MLT konstaterar Johannes att det är viktigt att vara på tårna från början.

- Överlag måste vi förbättra spelet. Det finns många saker vi kan göra bättre, menar Johannes. Coach Isomäki framhåller:  – Vi går mentalt starka ur det här till returmatchen nästa lördag. Då måste vi ha bättre fokus under de första tjugo minuterna. Men jag har svårt att se att vi ska förlora mot det här laget i längden. Nästa match i semifinalserien spelas lördag 16.3 kl.13.00 i Seinäjoki Idrottsgård. En vinst där innebär att Blue Fox säkrar en plats i finalen mot antingen SB Paapat eller Nibacos. En förlust innebär en tredje och avgörande match på hemmaplan. Den spelas i så fall söndag 17.3. kl.16.00.