Äntligen en efterlängtad seger

Skriven av Mårten Andtbacka
måndag, 27 november 2017 23:02

Det blev äntligen en seger för Blue Fox herrarna på söndag kväll när Karhut från Björneborg gästade Stjärnhallen. Blue Fox gick segrande ur bataljen med 3-2 efter perioderna 0-0, 1-1 och 2-1.

Lagkapten Jukka Keskisipilä gjorde det matchavgörande 3-2-målet.

”Vi hade scoutat Karhut bra.” var Jori Isomäkis första kommentar efter matchen. ”Vi hade kollat mycket på deras första femma och lyckades ta bort målskytten Benjamin Lepola. Från matchen kommer jag bara ihåg ett enda farligt läge där Lepola var inblandad.”

Blue Fox inledde matchen mycket bra och var det spelförande laget i första perioden. Man skapade flera chanser och endast målramen räddade gästerna när Aapo Lokasaari bombade från halva plan. Gästernas Eero Harjula drog på sig en utvisning med en minut och tjugo sekunder kvar att spela i första perioden. Blue Fox lyckades inte få hål på Rasmus Österman i Karhut-målet och ställningen var 0-0.

Blue Fox fick inleda andra perioden i numerärt överläge. Denna gång spelade man via vänsterkanten där Jukka Keskisipilä och Viktori Niemi passade med varandra. Didrik Lillas rörde sig i mitten och skapade utrymme för sig själv. Plötsligt hade Karhut helt tappat markeringen på honom och Lillas fick slå in bollen i tomt mål på pass av Viktori Niemi. Matchens första mål protokollfördes vid tiden 20.27.

Halvvägs in i den andra perioden åkte Joonas Poutanen på en armbåge i ansiktet och han var länge ute för räkning. Efter att man fick Poutanen av planen satt han med en ispåse tryckt mot kinden resten av perioden. Poutanens skada råddade till hemmalagets femmor och man hade svårt att hitta tillbaka till det egna spelet. Det kom därför inte som någon överraskning att Karhut fick ett kvitteringsläge.

Vid 35.49 tilldömdes Karhut en straff och Ville Salonen fick förtroendet. Salonen drog bollen från backhand till forehand och sprätte in bollen högt och otagbart över Roope Mutka. Ställningen efter andra perioden var därmed 1-1.

En detalj som var betydligt bättre än i tidigare matcher var hemmalagets spelvändningar. Backarna spelade ofta med första beröringen vidare till närmsta anfallare och det höll Jori Isomäki med om.

”Vi svängde spelet bra idag. Vi gjorde det bäst vad vi gjort denna säsong. Vi tar oss bra över halva plan, men sen behöver vi slipa lite på vad vi ska göra när vi kommer så långt.”

När lagen samlades för tredje perioden var Joonas Poutanen med igen och Blue Fox hade alla sina sex backar på benen.

Tredje perioden hade knappt blivit två minuter gammal när hemmalaget återtog ledningen. Jori Heikkilä och Viktori Niemi höll bollen i det offensiva vänstra hörnet och spelade den vidare till Jonathan Nilsson som blev ensam med Rasmus Österman. Nilsson var kylig, drog Österman till sidan och lyfte in bollen med backhand.

Jonathan Nilsson bjöd på det kyliga 2-1-målet.

Drygt sex minuter framåt i matchen kom kvitteringen till 2-2. Kalle Santanen spelade upp till Eero Vanhatalo längs med vänsterkanten. Vanhatalo avancerade, gjorde en piruett och sköt ett löst skott som gick in mellan benen på Roope Mutka.

Följande protokollanteckning kom vid exakt 54.00. Joonas Poutanen bröt en passning i egen zon, avancerade in i anfallszon och passade bollen bakom ryggen till en framstormande Jukka Keskisipilä. Trots att Keskisipilä fick bollen på fel sida bladet lyckas han få över bollen till forehand och stöta in den högt i mål. Ett förlossande mål och en kontring ur den högra skolan.

Gästerna tog time out vid 57.54 och man plockade ut målvakten så fort tillfälle gavs. Redan under time outen började Blue Fox-ropen skalla och under de två sista minuterna bjöd publiken på ett fantastiskt stöd. Hemmaspelarna täckte bort alla skott och Sami Saari avslutade med att hålla i bollen i eget hörn.

Jori Isomäki var mycket nöjd med försvarsspelet. ”Idag är vi aktiva på rätt sätt i försvaret. Trots att vi spelar med ett lågt försvar är det ju inte tänkt att vi ska vara passiva. Idag är vi aktiva på de platser på planen där vi ska vara aktiva. Sen tycker jag att vi är bra på att reagera. Vi reagerar i de situationer där vi tappar boll och vi får egentligen inga kontringar emot oss.”

”Sen tycker jag att alla tre femmor fungerar bra idag. Bra försvar över hela linjen. Johannes Vähäkangas och Jori Heikkilä kom in i den spelande truppen efter några matcher utan speltid och de gjord det väldigt bra. De var energiska och kom in med bra intensitet.”

”Vi prövade också Viktori Niemi på en ny plats som vänsterytter i vårt 1-2-2 system och han klarade det väldigt bra. Det var faktiskt Niemi själv som föreslog att han skulle spela på den platsen och jag tycker att han spelade otroligt bra försvarsspel.”