Förlust i debuten

Skriven av Mårten Andtbacka
lördag, 23 september 2017 23:45

Det blev förlust i säsongens första seriematch. Bortalaget Lovisa Tor var bättre med 6-3 efter perioderna 2-1, 2-1 och 2-1. Hemmalagets mål gjordes av Viktori Niemi, Pekka Kontturi och Petteri Toivola. Trots förlusten var Jori Isomäki stolt över laget och att man lyckades skapa så många målchanser.

Viktori Niemi gjorde sitt första mål i Blue Fox och i Divari.

Av naturliga skäl blev det ett nervöst första byte för hemmalaget, men sen släppte det och Blue Fox bjöd på bolldominans under de fem första minuterna. Med lite bättre tur hade Blue Fox kunnat vara i en tvåmålsledning. Jori Heikkilä blev frispelad och kom med fart mot Niko Nordström i Lovisa-målet. Heikkilä försökte dra Nordström till sidan och lyfta in bollen med backhand, men lyftet blev inte tillräckligt högt. När 14 minuter hade spelats lyckades Pekka Kontturi vrida sig fri, men hans avslut gick över mål.

Matchens första mål kom istället vid tiden 15.27. Jesse Tolvanen antecknades som målskytt, men egentligen var det ett regelrätt självmål där Jakob Klingenberg var otursgubben som var sist på bollen. Klingenberg uttalade sig efter matchen att han hade varit mycket nöjd om han lyckats styra in bollen på samma sätt i motståndarmålet.

Redan i följande byte kunde Blue Fox kvittera. Jimmy Sved i det gästande laget drällde med bollen, Viktori Niemi snappade upp den och avancerade mot mål. Niemi var kylig och sprätte upp bollen förbi Nordström i Lovisa-målet. Målet var Niemis första i Divari.

Med två minuter kvar av perioden utvisades Sami Aalto fem minuter för en knätackling på Jonathan Sjöblom. Blue Fox fick chansen i numerärt överläge, men spelet ville sig inte och med sex sekunder kvar av perioden blev Aapo Lokasaari tvungen att dra på sig en utvisning för att förhindra att en Lovisa-spelare kom igenom. På det efterföljande frislaget från högerkanten fick vi prov på Jonas Hällfors dragskott. Lovisa hade återtagit ledningen med tre sekunder kvar av perioden.

Blue Fox inledde andra perioden sämre än den första, men man lyckades ändå hålla jämna steg med gästerna. Vid 29.50 åkte Mikael Nyvall på en mycket tveksam utvisning för hindrande av spel. Lovisa fick frislag mitt framför hemmamålet och Iiro Liede gjorde inte något misstag på pass av Joni Niiranen. Åtta minuter senare ökade Jonas Hällfors till 1-4 efter ett rappt skott direkt på pass från vänsterkanten. Drygt två minuter kom en strimma av hopp för hemmapubliken när Pekka Kontturi reducerade till 2-4 framför mål efter en passning av Johannes Vähäkangas.

Pekka Kontturi kvitterade matchen till 2-4.

I den tredje perioden fick Blue Fox en bra chans att ytterligare reducera matchen när Jere Jokinen i det gästande laget åkte på en utvisning för hindrande av spel. Blue Fox spelade bättre i numerärt överläge och kom till bra skottchanser, men trots det var det Lovisa som utökade sin ledning. Niko Nordström hittade Joni Niiranen med ett långt utkast, Niiranen rundade Mutka i hemmamålet och sprätte in bollen.

Blue Fox tog timeout med knappt två minuter kvar av matchen. Man plockade samtidigt ut Roope Mutka ur målet för att spela med sex utespelare. 11 sekunder senare var bollen i mål efter att Petteri Toivola slagit in den med ryggen mot mål. Niklas Paul antecknades för assisten.

Tyvärr tog det roliga slut där och med fyra sekunder kvar av matchen fullbordade Jonas Hällfors sitt hattrick med att rulla in bollen i tomt mål.

Jori Isomäki medgav efter matchen att det mer erfarna laget vann. ”Så här är det ofta i idrotten, det kändes som att vi hade mera boll än motståndarna och skapade mera chanser, men det var ändå Lovisa Tor som gick segrande ur kampen. Med det äldre gardet i Blue Fox hade jag ofta samma känsla. Vi kunde ofta vara det sämre laget rent spelmässigt, men ändå vann vi matcherna med hjälp av vår erfarenhet.”

”Vi har några sekvenser i matchen när vi somnar in lite och det är Lovisa inte sena att utnyttja. Trots det tycker jag att det här var en av de bästa matcherna vi gjort med det här laget och den här truppen. Jag tycker vi var mycket jämna sett över 60 minuter. Försvarsspelet fem mot fem fungerade bra. Det är klart att det inte var idealläge att ha lagkaptenen Jukka Keskisipilä borta med maginfluensa och assisterande kaptenen Robin Holländer med en sträckning i låret. Vi får ta en dag i taget och försöka förbättra oss varje kväll, då är jag nöjd.”